Ebu Bekir Razi'nin Ahlâk Felsefesi

Ebu Bekir Razi'nin Ahlâk Felsefesi
Hüseyin Karaman’ın İz Yayıncılık’tan çıkan ve 2. Baskısı yapılan bu eseri, İslâm felsefesi ve ahlâk üzerine araştırma yapmak isteyenler için kaynak niteliği taşıyor.

“Nurettin Topçu’da Âhlak Felsefesi”, “İbn Meymûn’da Tanrı-Âlem İlişkisi”, “Nurettin Topçu’nun Düşünce Dünyası”, ve  “İslâm Felsefi Tarihi”  eserlerinin yazarı Prof. Dr. Hüseyin Karaman’ın “Ebu Bekir Razi'nin Ahlak Felsefesi” kitabı da büyük ilgi görmeye devam ediyor.

Ünlü filozof ve tabip Ebû Bekir Râzî’nin ahlak felsefesinin anlatıldığı eser bir giriş ve iki bölümden oluşuyor.

Yazar, giriş kısmında Râzî’nin hayatı, eserleri, döneminin önemli filozofları, hocaları ve öğrencileri hakkında bilgiler veriyor.

Eserin ilk bölümünde “Ebu Bekir Razi'nin Ahlak Felsefesinin Genel Karakteri ve Temel Kavramları” başlığı altında; “Ahlak Felsefesinin Kaynağı ve Genel Karakteri”, “Ahlak Felsefesinin Temel Kaynakları" ve Ahlâk-Tıp İlişkisi” anlatılıyor.

İkinci bölümün başlığı ise “Mutluluk Ahlâkı ve Filozofça Yaşama.” Mutluluk Ahlâkı”, “Filozofça Yaşama ve Şartları” ve Sosyal Ahlâk” ise  alt başlık olarak eserde yer alıyor.

Kitabın tanıtım yazısında şse şu ifadelere yer veriliyor:

Hüseyin Karaman“Bu kitap, tabip-filozof Ebû Bekir Râzî’nin ahlâk anlayışını ele almakta; her türlü kötülüğün kaynağı olan hevâyı akıl ve irade vasıtasıyla kontrol altına alarak mutluluğa ulaşmanın yolunu ve filozofça yaşamın nasıl olması gerektiğini göstermektedir. Ayrıca eserde Râzî’nin tıbbî etikle ilgili görüşleri de ortaya konmuştur. Dolayısıyla bu çalışma, Râzî’nin günümüze kadar yeterince işlenmemiş olan bir yönüne ışık tutması ve bazı yanlış anlamaları ortadan kaldırması açısından önem taşımaktadır.”

Ebu Bekir Razi'nin Ahlak Felsefesi / Yayınevi: İz Yayıncılık / Yazarı: Hüseyin Karaman / Baskı Tarihi: 2017/  Baskı Sayısı:2 / Sayfa Sayısı: 200 / ISBN: 9753555571

Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 1796 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim