• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Endülüslü Bir Sanatçının Gözünden İslam ve Çağdaş Sanat

Endülüslü Bir Sanatçının Gözünden İslam ve Çağdaş Sanat
Hashim Cabrera; resim, plastik sanatlar, edebi ve şiirsel teorik önermeler gibi farklı alanlarda çalışmalar yürüten bir sanatçı. Cabrera'nın 'İslam ve Çağdaş Sanat' kitabı üzerine Mustafa Uçurum yazdı.
Hashim Cabrera, 1954 Sevilla doğumlu bir ressam. 1972 yılından beri sanatın içinde olan bir isim. Halen Kurtuba’ya bağlı bir kasabada yaşayan Hashim Cabrera; resim, plastik sanatlar, edebi ve şiirsel teorik önermeler gibi farklı alanlarda çalışmalar yürüten bir sanatçı. Sanat ile kültürel etkileşimleri buluşturan eserleri var Hashim Cabrera’nın.
 
Sanatsal olguları, felsefi bağlamlarla ilişkilendiren Cabrera çeşitli seminerler, konferanslar, kurslar vererek sanatsal faaliyetlerine devam ediyor. Hece Yayınları arasından çıkan ve İspanyolcadan çevirisini İbrahim Ayberk’in yaptığı “İslam ve Çağdaş Sanat” adlı kitap Hashim Cabrera’yı yakından tanımamızı sağlamasının yanında sanat ve İslam kavramlarına derinlemesine bir bakış atmamızı da sağlıyor.
 
Plastik sanatlar karşısında İslami tutumlar
 
Plastik sanatlar konusunda uzman bir isim Hashim Cabrera. Kitapta bu konuya özel parantez açıyor. Bir ayetle konuya açıklık getiriyor yazar: “Allah’tan başka size göklerden ve yerden rızık veren bir yaratıcı var mı? Ondan başka bir ilah yoktur.”
 
Soyut sanatın işlevselliği ile ütopik yaklaşımların sanata kattığı değer göz önüne alındığında bu bir zenginlik olarak görülse de, Müslüman duyarlılığı terk edilmeden yapılmalı sanat. Cabrera’nın dikkat çekmek istediği nokta ve yaklaşımı bu düşünceyi merkeze alıyor. Sanata Kur’an ve Peygamber penceresinden bakmak: “Genellikle İslam sanatında soyut ifade yollarına olan eğilimin, Kur’an-ı Kerim’in hayvan ya da insanı resmetmeyle ilgili yasaklamalarının bir neticesi olduğu iddia edilir. Bu iddia doğru değildir, çünkü Kur’an’ın muhteviyatında böyle bir bölüm yoktur. İslam sanatının birçok örneğinde figüratif tasvirler var olsa da –İran sanatını ya da İspanya’da bulunan Madinatü’z- Zehra saray kentinin fildişi oymalarını hatırlayacak olursak- kural sayılmazlar.”
Bu haber toplam 862 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim