• İstanbul 24 °C
  • Ankara 25 °C

Duayenler Kütüphane Sohbetlerinde Buluştu

Duayenler Kütüphane Sohbetlerinde Buluştu
Bu yıl “Medeniyet Hafızamız Kütüphaneler” temasıyla gerçekleşen 4. Uluslararası Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri’nde duayen kütüphaneciler konuştu.

T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi öncülüğünde, Hâlidî Maarif İlim ve Kültür Derneği ve Hâşimî Yayınevi ortaklığında 4’üncüsü düzenlenen “Uluslararası Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri” bu yıl, “Medeniyet Hafızamız Kütüphaneler” temasıyla gerçekleşiyor. 22 Şubat’ta Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde kapılarını açan etkinlikte, dünyanın dört bir yanından gelen alimler kütüphanelere ilişkin bir muhtevayla ziyaretçilerle buluşmaya devam ediyor.

 

TYB İstanbul Şubesi ortaklığında, Türkiye’nin duayen kütüphane müdürleri, birikimlerini ve hatıralarını, “Kütüphaneye Ömür Verenler” programında paylaştı. Selimiye Camii İbrahim Hakkı Konyalı Kütüphanesi Eski Müdürü ve gönül insanı Mustafa Özdamar, Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi Eski Müdürlerinden Nevzat Kaya ve Emir Eş’in katıldığı toplantıların yöneticiliğini TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı gerçekleştirdi.

 

Memur Değil Dava İnsanları

Kültürümüzde, medeniyetimizde kütüphanelerin ayrı bir önemi ve anlamı bulunduğunu ifade eden Mahmut Bıyıklı, şunları söyledi:

“Yüzyıllar boyunca kütüphaneler kültürel birikimi, hafızayı taşımış ve gelecek kuşaklara en doğru şekilde aktarmıştır. Türk-İslam tarihine baktığımızda da hayatının ve hatıratının zenginliği, derinliği yüksek kütüphaneciler hep olagelmiştir. Ali Emirî Efendi, İsmail Saib Sencer gibi öncü kütüphanecilerin yanı sıra, yakın zamanda da geleceğe iz bırakan, örnek olan, mesleğini memur bilinciyle değil bir dava şuuruyla bir aşk mesuliyeti içerisinde yapan güzide şahsiyetler olmuştur. Bu şahsiyetler arasında Serhan Tayşi, Nevzat Kaya, Emir Eş, Mustafa Özdamar gibi değerli isimleri hemen sayabiliriz. İşte bu vesileyle 4. Uluslararası Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri’nin temasının da ‘Medeniyet Hafızamız Kütüphaneler’ olmasından dolayı TYB İstanbul Şubesi olarak ‘Kütüphaneye Ömür Verenler’ başlığı altında, kitap dostu büyüklerimizi dinleyelim ve hatıralarından istifade edelim istedik. Gelecek kuşaklarda da kütüphanenin önemini kavrayan, kitabın manasını anlayan nice iz bırakacak kütüphanecinin yetişeceğine inancımız tamdır. Bu konuşmalar, bir anlamda onlar için, meslek hayatlarına yol ve ufuk açıcılık misyonunu ortaya koymuş olacaktır.”

 

“Kütüphaneden Kalanlar” başlıklı bir konuşma yapan Mustafa Özdamar, görev yaptığı kütüphanede buluşma imkânı bulduğu eserlerin üzerinde bıraktığı tesiri ve bu sayede çıktığı irfani yolculukları anlatarak hatıralara geniş yer verdi.

 

“El Yazması Eserler ve Kütüphaneler” konu başlığıyla konuşan Nevzat Kaya, Süleymaniye Kütüphanesi’nin envanteri hakkında bilgiler verdi ve tarihî binada yer alan bilgi hazinesinin dünyanın en önemli birikimlerinden biri olduğunu ifade etti. Dünyanın önde gelen tarihî elyazması birikimleri ile Türkiye’ninkiler arasında mukayeselerde bulunan Kaya, kütüphaneye gelen ilginç yabancılarla ilgili hatıralarına yer verdi.

 

“Sebeb-i Telif-i Kitap” başlığıyla konuşan Emir Eş, Süleymaniye Kütüphanesi’nde görev yaptığı dönemden itibaren incelediği eserlerde sıkça geçen “Sebeb-i Telif-i Kitap” ibaresinin üzerine yoğunlaştığını ifade ederek, elyazması birikimimizin neredeyse tamamının ümmet bilinci ve insanlara fayda sağlamak maksadıyla kaleme alındığına dikkat çekti. Kendi birikimimize yabancılığımızı ortaya koyan örneklere de yer veren Eş, Süleymaniye Kütüphanesi’nin bugün bile saklı hazine olduğunu belirtti.

Etkinlik, 3 Mart’a kadar, kitap sergilerine eşlik eden panellerle devam edecek.

 

 

 

Sorularınız için:

 

E: tybistanbul1@gmail.com │ T: 0 212 527 75 17-18

 

mustafa-ozdamar.jpg

Bu haber toplam 658 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim