• İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C

Emin Üstün: Müslümanlar laikleşti!

Emin Üstün: Müslümanlar laikleşti!
Türkiye’de insanları faizsiz, kredisiz ev, araba sahibi yapmanın mucidi Emin Evim’in patronu Emin Üstün ile Müslümanların durumunu konuştuk...

Dünya ile aramızda açılan 100 yıllık makası kapatmak için 10 kat daha fazla çalışmamızın gerektiğini belirten Üstün, “Müslümanlar ‘iş başka alışveriş başka’ deyip, laikleşmemeli iş ve hayatını ayırmayıp, bir cihat aşkıyla olaya bakmalı” diyor.

Emin Üstün... İşadamları arasında sosyal meselelere duyarlı ve sosyal sorumluluk projeleriyle memleket meselelerine kafa yoran bir isim... 28 Şubat gibi zor dönemlerde sırf inançlarından dolayı baskılara maruz kalan bir direnişçi. Bütün zorluklara direnerek iş hayatında muvaffak olan ve kazandıklarıyla hayır çalışmalarına ortak olup Allah’ın rızasını gözeten duyarlı bir Müslüman. Kendisiyle iş dünyasını, ekonomiyi, Müslümanların temel meselelerini ve gündemi konuştuk. Hepinize hayırlı bereketli bir hafta diliyoruz...

F.G. KOÇAK: Efendim, ekonominin içinde birisi olarak Türkiye ekonomisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

CİHAT AŞKIYLA ÇALIŞALIM

Türkiye şu an bir dinamik, güzel. Ama adamlar yüz yıl evvel yola çıkmışlar, biz de 10 yıl evvel yola çıkmışız. Ne kadar hızlı gitsek bile onların çıktıkları yolun mesafesini kapatamıyoruz. Mesele muhakkak yola devam etmek. Kötü değiliz, iyiyiz ama bunun 10 katı daha iyi noktada olmamız lazım ki mesafeyi kapatalım. Türkiye’den hiç olmazsa 1 milyon kişinin yurtdışına gitmesi ve oralarda iş yapması lazım. Bunu bir hizmet düşüncesiyle yapması lazım. Fakat Müslümanlarda hissettiğim şöyle bir olay var, dünya ticareti ile ahret işini ayırmış. Yani Müslümanlar tamamen bir laik. Diyor ki benim bu kendi işim, dini hizmetler de hepimizin işi. Halbuki o işi de ortaya getirebilmeliyiz, ticari olayları da müzakere edip bunu bir savaş psikolojisi ile bir cihat psikolojisi ile yapmalıyız. Fakat bunu çok az Müslüman yapabiliyor. Müslümanlar laikleşti.

- İslami camianın gidişatı hakkında ne dersiniz?

İslami camia ekonomik olarak diğer Müslümanların dertleri ile ilgilenip, onları başkalarının itmemek için onlara iş üretmesi lazım. Aş üretmemiz lazım. Onlara sadece yardım ve zekat ile değil de nasıl işler yapabileceği ile ilgili kafa yorması lazım.

- Gündeme gelirsek, iş dünyası Afrin’de gereken duyarlılığı gösterdi mi?

ORGANİZE OLMALIYIZ

Elimizde bir ölçümüz yok. Geçmişten gelen dağınık bir haldeyiz. Olayları takip ediyoruz. Bazılarımız bayrak asıyor. Ama yeterli mi, çok düşük. Daha organize olmamız lazım. İşadamları olarak, “Bu işlerle ilgili daha planlı ne yapabiliriz?” diye birbirimize sormamız lazım. Dağınığız. Belki bunlar çok basit organizasyonlarla çözülebilir. Müslümanların tek organize olabildiği şey camiye gitmek, bir de hacca. Kilis’e belli miktarda ev kirasını ödüyoruz. Oradan gelenlerle ilgileniyoruz. Acil bir hadiseye müdahale ediyoruz. Geniş ilgilenmek lazım Afrin olayı ile. Bu sorgulanması icap eden bir konu.

ERDOĞAN BİZE ALLAH’IN BİR LÜTFU

- Milli işadamlarımız memleket meselelerinde nasıl bir rol üstlenmeli?

Evvela birbirimizi tanımamız lazım. Bu tanıma ne ile olabilir, şirketleşme ile olabilir, sinerji olabilir. Bu şirketlerde bu işler ile ilgili fonlar ayrılabilir. Projeler desteklenebilir.

- Cumhurbaşkanımızın millet ve ümmet meselesindeki cesaretini nasıl yorumluyorsunuz?

Bu normalde her Müslümanın yapması gereken bir iş. Ama Allahü teala bunu ona nasip etti. Tayyip Erdoğan bir silkelenme harekatı oluşturdu. Bu Allah’ın ona bir lütfu, bir gücü. Allah ondan razı olsun diyorum.

HERKESE ULAŞIYORUZ

- Emin Evim olarak şu anda neler yapıyorsunuz?

Emin Evim olarak biz insanların ana ihtiyacı olan otomobil almak isteyen insanları bir araya getiriyoruz. Ev almak isteyen insanları bir araya getiriyoruz. Bunları belirli imkanlarla ev ve otomobil sahibi yapıyoruz. Türkiye genelinde 100 şubemiz var. Her yere ulaşmaya çalışıyoruz.

"28 ŞUBAT'TA PARAMIZLA OTOMOBİL VERMEDİLER"

- 28 Şubat’tan nasıl etkilendiniz, neler yaşadınız?

İki büyük firma Renault ve Tofaş bize otomobil vermiyordu. Dolaylı yoldan; “Müslümanların kurduğu böyle iktisadi bir sistemin gelişmesini istemiyoruz” diyorlardı. Şirketlerimizi incelemeye aldılar. Hiç olmayacak vergiler çıkardılar. 28 Şubat’ta küçüldük. Bizi destekleyen bir devletimiz olsaydı bugün bin kişiye iş veriyorsak bu sayı 5 bine çıkacaktı. Şeytan taşlamaktan zaman bulamadık.

SOLDAN BEKLERKEN SAĞDAN YUMRUK YEDİK

- 15 Temmuz sizi şaşırttı mı?

Daha evvel biz kafamızdan hep soldan bir darbe bekliyorduk, hep sola hazırlanıyorduk. Evvelkiler darbe idi, bu işgaldi. Ama biz soldan yumruk beklerken sağdan yumruk yedik. Sabaha kadar burada nöbetteydik. Hatta tankın önüne iki defa atlayan Sabri Ünal’ın görüntüsünü medyaya bizim güvenlik kameradan aktardık.

KİMDİR?

Abdurrahman Emin ÜSTÜN (Girişimci, Yatırımcı İşadamı) 08.07.1951 yılında Bolu ilinin Gerede ilçesi Demirciler mahallesinde doğdu. İlköğrenimini şimdiki adı Halil Nom olan o zamanki Ziya Gökalp İlkokulu’nda yaptı. Ortaokulu Gerede Lisesi’nin ortaokulunda okudu. Lise öğrenimine 1966’da başladı. Kastamonu Sanat Erkek Enstitüsü’nde torna tesviye bölümü okudu ve 1969 yılında bitirdi. 1969-1974 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Galatasaray Yüksek Okulu Mimarlık Akademisi’ni bitirdi. 1973 yılında lif ve pres imalatı yapan LİFSAN Hidrolik Sanayi Şirketini kurdu. 4. Levent’te Sanayi Mahallesi’nde 1978 yılına kadar şirkette bulundu. 1978 yılında Ümraniye Çınaraltı muhitine taşındı. Burada hayvancılık, inşaat malzemeleri ve biriket imalatı yaptı. Bu faaliyetleri 1984 yılına kadar devam etti. 1984 yılında yeminli teknik büro kurdu. Kaçak ev ve arsalara tapu tahsis belgesi verdi. Bu faaliyeti ise 1987 yılına kadar devam etti. 1987 yılında ise inşaat ve arsa işleri alanında faaliyet gösteren GENTAŞ’ı kurdu ve bu faaliyetlerine ise 1991 yılına kadar devam etti. 1991 yılında ise halen şu an faaliyetlerine aktif olarak devam eden ve elbirliği sistemine dayalı faizsiz bir sitem ile müşterileri otomobil sahibi yapan Emin Otomotiv’i kurdu. Türkiye genelinde 100’ün üzerinde temsilcilik açtı. 2000 yılında şubeleri kapattı. Daha sonra revize ederek Emin Evim ile birlikte ülke genelinde 40 şube açtı. Emin Üstün 2005 yılında mortgage-tutulu satış sisteminin ülkemize girmesiyle birlikte vatandaşımıza faizsiz ev alma imkanı sağlayan bir organizasyon olan Emin Evim’i kurdu. 40 şubeyle başlayan sistem şu an ülke genelinde 60’tan fazla ilde toplam 104 şubeye ulaşmıştır. Kurduğu sistemle Türkiye’de 100 binin üzerinde kişi ev ve otomobil sahibi oldu. Emin Üstün halen Emin Enerji, Emin Yachting, Emin Construction, Emin Tarım ve Hayvancılık, Emin Travel, Emin Sigorta, Emin Otomotiv ve Emin Evim olmak üzere ellinin üzerinde şirketin yöneticiliğini ve Emin Şirketler Grubunun Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmaktadır.

FATMA GÜLŞEN KOÇAK

Bu haber toplam 11200 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim