• İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C

‘Doğumunun 1000. Yılında Nizamülmülk İlmî' Toplantısı Yapıldı

‘Doğumunun 1000. Yılında Nizamülmülk İlmî' Toplantısı Yapıldı
Büyük Selçuklu veziri Nizamülmük, doğumunun 1000. yılında Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkenti Konya’da milletler arası ilmî bir toplantı ile anıldı.

Türkiye Yazarlar Birliği, Konya Büyükşehir Belediyesi, Erdemli Yöneticiler Akademisi, Karatay Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin müştereken düzenlediği ilmî toplantı 6 Nisan 2018 günü başladı ve iki gün sürdü.

Üniversite öğrencilerinin yanı sıra Konyalıların büyük ilgi gösterdiği toplantıda,  “Nizamülmük” konusunda araştırmalar yapan Türkiye’nin farklı üniversitelerindeki  öğretim görevlileri, Cezayir, Filistin ve İran’dan gelen bilim adamları, akademisyenler ve tarihçiler tebliğler sundu.

6 Nisan 2018  Cuma günü; protokol konuşmalarından sonra, TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan’ın Oturum Başkanı olduğu açılış dersinin konusu: Selçuklu tarihi ve nizâmülmülk. TTK Başkanı Prof. Dr. Refik Turan konuşmasında önemli açıklamalarda bulundu.

Açılış dersinden sonra, “1000. Yılında Nizamülmülk; Devlet ve Eğitim Geleneğine Yolculuk” üst başlığı altında Nizamülmülk'ün anlatıldığı tebliğ sunumları başladı.

Birinci gün ilk oturumun konusu; “Nizâmülmülk’ün Fikrî Hayatı Ve Dönemi” / Oturum Başkanı: Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ, Konuşmacılar ve tebliğ konuları; Prof. Dr. Cihan Piyadeoğlu – Amîdülmülk’ün Sosyal Politikaları ile Nizâmülmülk’ün Sosyal Politikalarının Karşılaştırılması, Prof. Dr. Hani Abu Al-Rob – The Role of The Minister Nizâm Al-Mulk in the Scientific Life of The Saljuqi State, Doç. Dr. Erkan Göksu – Siyasetnâme Okumalarının Tarihçilik Bağlamında Değerlendirilmesi.

“Nizâmülmülk’ün Devlet Yönetimi Anlayışı” başlıklı 2.Oturumun Başkanlığını Prof. Dr. Hayri Erten yaptı. Konuşmacılar ise; Prof. Dr. Ali Öngül – Sultan Melikşah’a Karşı Hanedan Üyelerinin İsyanlarının Bastırılmasında Nizâmülmülk’ün Rolü, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şimşir – Nizâmülmülk’ün Devlet Yönetiminde İstihbarat Anlayışı ve Yrd. Doç. Dr. Zehra Odabaşı – Celâleddin Karatay Örneğinde Selçuklularda Emir ve Vezirlerin Yetkileri.

3.Oturumun konu başlığı: Nizâmiye Medreseleri. Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu’nun yönettiği oturumda, Prof. Dr. Ahmet Ocak – Nizâmiye Medreseleri’nin İslâm Tefekkür Hayatındaki Yeri ve Önemi, Prof. Dr. Osman Eravşar – Nizâmülmülk Medreselerinin Mimârî Yapısı, Doç. Dr. Bekir Biçer – Nizâmiye Medreselerinde Öğrenim Gören Öğrenciler ve Arş. Gör. Nadir Baştürk – Nizâmiye Medreselerinin Anadolu Medreselerine Etkileri konularında bildirilerini sundular.

7 Nisan 2018 Cumartesi günü “Siyasetnâme Geleneği Ve Nizâmülmülk’ün Siyasetnâmesi” konu başlıklı 4. Oturumun Başkanlığını   Prof. Dr. Kudret Bülbül yaptı. Konuşmacılar ve tebliğ konuları ise; Prof. Dr. Kadir Canatan – Siyasetnâmelerin Dili Olarak Adalet, Prof. Dr. Musa Şamil Yüksel – Nizâmülmülk’ün Türk-İslâm Siyaset Teorisindeki Yeri, Parisa Sahafiasl / Tarihi Kaynakların Çizdiği Nizâmülmülk Portrelerine Selçuklu Minyatür Sanatı Etkisiyle Çağdaş Yaklaşım ve  Bagher Taleei Soltan Ahmadi – Büyük Vezir Hâce Nizâmülmülk’ün Hayatı, Faaliyetleri ve Eserlerine Kısa Bir Bakış.

 “Nizâmülmülk’ün Bâtınî Akımlarla Mücadelesi” başlıklı 5. Oturumun Başkanlığını Prof. Dr. Celal Türer yaptı. Konuşmacılar ve sunum başlıkları;  Prof. Dr. Ramazan Altıntaş – Cüveynî’nin Vezir Nizâmülmülk’e Sunduğu El- Akîdetü’n-Nizâmiyye Adlı Eserinin Değerlendirilmesi,  Doç. Dr. Ali Ertuğrul – Nizamülmülk’ün Gözüyle Bâtınî Hareketlerin Tarihsel Kökleri ve Temel Gayeleri,  Dr. Aicha Tazi & Dr. Yusuf Saidi Zerrouki – The Dangerousness of The Shiite Batinis Penetration and Assuming an Important Positions in The State Throughout The Book of “Siyasat-Nama or Siyar al Muluk” ve Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş – Nizâmülmülk’ün Suikast Tahlili.

6. Oturum: “Nizâmülmülk Dönemi Âlimleri Ve Dönemin Bir Âlimi Olarak Gazzâlî.” Oturum Başkanı: Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan. Konuşmacılar ve sundukları tebliğlerin konusu; Prof. Dr. Mehmet Vural – Gazzâlî ve Bâtınîlik, Prof. Dr. Ahmet Kamil Cihan – Nizâmülmülk Dönemi Düşünürü Cüveynî’de Ahlâkî İyi ve Kötünün Mâhiyeti Üzerine, Prof. Dr. Fethi Kerim Kazanç – Gazzâlî’nin “Fedâihu’l-Bâtıniyye” Adlı Eseri Müvâcehesinde Bâtınî Akımlarla Mücadele ve Arş. Gör. Maşallah Nar – Nizâmülmülk ve Mâverdî’nin Sünni Siyaset Teorisi Muvâcehesinde Değerlendirilmesi.

 “Nizâmülmülk Döneminde Kültür, Sanat Ve Edebiyat” konulu 7. Oturumun Başkanlığını: Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç yaptı. Konuşmacılar ve tebliğ konuları ise; Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu – Nizâmülmülk Döneminde Kültür ve Edebiyat, Prof. Dr. Ahmet Karadoğan – 11. Yüzyıl Selçuklu Dünyasında Türkçe’nin Durumu, Prof. Dr. Ali Temizel – Nizâmülmülk Döneminde Şâir ve Şiir ve Arş. Gör. Gökhan Gökmen – Emîruşşu’arâ Mu’izzî Dîvânında Nizâmülmülk Methiyeleri.

Milletlerarası ilmi toplantısın 8. ve son oturumunun konu başlığı “Nizâmülmülk Döneminde Şehircilik Ve Mimârî.” Prof. Dr. Haşim Karpuz’un Oturum Başkanı olduğu bu bölümdeki konuşmacılar ve konu başlıkları ise;  Prof. Dr. Ali Uzay Peker – İsfahan Cuma Camii’nin Sultan Melikşah ve Nizâmülmülk Dönemi Çerçevesinde Değerlendirilmesi,  Doç. Dr. Kemal Özkurt – İsfahan’da Nizâmülmülk Türbesi ve Selçuklu Hanedan Mezarları,  Kamran Sokhanpardaz – Nizâmülmülk’ün Selçuklu Mimârî Faaliyetlerindeki Rolü ve  Dr. Mücahit Sami Küçüktığlı & Eshabil Yıldız – Anadolu Selçuklu Devleti’nde Medrese Geleneği: İnce Minareli Medrese Örneği.

Toplantıda, oturum başkanlarına ve tebliğ sunucularına katılım beratları verildi.

“1000. Yılında Nizamülmülk; Devlet ve Eğitim Geleneğine Yolculuk” ilmi toplantının kapanış konuşmasını TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan yaptı.

Tebliğler kitap olarak basılacak

Arıcan, Nizamülmülk’ün konuşulduğu ve iki gün süren ilmi toplantının gerçekleşmesinde emeği geçen; Konya Büyükşehir Belediyesi, Erdemli Yöneticiler Akademisi, Karatay Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’ne, TYB yönetim kuruluna, organizasyonun gerçekleşmesinde büyük emekleri olan tüm arkadaşlara  teşekkür ediyorum dedi.

Tarihi ve ecdadı hatırlatmak için yapılabilecek en güzel çalışmalardan birini gerçekleştirdiklerini ifade eden Arıcan konuşmasını şöyle sürdürdü; “Büyük bir âlim olduğu kadar bir siyâsî şahsiyet olarak da tarihin önemli simalarından biri olan Nizâmülmülk’ü anmak ve anlamak için iki gün süren ilmi toplantıda konuşulanlar, sunulan tebliğler kitap olarak basılacak ve talep edenlere ulaştırılacaktır.”

1-008.jpg2-010.jpg3-009.jpg4-006.jpg

Bu haber toplam 2627 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim