• İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Edebiyatımız Polemiklerden de Beslenir

Edebiyatımız Polemiklerden de Beslenir
Hece dergisinin artık geleneksel hale gelen yaz dönemi özel sayılarına bir yenisi daha eklendi. Merakla beklenen özel sayının bu yılki konusu “Türk Edebiyatında Polemikler.” Bu özel sayı hakkında Mustafa Uçurum yazdı.

Edebiyat ve kavga, edebiyat ve polemik kavramları yan yana gelmeyecek gibi algılanan terimler olsa da edebiyat tarihinin her döneminde tartışmalar, görüş ayrılıkları, farklı yorumlar her zaman olmuştur ve bütün bunlar edebiyat çevrelerini ciddi anlamda meşgul etmiştir. Olaylara geniş bir açıdan baktığımızda da bu tür olayların edebiyat dünyamıza faydası olmuş, ortaya çıkan düşünceler yeni eserlerin oluşmasına zemin hazırlamıştır.

Hece dergisi Haziran-Temmuz-Ağustos 2018’de çıkan özel sayısını Türk edebiyatındaki polemiklere ayırdı. Yine hacimli ve titizlikle hazırlanmış bir özel sayı ve 884 sayfalık bir dergi var karşımızda. Özel sayının editörleri Hayriye Ünal ve Semih Diri.

Derginin sunuş yazısında özel sayının hazırlanış sebebi açıklanıyor. Görüyoruz ki, polemikler de edebiyatımız için bir zenginlik: “Bu özel sayı bir ihtiyaçtan doğdu. Hece dergisi Türk edebiyatının nitelikli eserlerini doğuran, dehalara beşiklik eden tarihsel bağlamı bir de edebî çatışmalar açısından ortaya koymak istedi. İradelerin çatışması her zaman özgürleştirmeye iştah uyandırır. Bu iradeler bir de yetenekli, ihtiraslı ve coşkunsa ortaya çıkan kıvılcım doğrusu seyredilmeye değer.

Türk edebiyatı her zaman tartışmalarla gelişmiştir. Özellikle eski-yeni meseleleri edebiyatı canlı tutmuştur…”

Polemik nedir?

Dergide yazılara geçilmeden önce sunulan kavramsal çerçevede, polemik üzerine kaleme alınmış yazılara yer verilmiş. Rasim Özenören, “Polemik Üzerine” başlıklı yazısında TDK sözlüğünün polemik kelimesine verdiği anlamlardan yola çıkarak etimolojik bir çalışma sunuyor bize: “Kelime genel olarak siyasal, bilimsel, edebi konularda ‘sert tartışma’ veya sonuçsuz tartışma olarak da tanımlanıyor. Evet genelde polemik niteliğindeki tartışmalar sert geçer, ama tartışmanın sert olması belirleyici değil. Tartışma ılımlı bir dille de gerçekleştirilse polemiğin niteliği değişmez.”

Alıntılarla, örneklerle Özdenören polemik kavramını somutlaştırıyor. Edebiyatımızdaki polemik örneklerini sıralayarak edebiyat ve polemik ilişkisinin ne denli önemli olduğunu vurguluyor.

Şaban Sağlık farklı bir yaklaşım sunuyor bu kavrama; “İnsanın İçine Kaçan Şeytan’ın, Şeytan’ın İçine Kaçan İnsanla Savaşı: Polemik”

Polemik ve insanın içine kaçan şeytan gibi, bir yaklaşımı sunuyor bizlere Sağlık. “İster ‘nefis’ diyelim isterse ‘Şeytan’, insanın içinde patlamaya hazır bir bomba gibi duran bir ‘güç’ vardır. Bu güç, karşısında bulunan her şeye saldırmaya hazır gibidir. Nitekim insanoğlunun yaratılışından beri nerede bir suç, bir günah ya da problem varsa, o suç ya da günah, mutlaka insanın içindeki bu güçten ( Şeytan’dan) ilham almıştır.”

Devamı: http://www.dunyabizim.com/dergi/29726/edebiyatimiz-polemiklerden-de-beslenir

Bu haber toplam 596 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim