Doğan Hızlan: Görsel sanatın başkenti İstanbul

Doğan Hızlan: Görsel sanatın başkenti İstanbul
İSTANBUL’da açılan ci (Contemporary İstanbul), Türkiye’de ve dünyada sanatın/sanatçının yapıtlarını görmemizi sağlıyor.

400’ü yabancı 650 sanatçının çoğu, Türkiye’den sanatseverlerle ilk kez buluştu. Toplam 2 bin eseri görebileceksiniz.

Yeri Lütfi Kırdar ve İstanbul Kongre Merkezi. 23 Eylül akşamına kadar gezebilirsiniz. Ana sponsorluğunu da Akbank üstlendi. Amerikan Hastanesi de bu yıl sağlık sponsoru oldu.

Türkiye’nin ve dünyanın önemli galerilerinin katıldığı ci artık beklenen, gezilen bir etkinliğe dönüştü.

Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, katalogun başında serginin özelliği üzerine bilgi veriyor: “Süratle değişen dünyanın nabzını tutan sanatçıları dünyanın birçok yerinden İstanbul’a taşırken, onları Türkiye’deki koleksiyoncularla buluştururken sanatın diğer alanlarına açılmayı sürdürdük.

Bu yıl “Contemporary İstanbul”a katılan uluslararası galerilerin hayatlarını kolaylaştıracak bir ilke imza attık. Galeri Destek Programı’nı hayata geçirdik.” Sergilerin yanı sıra düzenlenen söyleşiler de buluşmanın kuramsal platformunu oluşturdu. Bu tür uluslararası sergilerin, etkinliklerin işlevini önemserim. Türkiye’de yaşayanlar dünya ölçeğinde bilgi sahibi olurlar. Dünya da Türkiye’nin sanatını/sanatçısını tanır. ci’nin rehberli turları, daha bilgili bir gezmeyi sağlıyor. Birçok sorunun yanıtını öğreniyorsunuz. Koleksiyoncuların koleksiyonlarını görmek de koleksiyona başlayacaklar için fikir edinecekleri bir toplamı inceleme fırsatı sunuyor.

Açılışa gittiğimde ilginin yoğunluğunu görünce ci’nin artık gerçekten önemini ispatladığını farkediyorsunuz. Standlarda uzmanların, sanatçıların da bulunması ziyaretçiler için hoş bir sürpriz niteliği taşıyor.

Resim alıcılarına sağlanan bu kolaylık, koleksiyonlarını daha rahat biçimde zenginleştirmelerini aynı mekânda mümkün kılıyor.

Galerileri toplu halde gezebilmek, birçok sanatçının eserlerini görebilmek, galerilerin kendine özgü anlayışlarını öğrenmek, Türkiye’de ve dünyada resim, heykel ve diğer görsel sanatların geldiği yeri göstermektedir. Eserlerin sergilenmesi kadar yapılan konuşmaların, söyleşilerin ci’nin özgün yanını oluşturduğunu da değerlendirmelerimize ekleyelim. Açılışta galerilerin standları tanıtma programları düzenledi.

KÜRATÖR Marc Olivier ile Hasan Bülent Kahraman konuştu. Ünlü küratör bakın ne diyor:

“Türkiye’de çok iyi galeriler var ve bir kısmı da uluslararası. Ama gene de bunlar müstesna. Uluslararası ortamda sadece bireysel bir varlık göstermekten bahsetmiyorum; bu bir ekosistem ve sanat ortamından herkesin bir araya gelmesi, birbirine destek olması gerekiyor.”

Milliyet Sanat Dergisi standındaki video gösterisinde zengin bir koleksiyon sahibi Erdoğan Demirören’in koleksiyonundaki eserleri videodan izleyebilirsiniz. Bu koleksiyonun şimdi envanteri yapılmaktadır. Akbank standındaki ziyaretçinin dokunmasıyla resme dönüşen video, serginin ilgi çekici gösterilerden biri.

Devamı: http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/dogan-hizlan/gorsel-sanatin-baskenti-istanbul-40963049?utm_source=partners&utm_medium=gazeteoku.com&utm_campaign=feed

Bu haber toplam 599 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim