• İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C

Erdal Tanas Karagöl: Sondaj gemisiyle Türkiye Akdeniz yolunda

Erdal Tanas Karagöl: Sondaj gemisiyle Türkiye Akdeniz yolunda

Türkiye, Dünya’nın en büyük doğalgaz rezervlerine ev sahipliği yapan Ortadoğu bölgesinin, doğalgaz rezerv kapasitesi oldukça yüksek olan Hazar havzasının ve son yıllarda önemli doğalgaz keşiflerinin gerçekleştiği Doğu Akdeniz bölgesinin yanı başında yer alan bir ülke olarak coğrafi konumu gereği stratejik bir konumda bulunuyor.

Başta İran, Irak, Azerbaycan ardından Doğu Akdeniz havzasındaki birçok ülkede keşfedilen doğal gaz rezervleri, bir yandan Türkiye’nin bölgedeki önemini her geçen gün artırırken diğer yandan Türkiye’yi doğalgaz ticaretine yön veren bir ülke konumuna ulaştırıyor.

Bugün Rusya ve İran’a nazaran daha kısıtlı bir kapasitesi olan Doğu Akdeniz, yaklaşık 3,4 trilyon metreküp doğalgaz rezervine ev sahipliği yapıyor. Türkiye ise gerek Akdeniz’de yürüttüğü doğalgaz arama faaliyetleri gerekse önümüzdeki dönemde başlayacak olan sondaj çalışmalarıyla bölgede aktif olarak yer alıyor.

Ayrıca Türkiye buradaki doğalgaz rezervlerinin çıkarılıp uluslararası pazarlara ulaştırılmasında oldukça önemli bir role sahip. Çünkü Doğu Akdeniz’de rezerv sahibi ülkelerin kaynaklarını nihai tüketicilere ulaştırmasının en ideal ve mümkün yolu Türkiye’den geçiyor.

 

Dolayısıyla, Türkiye'nin coğrafi konumu sebebiyle enerji kaynaklarına yakın olmanın avantajını Doğu Akdeniz’deki doğalgazın geleceğini belirlemede kullanarak, Doğu Akdeniz enerji denkleminin en kritik aktörlerinden biri konumuna gelmesi beklenmektedir.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/erdaltanaskaragol/sondaj-gemisiyle-turkiye-akdeniz-yolunda-2041840

Bu haber toplam 632 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim