• İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C

Erbay Kücet: Konuşan Çizgiler

Erbay Kücet: Konuşan Çizgiler
Çoğumuz ailemizden ilk azarları onların yüzünden işitmişizdir. Genellikle aileler tarafından zararlı kabul edildiği için gizli okuduğumuz hatta kitap aralarına koyup ders çalışıyor süsü verdiğimiz çizgi romanlardan söz etmek istedim bu yazımda.

Çizgi romanlardan ilk gençlik yıllarımızda az çekmedik hani. Çocukken içindeki kendimizi kaptırıp Yüzbaşı Swing, Teksas ve Tommiks olup hayallere daldığımız günleri paylaşmak ve anmak istedim.

Bugünlerde yazı ile resmin enfes bir biçimde buluştuğu o efsunlu, heyecan verici, çocukluğumuzu çağrıştıran çizgi romanların yerini yenileri alırken kimilerimizin o defteri çoktan kapattığını söyleyebiliriz. Hatıralarımızın başköşesinde oturmaya devam eden çizgi romanlar 1960'lı yılların başı ile 1970'li yılların ortasına kadar altın devrini yaşamıştır. Toplumun o zamanlar radyodan ve sinemadan sonra tek tutkusu çizgi romanlar oldu dersek, abartmamış oluruz. Genelde öğretmenlerin bu kitapların okunmasına karşı çıkmalarına rağmen haftada bir çıkardı ve yeni sayısı için, haftasını iple çekerdik.

Maceradan maceraya koşan bu çizgi roman kahramanları bir kesimin idolü haline gelmişti. Herkesin kendine yakın bulduğu bir çizgi roman kahramanı vardı.

Çizgi roman biriktirmek, sinema salonları önünde dayak yemek pahasına değiştirmek, almak, satmak, en büyük zevkimiz arasındaydı.

En çok okunan çizgi romanlardan biri Teksas’tı. Amerika’nın bağımsızlığı için Kırmızı ceketlerle yani İngilizlerle devamlı savaş halindeki kahramanımızın diğer adı Çelik Bilek'ti ve avcıların lideriydi. Başında kunduz kürkünden yapılmış bir şapkası, ayağında avcı çizmeleri ve kısa kollu avcı yeleği klasik giysileriydi. Silah olarak tüfeği tek atımlık ve ağızdan dolma, belinde kemerinin arasına sıkıştırılmış kılıfsız yine tek atışlı tabancası, yine belinde yana doğru kılıfında bir avcı bıçağı ve boynunda asılı barutluğu vardı. Diğer çizgi roman kahramanları gibi sabit bir atı olmadığından yürümeyi yeğlerdi. Zaman, zaman kızılderililerle, kimi zaman da kanun dışı işler yapanlarla savaşırken yanında her daim oğlu gibi sevdiği Rodi ve Profesör vardı.

Bu çizgi romanların en çok tutulanların arasında Teksas ve Tommiks olduğundan çizgi romanların genel adı olmuşlardı. Yani çizgi roman yerine hepsine Teksas, Tommiks denirdi. Tommiks'in maceraları Amerika'da Kovboy döneminde geçiyordu ve o bir Yüzbaşı rütbeli askerdi. Çok genç olarak resmedilmiş ve belinde iki taraflı kılıflarında toplu tabancaları vardı ve atı Yağmur ile ayrılmazlardı.

Sevgilisi Silver kalesinin komutanının kızı Suzi'ydi ama ondan devamlı utanarak kaçardı. Attığını vuran, çok hızlı silah çeken, kanun kaçakçıları ve Kızılderililerle mücadelesini Konyakçı ve Dr.Salloso lakaplı yakın arkadaşları ile verirdi.

Teks, Kinowa ve Zagor daha sonraları piyasaya giren çizgi roman kitaplarıdır ama hiçbir zaman Teksas ve Tommiks kadar ünlü olamamışlardır.

O yıllarda ülkemizdeki usta çizerlerimiz efsane kahramanlarımızla, çizgi roman klasiklerimizle bizleri buluştururken yayıncılarımız pastadan pay almaya başlamışlardı. Bunların başında Suat Yalaz’ın Karaoğlan'ı, Burak Sezgin'in Tarkan’ı, Ayhan Başoğlu’nun Malkoçoğlu, Abdullah Turhan’ın Kara Murat ve Ali Recan'ın kahraman Türk pilotu Yüzbaşı Volkan’dan söz edebiliriz.

Uzun saçlı, kara yağız gözü pek, kılıçta üzerine rakip tanımayan ve güzel kadın görünce dayanamayan Karaoğlan’ı beyaz perdede Kartal Tibet Tarkan’la birlikte canlandırmıştır. Cüneyt Arkın ise Kara Murat ve Malkoçoğlu tiplemesiyle gönüllerde taht kurmuştur.

Peki, atı Düldül ile konuşan batının yalnız ve sevimli kovboyunu unuttuk mu sandınız? Şimdilerde televizyonda Redkit'i ve Daltonları bilmeyen yok gibidir ama o yıllarda Mini Ringo ve Tenten ile birlikte çizgi roman favorilerimiz arasındaydı.

Bu haber toplam 1208 defa okunmuştur
  • Yorumlar 3
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim