• İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Elif Sönmezışık: İzafiyet

Elif Sönmezışık: İzafiyet
-Ruzname; Kelime Günlüğü'nden-

Ruzname'memizdeki kelimeleri sıraladığım bu köşede kimi zaman tereddütle de olsa kullanışı tükenen eski kelimeleri yazdım. Tereddütle… Zira bir yazıyı okumaktan vazgeçmek için en iyi sebep, bugünlerde anlaşılamayan kelimeler.

İzafiyet kelimesini, anlaşılamadığı için uzak durulan kelimelerden ayrı tutuyorum. Anlaşılamayan kelimelerden biri olduğu doğru. Ama Einstein'ın İzafiyet Teorisi'nin yoğun biçimde dile getirilişi, kelimeye bir aşinalık geliştiriyor. Doğru ve sağlıklı yoldan olmasa da toplumca benimsendiği açık. Gönül rahatlığı ile başlığa kondurduğumu söylemeliyim bu yüzden…

İzafiyet hakkında “teorisi” üzerinden bir söz söylemeye yetkin değilim. Anlam üzerinde durup lafı Nobel'e ve ödüllere getirmeye niyetliyim.

İzafiyet, varlığı başka bir şeyin varlık durumuna bağlı olma ve bağlantılı olma hali. Gündelik anlayışa göre, algılarla karşılaşan varlıkların durumlarının, aynı ya da farklı algılanma durumu. Bu algıların da aynılıkları, değilleri veya nasıl oldukları kesin olarak bilinemiyor. Görecelik, görelilik, tasavvur durumu da deniyor bu yüzden.

Devamı: http://www.yenisoz.com.tr/izafiyet-makale-43397

Bu haber toplam 306 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim