• İstanbul 14 °C
  • Ankara 11 °C

Elif Sönmezışık: Tecrübe

Elif Sönmezışık: Tecrübe
-Ruzname; Kelime Günlüğü'nden-

Anlamlar ve algılar, hakikinin reddiyle aslına zıt hükümler giydiğinden beri savaş ve barış en çok yara alan kelimelerden oldu.

Haritaları yeniden düzenleme ve bu bağlamda Osmanlı'yı parçalama güdümlü Birinci Dünya Savaşı ve tarihin görmediği büyük göçlere ve kıyımlara yol açan İkinci Dünya Savaşı, sadece fiziki bir dünya tasarısı olmakla yetinmedi; müdafaa, soykırım, savunma, teyakkuz, sınır hattı, etnik köken, milliyet, işgal, ihtilal gibi kelimelerin tıpkı savaş ve barışta olduğu gibi kamudaki karşılıklarını medya gücüyle parçalara ayırdı.

Kendini aynı düşünceyi savunur bulan her grup ya da kitle için “ama”lı, “ancak”lı ve zaman zaman birbirine zıt manaları karşıladılar.

Bu iki savaşla gelen yeni dünya tasarısı, bir ülkenin kendi içindeki bağımsızlıklarını ve toplum huzurunu tehdit eden yeni kelimeler taşıdı hayatlarımıza: Darbe, terör, kökten dinci, radikal İslamcı, işgalci güçler, nükleer tehdit, sınır tehdidi, kapalı toplum, açık toplum ve daha birçok kelime ve kavram…

Devamı: http://www.yenisoz.com.tr/tecrube-makale-42116

Bu haber toplam 602 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim