• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Eğitim ve Ahlâk Şûrası'nda 2. Gün

Eğitim ve Ahlâk Şûrası'nda 2. Gün
Eğitim-Bir-Sen ve Türkiye Yazarlar Birliği’nin Mehmet Akif İnan anısına müştereken düzenlediği Ahlâk Şûrasında ikinci gün de geniş bir katılımla tamamlandı.

Eğitimcinin Ahlak Eğitimi başlığında konuşmacı Prof. Dr. Burhanettin Dönmez, müzakereci ise Prof. Dr. Ramazan Kaplan’dı. Meslek ahlakının formal eğitimin sürecinde kazandırılması gerektiğinin önemine değinen Dönmez, bunu “Öğretmen vardır; Öğretmen geçinen vardır; Öğretmenlikten geçinen vardır” sözleriyle örneklendirdi ve öğretmen marşına da değinen Dönmez “Öğretmenlik marşı değişmelidir” dedi. Kaplan ise öğretmenlerimizin hazırcılığa alışmış durumda olduğunu programı okumadan bir kitaba sarıldıklarını hataları da programa yüklediklerini söyledi.

3. oturum Prof. Dr. Şükrü Karatepe başkanlığında Eğitim Müfredatlarında Ahlak konusu ile açıldı. Batı Eğitim Müfredatında Ahlak başlığı ile ilk konuşmacı Yrd. Doç. Dr. Zafer Çelik batıdan örneklendirmeler ile temellendirdiği konuşmasında batıda temel vurgunun toplumsal düzen ve toplumsal birliğin sağlanması yönünde olduğunu söyledi. Bizde genelde ahlak eğitimi dediğimizde sıklıkla aklımıza din gelir batıda seküler kesimler de bir ahlak eğitimini talep ederler dedi. Yine Batı’da ahlak eğitimi konusunda çoğulcu bir perspektifin olduğu konusuna değindi. Müzakereci Doç. Dr. Şamil Öçal ise sorun acaba müfredat ile çözülebilir mi? sorusu ile başladı. Sorunun çok daha derinlerde yattığını ahlakın müfredata yerleştirmenin büyük tehlikesi olduğunu söyledi.

İslam Ahlakının Eğitim Müfredatına Aktarım Sorunu başlığında konuşmacı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yemenici, müzakereci Doç. Dr. Gürbüz Deniz’di. İslam ahlakının söylem düzeyinde değil, eylem düzeyinde insana onurunu, şahsiyetini kazandıran bir yaklaşımı vardır diyen Yemenici; İslam ahlakı aslında peygamberimizin söylediklerini bugüne taşımaktır dedi.

Metafizik arka planı olmayan bir ahlakın kanunlarla kuşatılmış bir hapishane gibi olduğunu söyleyen müzakereci Deniz ise “Ahlaklılık bir gayeye matuf olmalıdır, bu gayenin en yücesi ahirette yüce saadete ulaşmak olmalıdır” dedi.

4. oturum Aile ve Toplumda Ahlak Eğitimi konusu ile Dr. Necmettin Turinay başkanlığındaydı. Ailede Ahlak Eğitimi başlığında konuşmacı Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın, müzakereci ise Rahime Şen’di. “İnsana teşekkür etmeyi bilmeyen Allah’a şükretmeyi de bilmez” diyerek konuşmasına teşekkürle başlayan Aydın; ahlak eğitiminin en etkili yönteminin rol model olduğunu söyledi. Ailenin önemi üzerinde fazlaca duran Aydın rol model meselesini Arif Nihat Asya’nın“ biz abdest almasını okullarda öğrenmedik, dedemize abdest suyu dökerek öğrendik” sözü ile anlattı. Aile konusunda yaptıkları çalışmalardan bahseden müzakereci Şen, ahlakın evrensel bir değer olduğundan bahsetti. Son konuşmacı ise Kültürümüzde Ahlak Eğitimi başlığı ile Prof. Dr. Kadir Canatan, müzakereci Prof. Dr. Ali Rıza Abay’dı. Modernleşmenin meydana getirdiği etkilerden bahseden Canatan “Geçmişte ahlak bütün kurumların vazifesi iken bugün çok az kurumun vazifesi durumunda ve bu kişilik üzerinde şizofrenik etkiler yapıyor” dedi. Sonuç olarak yeni bir teolojiye ihtiyacımız olduğunu söyledi. Son olarak toplumları üç tür (muhafazakar, reaksiyonel, devrimci) olarak ele alan Ali Rıza Abay ahlakı dar çerçeveye sokmamamız gerektiğini, eğitimin her yerde olduğunu söyledi. Ayrıca da ‘’hak tipi dindarlık ile seküler dindarlığı karıştırmamamız gerek” dedi.

Son olarak bir değerlendirmede bulunan Turinay “Günümüzde ahlak artık kitaplardan öğrenilen bir bilgiye dönüştü. Çok derin bir acizlik içindeyiz, bu yarayı kendi içimizde yaşıyoruz, çocuğu yetiştirmek için lazım gelen birikimden uzak yaşıyoruz. Artı ilave bir insan bilgisine ihtiyacımız var. Kültürümüzden bize bu noktada intikal edenleri unutmuş ve kaybetmiş bulunmaktayız” diyerek oturumu kapattı.

 

Haber: Sebahi Kılıç 

 

ramazankaplan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

burhanettindnmez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

krkaratepe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

yemenici

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

turinay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

canatan

Bu haber toplam 2120 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim