• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Düşünce tarihimizde iz bırakan bir dergiydi Hareket

Düşünce tarihimizde iz bırakan bir dergiydi Hareket
Nurettin Topçu’nun ismiyle, düşünceleri ile özdeşleşmiş olan Hareket dergisinin 1966 yılından önce yayınlanmış bütün sayılarının tıpkıbasımları iki cilt halinde neşredildi. Orhan Gazi Gökçe yazdı.

Tanzimat’tan beridir karşı karşıya kalınan sosyal, ekonomik ve kültürel problemler karşısında doğru okumalarda bulunulabilmesi, doğru refleksler geliştirilebilmesi çok fazla mümkün olamamıştır. Karşılaşılan durumların zorluğu dikkate alındığında günümüzden geçmişe dönük, üst perdeden ahkâmlar kesmek hata olduğu gibi eleştirel bir bakıştan mahrum olmak da ayrı bir hatayı beraberinde getirir.

19. yy. sonrası düşünce hayatımız, beslendiği kaynaklar ve yönelimleri bakımından kimlik arayışını henüz tamamlayamamıştır. Bu hali Ahmet Hamdi Tanpınar gibi coğrafyamızın kaderine ilişkin bir durum olarak değerlendirebilir yahut yaygın kanaate yaslanıp geleneksel düşünme biçimimizin uzun eleştirilerini yapabiliriz. Sosyal meseleleri tam olarak kavrayabilmek zaman açısından bir mesafeyi gerektirirken, indirgemecilik tuzağına düşmemek için de bir irtifa gerektirir. Bunun içindir ki insaf ve iz’anımızı ideolojik yaklaşımların gölgesinde bırakmadan fikrî hafızamızı tazelemek zorundayız. Bunun için yakın tarihimizden başlayarak yeni okumalar yapmak mecburiyetindeyiz.

Bu vazifeyi kolaylaştıracak çalışmaların güzel bir meyvesi olarak, Türk düşünce hayatının önemli isimlerinden Nurettin Topçu’nun ismiyle, düşünceleri ile özdeşleşmiş olan Hareket dergisinin 1966 yılından önce yayınlanmış bütün sayılarının tıpkıbasımları, üstadın vefatının 40. yılında, Dergâh Yayınları tarafından iki cilt halinde neşredildi.

47 sayının tıpkıbasımı yapılmış

Hazırladığı birçok kıymetli eserle bizleri ciddî, nitelikli bir “hatırlama” faaliyetine davet eden Prof.Dr.İsmail Kara, derginin tüm sayılarına ulaşılamadığını tespit ederek harekete geçmiş. Titiz bir çalışmanın sonunda her şeyiyle kalite kokan bir eser meydana çıkmış. Kara, istifademize sunduğu bu kıymetli çalışmanın sunuş yazısında Hareket dergisinin Nurettin Topçu açısından ehemmiyetini şu cümlelerle ifade ediyor: “... Şubat 1939’da, kendisi sürgün olarak İzmir Lisesi’nde öğretmenlik yaparken İstanbul’da çıkarmaya başladığı Hareket dergisi, bu fikrin ve felsefenin (İsyan Ahlakı ile ortaya koyduğu fikirler) Türkiye’ye nasıl, hangi önceliklerle, ne türden tashih, tadil ve sıçramalarla, hangi mücadele biçimleri ile, nasıl bir dil ve üslupla, milliyetçi-muhafazakâr-mütedeyyin kesimle hangi benzerlik ve farklılıklarla intikal ettiği açısından çok önemlidir.”

Devamı: http://www.dunyabizim.com/Manset/22269/dusunce-tarihimizde-iz-birakan-bir-dergiydi-hareket.html

Bu haber toplam 554 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim