• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Edebiyat Araştırmacısı Halil Açıkgöz vefat etti

Edebiyat Araştırmacısı Halil Açıkgöz vefat etti
Ünlü edebiyat araştımacısı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Emekli Öğretim Görevlisi Halil Açıkgöz hayata veda etti.

Ünlü sosyolog Cemil Meriç'in öğrencisi ve Prof. Dr. Namık Açıkgöz'ün ağabeyi merhum Halil Açıkgöz'ün cenaze namazı İstanbul'da kılındıktan sonra naaşı Manisa'nın Turgutlu ilçesi Osmancık Köyüne defnedilecek.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Emekli Öğretim Görevlisi Türk Dili Okutmanı Halil Açıkgöz'ün uzun süredir tedavi gördüğü hastalık vesilesi ile vefat ettiği açıklandı.

Halil Açıkgöz'ün İstanbul'daki cenaze namazı 26.11.2019 Salı günü öğle namazını müteakip Merkez Efendi Camii'nde kılınacak. Ünlü edebiyatçının cenazesi Manisa'nın Turgutlu lçesi Osmancık Köyünde toprağa verilecek.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Namık Açıkgöz'ün ağabeyi olan Halil Açıkgöz aynı zamanda ünlü sosyolog Cemil Meriç'in de öğrencisi olarak tanınıyordu.

Halil Açıkgöz kimdir?

Akademisyen, edebiyat araştırmacısı İÜ. Türk Dili Okutmanı (d. 1952 - ö. 25.11.2019)

1952 yılında Manisa’nın Turgutlu ilçesine bağlı Osmancık Köyü'nde doğan Halil Açıkgöz 25 Kasım 2019 tarihinde

Yüksek tahsilini 1977 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde tamamladı. 'Fuat Köprülü'nün Hayat ve Ülkü Mecmualarındaki Fikrî-İçtimaî Yazıları' adlı teziyle mezun oldu. 1977 yılından 1983 yılına kadar İstanbul'un çeşitli liselerinde edebiyat öğretmenliği yaptı. 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'ne bağlı Türk Dili Bölümü'nde Türk Dili okutmanlığına başladı.

Yazıları Yeni Turgutlu Gazetesi, Tercüman Gazetesi, Türk Dili Araştırmaları Yıllığı Belleten, Türk Dünyası Araştırmaları, Türk Dünyası Tarih Dergisi, Yahya Kemal Enstitüsü Mecmuası, Türk Edebiyatı Dergisi, Doğuş Edebiyat Dergisi, Töre Dergisi, Kubbealtı Akademi Mecmuası, Denizin Sesi ve İmage of Turkey'de yayınlanmıştır.

Yazı hayatına 1969 yılında; Yeni Turgutlu gazetesinde şiir, hikâye, haber, makale ve fıkralar yazarak başladı. 1983-1998 yılları arasında Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı'nda görevler aldı. Millî ölçüde ve milletlerarası çeşitli kongre ve ilmi toplantılar düzenledi. Birçoğuna tebliğleri ile katıldı. Türk Dünyası'nın çeşitli bölgelerinde saha araştırmaları yaptı. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümleri'nin kurulması için çalıştı. Dersler verdi. Türk dili kursları düzenledi. TRT ve bazı özel televizyonlarda senaryo, kaynak metin yazarlığı ve program danışmanlığı yaptı. Bu çalışmaları halen devam etmektedir.

Devamı: https://www.arkeolojikhaber.com/haber-edebiyat-arastirmacisi-halil-acikgoz-vefat-etti-24004/

Bu haber toplam 1051 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim