• İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

Edebiyat dehası Necip Fazıl

Edebiyat dehası Necip Fazıl
Türkiye Yazarlar Birliği Kayseri Şubesi'nin "Kalem Sohbetleri" isimli her hafta perşembe akşamları düzenlediği sekizincisinin konusu, "Edebiyat Dehası Necip Fazıl Kısakürek"ti.

Programa Konuşmacı olarak Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel ve Üstat Necip Fazıl’a tam 18 yıl yol arkadaşlığı yapmış olan Mustafa Yazgan katıldı.

Programa geçilmeden Kur’an –ı Kerim tilaveti okundu. Ardından, Genç Sahne Derneği Başkanı Mustafa Adıgüzel tarafından Necip Fazıl’ın "Zindandan Mehmet"e isimli Mektubu ve Milli Türk Talebe Birliği Kayseri Şube Başkanı tarafından, Kaldırımlar" şiiri seslendirildi.

Açılış konuşmasını yapan TYB Kayseri Şube Başkanı Vedat Sağlam kalem sohbetlerinin devam edeceğini vurgulayarak şunları ilave etti. "Bugün, mutat hale gelen kalem sohbetlerinin belki de en anlamı, en güzeli olan bir program düzenliyoruz. Üstadın vefatının otuz ikinci sene-i devriyesinde, bu gece onu analım, anlayalım dedik. Siz dostlarla, STK' başkanlarıyla, temsilcileriyle, Üstad sevdalılarıyla bir araya gelelim, hem onu analım, hem de Türkiye'nin geçirmiş olduğu serüveni hep beraber gözlerimizin önünden geçirelim, bugünlere nasıl, nerelerden, hangi aşamalardan geçerek geldiğimizi görelim dedik. Üstadın yaşantısı, aynı zamanda Türkiye'nin zorlu sürecinin de bir özetidir. Üstad o mücadeleyi sadece kendi adına değil, hepimiz adına, millet adına vermiştir. O Anadolu sevdalısı,  millet aşığı, zorbalara karşı Anadolu coğrafyasının öfkesini yansıtan cesur yürekti. Onu anlamak Türkiye'yi, Türk insanının önceliklerini anlamaktır. Hele bugünlerde, tehlikenin hala Anadolu üzerinde kol gezdiği bu coğrafyada Üstadı anlamak, önümüzdeki o tehlikeyi aşikar hale getirmektir. Gençler! Özellikle sözüm sizedir. Özellikle siz bu konularla ilgilenin, kendinizi geleceğe, önünüze çıkacak tehlikelere karşı hazırlayın."

İlgiyle ve büyük bir coşkuyla takip edilen programın modaratörlüğünü TYB Kayseri Şube başkan yardımcısı Selim Tunçbilek tarafından yapıldı. Tunçbilek girizgâh olarak şunları ifade etti.

“Bugün biz burada insan olarak bir zerreden bahsedeceğiz. Bu zerre öyle bir zerre ki arşa gebe dev bir zerre. Bu gün biz burada minicik gövdesine kaf dağını yüklemiş toz kanatlı bir kelebekten söz edeceğiz. Dev fikir sancıları ile Türkçenin ufkunda parlayan bir Zühre yıldızını, Üstadı, Şultanı Şuara Necip Fazıl Kısakürek’i Konuşacağız.”

İl sözü Yazar Mustafa Yazgan alarak ilkokulda okurken Üstad'ın Neslihan Kısakürek imzası ile “Çöle İnen Nur” adlı eseriyle tanıştığını, çok beğendiğini, adeta çölde kalmış ruhuna bir nur gibi doğduğunu belirtti. Üstadı bu nedenle manevi ve fikir babası olarak kabul ettiğini söyledi. Gaziantep’te yapılan ilk konferanstan söz açarak o yıllarda Necip Fazıl Beye karşı ilginin tasvirini yaptı. O yıllarda “gericiler” damgası yapılan kışkırtıcı olaylara ilişkin tespitlerini paylaştı. O yıllarda ülkemizde Müslüman avı yaşanmıştır diyerek tanıklık ettiği olaylara değindi. Üstadın ayırt edici özelliği olan zekâsının inceliklerini hatıralara dayandırarak dinleyicilere aktardı. Üstattan her zaman bir baba şefkati gördüğünü belirterek sözlerine son verdi. 

kayseri2-001.jpg

Yaşar Karayel ise konuşmasına önceki konuşmacı Mutafa Yazgan’ının dava adamlığına ilişkin düşüncelerini naklederek başladı. Büyük Doğruculuk bir meziyettir. Üstatla ilk karşılaşmasında üstadın heybeti karşısındaki hayretini paylaştı. Bu heybetin aslında kutsi bir davaya inanmış olmaktan kaynaklandığını vurguladı. Üstatla tanışmayı Anadolulu olmanın getirdiği sezgi ile bireysel gayretlerle, kişiliğinin kılavuzluğu sonucu başardığını anlattı. Üstatla 50.sanat yılı münasebetiyle yapılan etkinlikte şimdiki cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ının etkin görev aldığını ve o zamanlardan başlayarak farklı bir duruş gösterdiğini ve bunun üstattan geldiğine gönderme yaptı. Üstatta “para bayatlamazdı” diyerek üstadın parayı asla önemsemeyen kişiliğine değindi. Üstat nezaket sahibi deha bir şairdi. Üstat bu millet için önemli bir mirastır. Onun Büyük Doğu davası hepimizin sahip çıkması gereken bir davadır diyerek sözlerini tamamladı.

Program katılımcıların yoğunluğu ile hatıra fotoğrafı çektirilerek tamamlandı.  

kayseri3.jpg

 

Bu haber toplam 983 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim