• İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C

Erdal Tanas Karagöl: Türkiye-Rusya ilişkilerinde yeni dönem: TürkAkım Projesi

Erdal Tanas Karagöl: Türkiye-Rusya ilişkilerinde yeni dönem: TürkAkım Projesi
Rus doğalgazının Türkiye’ye transferini sağlayan iki hattan biri olan Batı Hattı’nın, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan siyasi ve ekonomik gerginlikler nedeniyle, 2019 yılı sonundan itibaren devreden çıkacak olmasıyla, doğalgaz transferinde yeni alternatif arayışları başlamıştı.
Planlanan Güney Akım projesine alternatif olarak, 2014 yılında TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı Projesi gündeme geldi. Bu projenin çok hızlı bir şekilde hayata geçirilerek Batı Hattı’ndan gelen doğalgazı ikame edecek şekilde 2019 yılı sonunda gaz akışına başlaması hedeflendi.
 
TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı Projesi, Batı Hattı gibi karadan değil aksine Karadeniz’in tabanından ilerleyerek Rusya’dan Türkiye’ye 2019 yılı sonunda doğalgaz aktarımını gerçekleştirmiş olacak.
 
Deniz kesiminin inşaatı da, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılacağı törenle tamamlanıyor.
 
2019 yılı sonun kadar da mevcut durumda iki hat halinde olan bu projenin Lüleburgaz’da Türkiye’nin dağıtım şebekesine bağlanacak olan ilk kara hattını BOTAŞ inşa edecek. Avrupa’ya ilerleyecek diğer kara hattının inşası ise BOTAŞ-Gazprom ortak şirketi tarafından gerçekleştirilecek.
 
TÜRKAKIM PROJESİNİN ÖNEMİ
 
Dünyadaki en büyük enerji altyapı projelerinden biri olan ve iki hat halinde başlanılan TürkAkım projesi başta Türkiye olmak üzere Avrupa’nın enerji arz güvenliğine katkı yapacak olan son derece önemli bir girişim.
 
Proje kapsamında yıllık toplam 31.5 milyar metreküp doğalgazın yarısını Türkiye’nin diğer yarısını ise Avrupa ülkelerinin kullanması bekleniyor.
 
2 hat şeklinde planlanan proje talebe göre 4 hatta çıkacak şekilde genişleme potansiyeline sahip olacak. Bu durumda projenin 60 milyar metreküpün üzerinde bir kapasiteye kadar ulaşabileceğini söyleyebiliriz.
 
TÜRKAKIM GAZI NEREDE KULLANILACAK?
 
2019 yılı sonunda TürkAkım Projesi ile Rusya’dan Türkiye’ye doğalgaz akışı başlayacak. Projeyle taşınacak 31.5 milyar metreküp doğalgaz, yaklaşık 15 milyon hanenin bir yıllık enerji talebini karşılamaya yetecek kadar bir miktar.
Bu haber toplam 465 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim