• İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

TYB Şubeler Toplantısı

TYB Şubeler Toplantısı
TYB 6. Şubeler toplantısı 12-13 Nisan'da İzmir'de yapıldı.

Değerli şube temsilcilerine de katılımlarından dolayı şükranlarımı sunuyor, sizleri şehrimizde ağırlamaktan sonsuz memnuniyet duyduğumuzu belirtmek istiyorum.

 

Divan Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz'un konuşmasından: 

TYB Şubeler Buluşması, 2009 yılında Kayseri’de başladı. Devamında, 2010 yılında Sakarya’da, 2011’de Bursa’da, 2012 yılında Ankara’da ve 2013 senesinde Konya’da gerçekleşen Şubeler Buluşması’nın bu yıl; 2014 yılında, İzmir’de düzenleniyor olmasından mutluluk duyuyoruz. Açılış Konuşmasını yapmak üzere Genel Başkanımız Sayın Hicabi Kırlangıç Bey’i davet ediyorum.

 

Genel Başkan Hicabi Kırlangıç'ın konuşmasından (Açılış Konuşması):

Bu toplantıya ev sahipliği yaptığı için İzmir Şubemize ve katılımcı şube üyelerine teşekkürlerimi sunarım. 2009 yılından bu yana süren bu buluşmaların 2014 yılında İzmir’de devam ediyor olması gurur vericidir. TYB İzmir Şubesi’nin çalışmalarının artarak sürmesini ümit ediyoruz.

Tarihi açıdan bakıldığında, dünyada Güney-Kuzey ekseninde bir hareketlilik göze çarpar. Bilgi ve aydınlanma Güney’den dünyaya yayılmıştır. Yine öyle olacağını ümit ederken TYB bu konuda önemli bir rol oynamakta ve kültürel birikimi yarınlara taşıma sorumluluğunu üstlenmektedir. 1978 yılında değerli isimlerin öncülüğünde başlayan bu hizmet serüveninin devamını sağlamak bizlere düşmektedir.

TYB, yalnızca Türkiye ile sınırlı kalamaz, kalmamalıdır. Son yüzyılda yaşanan siyasi, ekonomik ve toplumsal gelişmeler Türkiye’nin pek çok coğrafya ile bağını sürdürmesine ve yeniden güçlendirmesine sebep olurken TYB de söz konusu coğrafyanın tümünü kapsayacak faaliyetleriyle ön planda olmak durumundadır. Bu açıdan tüm şubelerimizin bu bilinçte ve güçlü biçimde varolması önem taşımaktadır.

TYB duruşu ve yaptığı kültür-sanat faaliyetleriyle kendine has çizgisini sürdürürken bu toplantılarla şubeler birbirini daha iyi tanımakta ve birbirlerinin tecrübelerinden faydalanmak suretiyle eksikliklerini gidermektedir.  Bu toplantılar yenilenmemize vesile olan önemli buluşmalardır.

Katılımlarınızdan dolayı şükranlarımı sunuyor ve toplantımızın verimli geçmesini diliyorum.

 

Şeref Başkanı Mehmet Doğan'ın konuşmasından: 

Dört yılı geride bırakan İzmir Şubesi’nin çalışmalarından memnuniyet duyduğumuzu belirtmek isterim. Şubeler buluşmasına ev sahipliği yapmalarından ötürü şube çalışanlarına teşekkürlerimi sunuyorum.

TYB, otuz beş yılı geride bıraktı. Geçen yıl, ‘Ankara’dan Siirt’e Kültür Kervanı’ önemli bir çalışma olarak akılda kaldı. Bişkek’teki ‘Şiir Şöleni’, Konya düzenlediğimiz ‘Ahlâk Şurası’ ve Mehmet Akif’i yâd ettiğimiz ‘Gölgeler Sempozyumu’ da bir çırpıda sayılabilecek önemli faaliyetler olarak görülebilir. Bu önemli faaliyetlerin yürütülmesi noktasında bilhassa TYB Genel Merkezi Başkanı Sayın Hicabi Kırlangıç Bey’e teşekkürlerimi sunuyorum.

TYB yanında TYB Vakfı da 1992 yılından bu yana görevini sürdürmektedir.  Kuruluş amacı TYB’nin desteklenmesi olan vakfımız öne çıkmamakla birlikte önemli bir organımız olarak burada zikredilmeye değerdir.

TYB, farklı siyasi görüşlere mensup insanları bünyesinde barındırsa da istikameti tek olan bir sivil toplum örgütüdür. Hatta bu siyasi çeşitlilik her zaman makul karşılanmıştır. Diğer yandan bu yapısının bir sonucu olarak, TYB’nin arkasında onu destekleyen tek bir kurum hiç olmamıştır. Hatta TYB, bu bağımsız yapısıyla diğer sivil toplum kuruluşları açısından bir rol modeldir. İşte, TYB Vakfı ve Yazar Yayınları bu bağımsız yapının devamlılığını sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Yazar Yayınları ile birlikte tam zamanlı ve profesyonel bir ekibin TYB çatısı altında çalışmasının da mümkün hale gelmesi bizleri ayrıca sevindirmektedir. Ayrıca, Yazarlar Meslek Birliği adında, yazarların telif haklarını koruyan bir kurumu yakın zamanda hayata geçirmek istiyoruz. Tüm şubelerimizden de bu konuda desteklerini bekliyoruz.

Yeni bir Türkiye’nin doğum sancılarını çekiyoruz. 2000’li yıllardan bu yana Türkiye ekonomik refahın gözle görülür biçimde arttığı bir ülke olmasına rağmen kültür-sanat ve maneviyat alanında aynı gelişmenin gözlenebildiğini söylemek mümkün görünmemektedir. Hatta maddiyatın bu denli hızlı gelişmesinin insan unsurunda bozucu bir etki yaptığı da muhakkaktır. Bununla beraber Türkiye’nin bir eğitim reformu yapamamış, eğitim sistemini ve müfredatını da değiştirememiş olması da diğer bir problem olarak zuhur etmektedir. Bu noktalardaki değişim sivil toplum örgütleri kanalıyla gerçekleşecek gibi görünürken, sivil toplum örgütleri ve baskı gruplarını birbirinden ayırmanın gerekliliği de her geçen gün daha da artmaktadır. Sivil toplum örgütleri gönüllü çalışan kuruluşlarken, sendikalar veya odalar baskı gruplarıdır. Eğitim ve kültür alanında daha şu anki halinden daha katılımcı olması gereken gönüllü kuruluşlardan biri olan TYB de şubeleriyle bulundukları yerlerdeki yerel yönetimlerle daha sıkı işbirliğine girerek etkinliğini arttırma yoluna gitmelidir.

Diğer yandan medya ile ilişkilerin güçlendirilmesi de son derece önemlidir. Akademik çalışmaların hızlandırılması da tüm şubeler olarak üzerinde önemle durmamız gereken diğer bir konudur. Genel merkezin çıkardığı TYB Akademi Dergisi bu konuda atılmış ilk adım olmakla birlikte yeterli değildir ve bu tür çalışmaların devamı gelmelidir. Akademik camia da kendini TYB ile ifade edebilmelidir.

TYB ülkedeki temsil gücü en yüksek yazar kurumudur. Bugün TYB’nin ülkesi ve dünya için yapacak çok daha fazla hizmeti vardır. Özellikle beş yılı aşacak şekilde devamlılık arz eden marka faaliyetlerin arttırılmasına yönelik çalışmalar yapmak gerekmektedir.

2014 TYB Şubeler Buluşması’nın hayırlara vesile olmasını temenni eder, tüm üyelerimize teşekkürlerimi sunarım.

 

TYB Genel Mali Sekreteri Fatih Gökdağ'ın konuşmasından: 

Kayıt ve defterlerin tutulması konusunda hatırlatmalarda bulunmak isterim. Her şeyden önce kayıtların sağlıklı ve eksiksiz tutulması yalnızca derneklerin yapması gereken bir ödev değil, aynı zamanda arşiv çalışmaları noktasında da tarihi bir öneme sahiptir.

Kayıt tutarken yapılacak düzeltmelerde yapılan düzeltmenin de şeffaf olması gerekmektedir. Yani yapılan yanlış kaydın üzeri karalanmamalı, yalnızca ve görünür şekilde üstü çizilmelidir.

Üye aidatları ve bağışlar, etkinlik gelirleri derneklerin gelir kaynakları olarak düzenli ve eksiksiz tutulmalıdır. Borçlanma ise yönetim kurulu kararı ile ve ödeme güçlüğüne sebep olmayacak şekilde yapılabilir.

Üye kayıtlarının dikkatli şekilde tutulması, defterlerin zamanında tasdik ettirilmesi, yıllık beyannamelerin zamanında verilmesi ve arşivin her zaman için kullanıma açık tutulması gerekliliği hatırlatmak istediğim diğer önemli hususlardır.

Teşekkür ederim.

 

Ankara Şube Başkanı Mehmet Kurtoğlu'nun konuşmasından: 

Dernekler, demokrasinin temel bir organı olarak demokrasinin işleyişine aktif biçimde katılan ve gönüllü çalışan sivil toplum örgütleridir. TYB de ülke ve dünya gündemi üzerine görüşlerini bildiriler ve açıklamalar yoluyla beyan etmelidir. TYB, ülke sorunlarına daha fazla eğilmeli ve sosyal medyayı daha etkin kullanmalıdır.

Özellikle faaliyetlerimizdeki dinleyici kitlesinin gençleştirilmesi ve gençlerle iletişim kurulması için sosyal medya platformlarının kullanılması TYB’nin yarınlara devredilebilmesi açısından da mühimdir.

Bazı projelerin birkaç şubenin bir araya gelmesiyle yapılması hem katılımı hem de projenin bırakacağı etkiyi arttıracaktır. Ayrıca devamlılık arz eden projeler, etkisi güçlü çalışmalar olacaktır.

 

İstanbul Şubesi Başkanı Davut Göksu'nun konuşmasından: 

Sosyal medya üzerindeki hâkimiyetin arttırılması gerekmektedir. Bu, yaptığımız projelerin duyulması ve tanınması açısından son derece önemlidir. İnsanlara ulaşamadığımız takdirde yaptığımız iş ne kadar kıymetli olursa olsun genel bir ilgi uyandıramayız.

Diğer yandan faaliyetlerin finanse edilmesi probleminin de aşılması gerekiyor. Teşkilatlanma ve kurumsallaşma açısından yetersiz olduğumuzu düşünüyorum. Kurumun güçlü olması teşkilatlanma ile başlayacak bir süreçtir. Hitap ettiği kitleyi etkin biçimde kullanabilen bir kurum devletle ilişkilerinde de yalnızca isteyen değil, aynı zamanda masaya oturabilen bir kurum olacaktır. Bunun içinse TYB’nin iletişim düzenlemesine ihtiyaç duyduğunu belirtmek isterim. Yaptığı projelerde TYB, faaliyetlerin cezp edici olması hususunda ve günceli yakalama noktasında daha hassas olmalıdır.

 

Konya Şubesi Başkanı M. Ali Köseoğlu'nun konuşmasından: 

Etkin bir biçimde, tüm devlet kurumlarıyla ortaklaşa çalışmalar yürüten şubemiz on dört yıldır kültürel etkinlik takvimi açıklamaktadır. Mevlana Kalkınma Ajansı ile ortaklaşa birçok proje yürüten şubemiz, bu sene Uluslararası Öğrenciler Akademisi programını da sürdürmektedir. Kültür Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ile de ortak projeler yürütmek mümkün, bu konuda da çalışmalarımız sürmektedir.

 

Trabzon Şubesi Başkanı Haydar Çoruhlu'nun konuşmasından: 

Yeni bir şube olduğumuz için ağırlıklı olarak genel merkezimizin projelerini örnek alarak programlar yaptık. ‘Ali Şükrü Bey’, ‘Mehmet Akif’ ve ‘Trabzon’un İşgal Yılları’ programlarımız ve ‘Çanakkale Anma Programı’mız kapsamında düzenlenen konferanslar bu yıl düzenlediğimiz önemli etkinliklerdi.

 

Erzurum Şubesi Başkanı Hanefi İspirli'nin konuşmasından: 

Erzurum Şubesi’nin onuncu yılı olmasına karşın ilk sekiz senemizde şubeye ait bir yerimizin olmamasının sıkıntılarını çektik. Son iki yıldır ise yer problemini çözmüş olmanın mutluluğu içindeyiz.

‘Söylenecek Çok Söz Var’ programıyla akademik dünyadan isimleri gençlerle sohbet etmesi için davet ediyoruz. Bunun dışında her ay ayrı bir salon programı tertip ediyoruz ve bu faaliyetler geniş bir katılıma ulaşıyor.

‘Gençlik Kolları’ projesi de ayrıca yürüttüğümüz işlerden biri olarak Atatürk Üniversitesi gençlik kulüpleriyle irtibatımızı güçlendiren bir projedir. Ayrıca hanımlara dönük özel faaliyetler yapma düşüncesi içindeyiz.

Yönetimde daha çok insanı söz sahibi kılabilmek adına birçok genç arkadaşın yürütücü olarak çalışmasını önemsediğimizi de ayrıca belirtmek isterim.

Bu yıl ‘Erzurum Hatırası Kitabı’nı ve ‘Onuncu Yıl Kültür-Sanat Ödülleri’ ve Kasım ayında ‘Medeniyet Kongresi’ projelerini de hayata geçirmek istiyoruz. Önümüzdeki yıl ise Ermeni mezaliminin yüzüncü yılı münasebetiyle ayrı bir kongre düzenlemeyi planlıyoruz.

 

Kahramanmaraş Şubesi Başkanı Hasan Ejderha'nın konuşmasından: 

Şube olarak, samimiyetimizin devamı için gelir getirici faaliyetlerden ya da yerel yönetimlerle ortaklaşa proje yapmaktan özellikle kaçındığımızı belirterek başlamak istiyorum. Bunu, kendi şartlarımız noktasında, çizgimizin ve samimiyetimizin bozulmadan sürmesi için önemsiyoruz.

Genç üyelerimizin fazla olması şubemizin ayırıcı bir özelliği ve bundan dolayı çok mutluyuz. Bu arkadaşların katılımıyla ‘Yoldaki Kalemler’ adlı bir e-dergi çıkarıyoruz.

 

Kayseri Şubesi Başkanı Ahmet İlhan'ın konuşmasından: 

Her şubenin farklı imkânlara sahip olmasıyla alakalı biçimde farklı bir yapısı ve rengi var. Kayseri şubesi olarak biz de önce kendi şehrimizin yazarlarını çatımız altında toplama çabası veriyoruz. Bir yazar derneği olarak yazarları tanıtmalı ve onlara maddi destek olmalıyız. Ayrıca eğitim faaliyetlerine de etkin biçimde katılmalıyız.

‘Okur-Yazar Okulu’ kapsamında yazarlarla genç okuyucuları buluşturma gayretindeyiz. Yine atölye çalışmaları kapsamında gençlerin edebi çalışmalarını değerlendirmeye tabi tutuyoruz. Yazarların kitaplarını da bu projelerde kullanılmak üzere alarak onlara maddi bir destek sağlamış oluyoruz.

Belirtmek isterim ki İçişleri Bakanlığı dernek şubelerine değil, genel merkezlere destek sağlamaktadır. Bu yüzden genel merkezin bazı projeleri destek sağlandıktan sonra şubelere kaydırması gündeme gelebilir.

 

Gaziantep Şubesi adına Mehtap Yılmaz'ın konuşmasından: 

Şubeler olarak yaşa vurgu yapmamalıyız. Gençler kadar yaşlıları da kucaklamalı ve onların tecrübelerinden yararlanma yoluna gitmeliyiz.

TYB olarak yazarların fikri mülkiyet başta olmak üzere tüm haklarının korunması önemli bir meseledir. Bu konuda atılacak ilk adım etkin bir yayınevinin kurulması olmalıdır.

Ayrıca, güncel siyasi meselelerde belli bir tavır almak ve ilkesel bir karşıtlık üzerinden muhalefet üretmek de yazarların siyasal-toplumsal meselelerde net bir duruş sergilediğini göstermek açısından dikkate alınmalıdır.

Son olarak, hanımlara dönük faaliyetlerle bayanların kültür-sanat ortamına katılımını sağlamak da çabalarımızdan biri olmalıdır.

 

Urfa Şubesi Başkanı Cuma Ağaç'ın konuşmasından: 

‘Şanlıurfa Şiir Meclisi’ projemiz devam etmektedir. Şubeler Buluşması’nın önümüzdeki yıl Urfa’da yapılmasını öneriyorum.

Mısır’daki idamların durdurulması adına TYB’nin de bir katkı sunması yerinde olacaktır.

 

Sakarya Şubesi Başkanı Rüstem Budak 'ın konuşmasından: 

Öncelikle değişen şartlarla birlikte yazarlığın tanımını da tekrar yapmak gerekebilir. Özellikle sosyal medyanın yayılışıyla beraber yazar tanımını tekrar düşünmekte farda olabilir kanaatindeyim.

Kitap yayımlamanın giderek kolaylaşması da yazar tanımını değişmeye zorlayan diğer bir etmendir. Belki bu manada TYB tüzüğünde yer alan yazar tanımı tekrar ele alınabilir.

Diğer yandan biz de sosyal medyayı etkin şekilde kullanmanın önemine vurgu yapmak istiyoruz. İlaveten, genç yazarların birbirleriyle tanışmasına vesile olacak programlar düzenlemeliyiz.  TYB’nin sitesinde, üye olan yazarların kitaplarının tanıtımını yapacak yazılar olması da güzel olacaktır. Son olarak, sinemanın yazıyla ilişkisi bağlamında sinema ve sinema yazarlığıyla ilgili yaklaşışımızı da kuvvetlendirmemiz gerekmektedir.

 

İzmir Şubesi Başkanı Harun Özdemir'in konuşmasından: 

TYB İzmir Şubesi olarak her cumartesi günü sohbet toplantıları gerçekleştiriyoruz. Bu toplantılarda, toplumun her kesiminden geniş bir katılımcı çeşitliliğiyle, eşit süreler kullanarak güncel meseleleri tartışıyoruz. Bununla birlikte işaret dili eğitimi de veriyoruz.

Özel İdare’nin kapatılmasıyla birlikte mali kaynak bulma noktasında sıkıntı çekiyoruz. Bu zorluğu aşabilmek için proje üretmek zorunluluğunda olduğumuz için belki yönetim kuruluna bir tane de ‘proje yöneticisi’ eklemek gündeme gelebilir.

TYB olarak yayıncılık faaliyetlerine eğilmek de doğru bir hamle olacaktır.

 

Genel Başkan Hicabi Kırlangıç'ın Görüş ve Öneriler'i:

Bu faydalı toplantı için tüm katılımcılara teşekkür ederim. Toplantı boyunca öne çıkan konular şöylece sıralanabilir.

  • Daha etkin bir iletişim ağı kurmalı, şubeler olarak birbirimizin faaliyetlerinden daha fazla haberdar olmalıyız.
  • Belli bir ahlâki çizgide kendini ifade etmek durumunda olan TYB, baskı grubu gibi davranmaktan çok, sivil toplum örgütü duyarlılığında fikirlerini ifşa etmelidir.
  • Gençlerin ve hanımların etkinliklerimize katılımını arttırmak önemli bir hedeftir. Gençlere yapılan vurgu, TYB’nin sonraki kuşaklara aktarılması hassasiyetiyle ilgilidir.
  • Resmi kuruluşlarla ilişkiler her şehrin yapısına göre değişiklik arz edebilirse de önemli olan bu ilişkilerin geliştirilmeye dönük olmasıdır.
  • Farklı kitle ve yaş gruplarına dönük programlar yapmak daha çok kişiye ulaşmak açısından önemlidir.
  • Şubelerin bulundukları yerlerdeki üniversitelerle beraber projeler yapması ve akademik camia ile yakın ilişkiler kurması da önemli bir husus olarak öne çıkmaktadır.
  • Tüm dernek evraklarının ve yapılan faaliyetlerle ilgili her türlü dokumanın şeffaf ve eksiksiz biçimde kayıt altına alınması gerekmektedir.
  • Siyasi gündemle ilgili fikirlerin ortaya konmasında tüm şubelerin ve genel merkezin katılımı önemlidir. Bu fikirler ortak bir temelde ifade edilmelidir.
  • TYB, yalnızca fikir ve edebiyat alanında değil plastik sanatların her alanında faaliyetler ortaya koymalıdır.

 

Şeref Başkanı Mehmet Doğan'ın Kapanış Konuşması'ndan: 

Bu faydalı buluşma için herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Son olarak TYB Şubeler Buluşması’nın bir hata sürecek kültürel etkinliklere dönüştürülmesi konusunda bir öneri sunmak isterim. Bunun yapılması için yakın birkaç şube işbirliği gerçekleştirebilirse daha renkli bir program düzenlenebileceğini düşünüyorum.

 

Toplantıya katılanlar: 

TYB genel merkezinden Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Genel Başkan Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Baş Danışman İbrahim Ulvi Yavuz, Genel Başkan Yardımcısı Ferhat Koç, Genel Mali Sekreter Fatih Gökdağ, Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Eryiğit, Genel Sekreter Yardımcısı Murat Erol, Üyelerden Mahmut Erdemir; Ankara Şubesi'nden şube başkanı Mehmet Kurtoğlu, İstanbul Şubesi'nden M. Davut Göksu, Konya Şubesi'nden şube başkanı M. Ali Köseoğlu, İsmail Özkan, Bursa Şubesi'nden Deniz Kurtyılmaz, Erzurum Şubesi'nden şube başkanı Hanefi İspirli, K. Maraş Şubesi’nden Hasan Ejderha ile Mehmet Yaşar, Trabzon Şubesi'nden şube başkanı Haydar Çoruhlu, Ş. Urfa Şubesi'nden şube başkanı Cuma Ağaç, G. Antep Şubesi’nden Meltem Yılmaz, Kayseri Şubesi'nden şube başkanı Ahmet İlhan, Sakarya Şubesi'nden şube başkanı Rüstem Budak. İzmir şubesinden başkan Harun Özdemir, Mahir Adıbeş, Şazimend Duran, Zeki Buşkan, Levent Ertekin, Lale Ertekin, Naci Gümüş ve Esen Yılmaz. 

 

Bu haber toplam 1727 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim