• İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Doç. Dr. Rıdvan Canım'dan: Türkçe’nin ses bayrağı Orta Asya’nin bağrinda, Manas’ın yurdunda, Kırgızıstanda idi..

Doç. Dr. Rıdvan Canım'dan: Türkçe’nin ses bayrağı Orta Asya’nin bağrinda, Manas’ın yurdunda, Kırgızıstanda idi..
Türkiye’nin son 30 yılına, öncelikli olarak kültür, sanat, edebiyat alanlarında damgasını vuran, ülkemizin en etkin sivil toplum örgütlerinden birisi olan Türkiye Yazarlar Birliği, uzun süre hafızalarda yaşayacak bir etkinliği daha yüzakıyla tamamladı.

Evet, bu şiir şölenleri,-siz buna “kültür şöleni” de diyebilirsiniz- milletimizin asırlar sonra bu topraklarda deyim yerindeyse bir semender gibi yeniden küllerinden doğuşuna, dirilişine şahitlik ediyor. En azından buna zemin hazırlıyor. Bizi kardeşlerimizle yakınlaştırıyor, tanıştırıyor, ebedi dostlukların temellerini atıyor. Her şölenle birlikte millet olarak ufuklarımız genişliyor, dostlarımız çoğalıyor, millet olma bilincimiz güçleniyor. Bu şölenler şunu da çok açık bir biçimde gösteriyor ki siyasi sınırlar geçicidir, ama kültürel sınırlar kalıcıdır. Siyasi sınırlar zaman içinde değişse bile kültürel sınırlar kolay kolay değişmiyor. 1000 küsur yıl önce buralardan kalkıp Anadolu’ya, Rumeli’ne göçmüşüz.. Ama buraları da unutmamışız.. Unutmak ve unutulmak kötü; hatırlamak ve hatırlanmak güzeldir.. Biz, buna inanmışız millet olarak.. Asırlar sonra bu topraklara döndüğümüzde aynı inancı paylaştığımız dindaşlarımız, aynı dili konuştuğumuz dildaşlarımızla karşılaşmak, kucaklaşmak bizim için büyük bahtiyarlık oldu elbette.. Bu son şölenle de öncekiler gibi, Kıbrıs’tan Doğu Türkistan’a, Kosova’dan Bişkek’e gönül köprüleri kuruldu, dünyanın ateşler içinde yandığı günümüzde şiiri ve şairleriyle barış ve hoşgörünün, aşkın ve güzelliğin bahçelerine sevgi gülleri dikildi..

Ergeş Uçkun, Türkistanlı bir şair.. Kıbrıs, Türkistanlı bir şairin nesi olur? Ama öyle değil işte.. Bakın hangi duyguları taşıyor o şair yüreği:

 

“Ey güzel Türk cenneti, ey reşk-i devran Kıbrıs’ım

Kılgamış Han yâdigârı, merz-i Osman Kıbrıs’ım

Kahramanlar ülkesi, ey mehd-i cevlân Kıbrıs’ım

Mehd-i cevlân, mülk-i Gâzî, mesned-i Hân Kıbrıs’ım

Cennetim, bahtım, baharım, bâg-ı revan Kıbrıs’ım

Kıbrıs’ım, can Kıbrıs’ım, könlümde sultan Kıbrıs’ım”

 

Peki bir Gagavuz Türkü olan şair Tudora Arnavut unutmuş mudur  kopup geldiği Altayları.. Gitse de çok uzaklara, geçse de çok zaman..

 

“Karlar çözülsün daalardan

Türk halkı çaar “çenge”

Kurtar kendini saarlardan

Altay ateşi yaner seninnen” der..

 

Ya gönül coğrafyamızın bayrak şairi, Arif Nihat Asya unutur mu sılada kalanları.. Ağıtlar yakar onlara, okuyanların, dinleyenlerin yüreklerini yakar..

 

“Ağlayın parmakları nur,

Sularından kınalı kızlarım

Ağlasın Merâga göklerinden

Merâga’ya bakıp yıldızlarım

 

 

Ca’ber yok, Tiyenşan yok, Aral yok

Ben nasıl varım,

Şu yakın suların

Kolu neden bükülmez

Fırat niçin, Dicle niçin, Aras niçin

Benden doğar, bana dökülmez?

 

Ben ki ateşle konuşurdum, selle konuşurdum

İdil’le, Tuna’yla, Nil’le konuşurdum

Sangaryos’u Sakarya yapan,

İkonyom’u Konya yapan

Dille konuşurdum”

 

Evet, biz de şunu söyledik orada; şairim sen mahzun olma; İdil bende değil, Tuna bende değil, Nil bende değil, Aral ve Tiyanşan bugün bende değilse; ne gam, şimdi biz onlardayız/oralardayız  işte..

 

Evet, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te, beş yıl önce kaybettiğimiz ünlü Kırgız yazarı Cengiz Aytmatov’un anısına düzenlenen “Türkçe’nin Uluslararası 10. Şiir Şöleni” gezilerle birlikte dört gün sürdü. Bu büyük şölen ilk defa Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah GÜL’ün  himayelerinde yapıldı. Cumhurbaşkanımız adına programa katılan sayın Prof.Dr. Mustafa İsen’in Bişkek/Flarmonia konser salonundaki  açılış konuşmasını müteakiben, Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D.Mehmet Doğan ve Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, Kırgızistan Kültür Bakanı Yardımcısı ve yine Kırgızistan Yazarlar Birliği Başkanı Çolpanbek Abıkeyev ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Sebahattin Balcı şölenin anlam ve önemini vurgulayan konuşmalarını yaptılar. Manas Destanından parçaların yerel sanatçılar tarafından seslendirilmesinin ardından Kırgız devlet halk dansları topluluğunun sergilediği gösteriler ise kelimenin tam anlamıyla enfesti..

 

Benim “Dünden Bugüne Türk Şiiri” başlıklı açış konuşmamın ardından şölene katılan şairler de şiirlerini dinleyicilerle paylaştılar. Manas Şiir Faslı, Namık Kemal Şiir Faslı, Yunus Emre Şiir Fasılları’nda Türk dünyasının dört bir yanından gelen şairler Kırgızların altın çocuğu Altınbek İsmailov’un sunumlarıyla Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Kasım Tınıstanov Konferans Salonu’nda şiirlerini okudular, ülkelerinin şarkılarını paylaştılar. Türkiye’den, Hicabi Kırlangıç, Adem Turan, Fatma Şengil Süzer, Rıdvan Canım, Ali Ayçil, Yunus Emre Altuntaş Celal Fedai, Halil İbrahim Özdemir, , Hüseyin Akın, Osman Özbahçe, İhsan Deniz, İsmail Göktürk, Şahan Çoker, M. Ali Köseoğlu, Mehmet Aycı, Nazım Payam, S. Ahmet Kaya, Şeref Akbaba, Vural Kaya, Yahya Develi’nin yanısıra; Karaçay-Balkar’dan Muraddin Ölmezov; Çuvaşistan’dan Albına Vasilevna Lyubımova; Azerbaycan’dan Akbar Yolcuyev, Azimov Elşan Bakhşeyişoğlu, Mahir Garayev; Kırım’dan Dilaver Osman, Seyran Süleyman; Kosova’dan Zeynel Beksac; Moldova/Gagavuz Yeri’nden Ecaterina Ganeva; Tataristan’dan Çulpan Çetin;  Kazakistan’dan Tanagöz İlyasova; Bulgaristan’dan Sabri Alagöz; Hollanda’dan Hüseyin K.Ece; Başkurdistan’dan Gülnaz Kutuyeva; Tuva-Hakas’tan Alexander Kotozhekov; Saha-Yakut’tan Elena Sleptsova, Androsov Gavril Gavrilevich ve Andrian Lukin Vasilevic;  Altay Özerk Bölgesinden Brontoy Bedurov ve Samunov Sergey Mihayloviç; Makedonya’dan Leyla Şerif Emin ve yaklaşık 15 Kırgız şair, TYB tarafından bu yıl Asya’nın kalbinde, Bişkek’te !0.su düzenlenen şiir şöleninin unutulmaz isimleri oldular.

Şölenin ikinci gününde, Kırgız edebiyatının büyük ismi Cengiz Aytmatov ve babasının da bulunduğu Atabeyit anıt mezarlığı ziyareti vardı. Evet, tabir yerindeyse “Gün Uzadı Yüzyıl Oldu” bu yolculukta.. Çünkü her adımında yoğun bir hüznü yaşadı şairler burada.. Bişkek’te düzenlenen bu şiir şöleni çerçevesinde Türk kültürünün kadim merkezlerinden biri olan Yusuf Has Hacib’in şehri, İlk müslüman Türk devleti Karahanlıların başkenti Balasagun ziyareti de vardı. Kutadgu Bilig gibi bir klasiğin yazılmasına tanıklık eden bu topraklarda olmak da yine tüm şairler için duygulu anların yaşanmasına vesile oldu.

Balasagun’dan sonra sadece Kırgızistan’ın değil, belki Türk coğrafyasının  incisi Isık Göl’e düştü yolumuz.. Şiir bayrağımızı Isık Göl sahillerine diken şairlerimiz, Sezai Karakoç ve Halime Hüdeyberdiyeva adına düzenlenen şiir fasıllarını ihya ettiler.  Aynı zamanda artık  TYB şiir şölenlerinin en önemli etkinlikleri arasında kalıcı olarak yerini alan “Atölye” çalışmaları ile devam etti şölen.. Şairler Isık Göl’ün eşsiz manzarası karşısında geceyi şiirler okuyarak geçirdiler. Bu arada Çolpan Ata’da, Cengiz Aytmatov’un anısına yapılan kültür parkı, belki de bütün Orta Asya’da eşine rastlanmayacak güzellikteki dinlenme mekanlarından biri olarak hafızalarımızda kaldı.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin iki yılda bir düzenlediği bu şiir şölenlerinde artık geleneksel hale gelen “Büyük Ödüller” de sahiplerini buldu. Yusuf Has Hacib Büyük Ödülü Altay Özerk Bölgesi şairlerinden Brontoy Bedurov’a, Manas Büyük Ödülü Türkiye’den Hicabi Kırlangıç’a; Namık Kemal Büyük Ödülü de Kırım’dan Rifat Salahov'’a layık görüldü.. Büyük ödülleri sırasıyla Kırgızistan -Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı; TYB Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz ve Kırgızistan Yazarlar Birliği Başkanı Çolpanbek Abıkeyev takdim ettiler.

 

Türkiye Yazarlar Birliği Türk dünyası 10.Şiir Şöleni, Manas Üniversitesi Rektörlüğü’nün şairler için düzenlediği yemekle sona erdi. Şunu da özellikle belirtmekte fayda var ki; Manas Üniversitesi nerdeyse bütün çalışanları ve öğrencileriyle programın kusursuz icrası için olağanüstü bir gayret gösterdiler.  Teşekkürler Manas diyarının çocukları.. Her birinize bize sunduğunuz bu güzellikler için ayrı ayrı teşekkürler..

 

Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere gerek Türkiye adına, gerekse Kırgızistan adına bu büyük kültür-sanat şölenine katkı sunan, destek olan herkese bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz biz de..

 

18.06.2013

Bu haber toplam 1985 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Zebo Mirzayeva: Atayurt24 Ocak 2023 Salı 10:00
  • İdris Ekinci: Sevinç Taslakları21 Ocak 2023 Cumartesi 14:15
  • Kenan Erdoğan: Ne Güzeldir20 Ocak 2023 Cuma 14:53
  • Nazım Payam: Niyazi Mısrî19 Ocak 2023 Perşembe 13:30
  • Leyla Arslal: Tinselin Mitsele Piksellenme Evresi18 Ocak 2023 Çarşamba 14:22
  • Eşrefoğlu Rumî Şiir Faslı: Atakhan Kozhogulov16 Ocak 2023 Pazartesi 17:04
  • Mustafa Muharrem: Lirik Ziyanlar Bahsi13 Ocak 2023 Cuma 12:07
  • İskender Muzbeg: Hergün Ana Dili Günümdür12 Ocak 2023 Perşembe 16:30
  • Maria Mercanka: Ana Dilim11 Ocak 2023 Çarşamba 15:19
  • Mehmet Kurtoğlu: Ömerce08 Ocak 2023 Pazar 10:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim