• İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C

En Güzel 99 İsim 99 Yazı Beyoğlu'nda

En Güzel 99 İsim 99 Yazı Beyoğlu'nda
İstanbul Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi güzel bir sergiye ev sahipliği yaptı. Sergi, tek bir hattatın kaleminden çıkan ilk Esmaü'l Hüsna sergisi. Sergideki eserlerin altındaki imza hattat Mustafa Cemil Efe'nin.

Mustafa Cemil Efe imzasını taşıyan "En Güzel 99 İsim 99 Yazı" sergisi Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi'nde sanatseverlerle buluştu. Sergi, tek bir hattatın kaleminden çıkan ilk Esmaü'l Hüsna sergisi. Sergi; Türk İslam Eserleri Sanat Galerisi Kumbaracı 4'ün katkılarıyla hazırlandı. Kamış kalemlerinden en güzel zikirler olarak ifade edilen Allah'ın 99 isminin yazıldığı eserlerden oluşan sergiyi Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan açtı.
Yaklaşık 1 yıllık çalışmanın ürünü olan sergi daha önce 50'yi aşkın karma sergiye katılan hattat Mustafa Cemil Efe'nin ilk kişisel sergisi. Hattat Mustafa Cemil Efe, sergiyle alakalı şu ifadeleri kullandı: “Sergimiz dünyada tek bir hattatın elinden çıkmış eserlerden oluşan ilk Esmaü'l Hüsna sergisi olarak nitelendiriliyor. Daha evvel hattatlar bunları yazmışlar ama çiftli levhalar halinde hazırlamışlar. Bazıları belli isme kadar tek gelip sonra çift yapmışlar. Ama bendeniz bütün levhaları tek tek tasarladım. Allah lafzıyla başlayıp sonunda Sabur ismiyle neticelendirdim. Allah'ın 99 ismini her biri farklı tezhip içerisinde, her biri farklı tasarım olarak çalıştım.”
Her biri aynı formun farklı yorumlarını içeren eserlerden oluşan sergi, ziyaretçilerin beğenisini kazandı. 28 Şubat'a kadar İstanbullu sanatseverleri ağırlayacak olan En Güzel 99 İsim, 99 Yazı Sergisi'nin Ankara'nın ardından Almanya, Japonya ve Amerika başta olmak üzere 7 ülke ve 7 şehri gezmesi planlanıyor.
"En güzel isimler Allah'ındır"
Tezhiplerle süslenen güzel yazı sanatı ve Esmaü'l Hüsna'nın hat sanatındaki yeriyle ilgili olarak araştırmacı yazar İbrahim Ethem Gören'le konuştuk. Esmaü'l Hüsna tabirinin Türkçe karşılığının ‘en güzel isimler’ demek olduğunu ve bu tamlamanın Allah'ın isimleri için kullanıldığını belirten Gören: “En güzel isimler, sıfatlar ve fiiller Allah'a aittir. Nitekim Araf Suresi'nin 182. ayet-i kerimesi'nde 'En güzel isimler Allah'ındır. Öylese O'na o güzel isimlerle dua ediniz' buyrulmaktadır” ifadelerini kullandı.
Gören, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Esmaü'l Hüsna'dan 8 – 10 kadar ismi herkes bilebilir. Allah, Er-Rahman, Er-Rahim gibi. Zikir meclislerinde Allah'ın Esmaü'l Hüsna'sı başlarına 'ya' nidası getirilerek söylenir. Ya Allah, Ya Rahman, Ya Hayy gibi. Hz. Ebu Hureyre'den nakledildiğine göre Peygamber Efendimiz Aleyhisselam bir hadis-i şerifinde şöyle buyurur: “Allah'ın isimlerinden 99 tanesi vardır ki, her kim bu isimleri öğrenir, manalarını bilir ve gereğince amel ederse mutlaka cennete girer.”
İbrahim Ethem Gören, sanatkârların da Allah'ın güzel isimlerine karşı bigâne kalmadıklarını ve çeşitli sanatların imkânlarıyla Esmaü'l Hüsna'nın çalışmalara konu edildiğini vurguladı.

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/?aType=haber&ArticleID=19619

Bu haber toplam 1181 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim