• İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C

Mesnevi Okumalarının 15.yılı başladı

Mesnevi Okumalarının 15.yılı başladı
Türkiye Yazarlar Birliği’nin 15 yıl önce başlattığı ve bugüne kadar devam ettirdiği Mesnevi Okumaları 15. yılına girdi. 15. yılın ilk dersi 1 Eylül Pazartesi günü gerçekleştirildi. Her pazartesi devam edecek derslerin ilki Prof. Dr.

DSCF5938Türkiye Yazarlar Birliği’nin 15 yıl önce başlattığı ve bugüne kadar devam ettirdiği Mesnevi Okumaları 15. yılına girdi. 15. yılın ilk dersi 1 Eylül Pazartesi günü gerçekleştirildi. Her pazartesi devam edecek derslerin ilki Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu tarafından verildi.


Derse başlamadan önce TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan kısa bir konuşma yaptı. Doğan konuşmasında, 15 senedir her sene 10 ay devam eden dersleri eski başkanlardan Nazif Öztürk zamanında başlattıklarını ve bugüne kadar süreceğini o zamanlar tahmin edemediklerini, bugün gelinen aşamadan ise memnun olduklarını söyledi. TYB’nin en güzel katılımla devam eden faaliyetlerinden biri olduğunu belirtti. 15.yıla 6. defterle başlanacağını bu sene Mesnevi’nin tamamlanmasının mümkün olamayacağını söyleyerek Mesnevi okumalarının bundan sonraki yıllarda da devam etmesi ümidini taşıdığını ifade etti.

Adnan Karaismailoğlu tatile girmeden önce kaldıkları beyitlerden kısaca bahsederek, “Kuş yuvaya kanadıyla uçar. Ey insanlar! İnsanın kanadı himmet­tir/çabadır” Mesnevi beytinin ve devamının önemli yer tuttuğu beyitlerle ilk derse başladı. Böylece Mesnevi Okumaları, A. Gölpınarlı’nın Mesnevi Tercemesi ve Şerhi’ne göre 6. defter/cilt 129. beyitle açılmış oldu.

Dersin sonunda Mesnevi Okumalarına devam edenlerin görüşleri alındı.

TYB eski başkanlarından Dr. Nazif Öztürk; İnşirah veren Mesnevi okumalarının 15. yılına giriyor olmasından duyduğu mutluluğu ifade etti ve “Biz bir haftalık gönül temizliğimizi bir gün yaptığımız okumalarla sağlıyoruz” dedi. “Adeta dinimizi resetliyor, yeniden başlatıyoruz her hafta, gönlümüzün pasını siliyoruz, ruhi bir arınma yaşıyoruz, haftaya huzurlu başlıyoruz” ifadelerini kullandı. Bu faaliyetin toplumuzun toplu kitap okuma geleneğinin de bir parçası olduğunu da söyleyen Öztürk, herkesin bu okumalara iştiraki temennisi de iletti.

Adnan Karaismailoğlu, toplumun Mesnevi’ye bu kadar alaka göstereceğini bilmeden başladıkları bu okumaların öneminin bugün daha da artmış olduğunu söyledi. “Mesnevi’yi 15 yıl öncesinden bu yana belki 1000’lerce kişi derslere iştirak ederek dinledi. Yurtdışından geldiği zaman bu okumaları da kaçırmayan, sonrasında ise bu okumaların ellerine ulaşması için video kayıt talebinde bulunanlar bile olmuştur” dedi.

10 yıldan fazla bir süredir okumalara devam eden Bilge Öztürk, bireysel okumadan ziyade burada hem okuyup, hem de hocaların anlatımı ile beyitlerin derinliklerine indikleri zaman daha çok fayda temin ettiklerini söyledi, 15 yılına girmenin mutluluğunu ifade etti.

4 senedir devam eden Ersan Sazak, “Hastalık olsa dahi geliyoruz, bireysel okumada ne isek onu anlıyoruz ama burada hocaların anlatımı ve misallerle zenginleştirmeleri ile okumalar rayına oturuyor, burada okumaların yapılması ayrı bir zevk veriyor.” dedi.

Birkaç senedir okumalara devam eden Gürcü Seman, Memnune Ateş ve Nuran Korkmaz ise burada yapılan okumaların belki de hiç aklımıza gelmeyen anlamaları açmasını sağladığını belirttiler ve 15. Yıla girmenin memnuniyetini ifade ettiler.

 

DSCF5939

 

DSCF5941

 

Bu haber toplam 2443 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim