• İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Erdal Tanas Karagöl: Türkiye’nin enerjide ticaret merkezi olma hedefi

Erdal Tanas Karagöl: Türkiye’nin enerjide ticaret merkezi olma hedefi
Türkiye’nin adı son yıllarda “enerji” ile beraber anılmaya başladı.

Coğrafi konumunun verdiği fırsat ve doğal gazın bu çağın altını olarak anılmasıyla beraber söz konusu kaynaklara sahip olan ve tüketen ülkeler arasında yer alması Türkiye’ye avantajlı bir konum sağlamakta.

Türkiye’nin enerjide ticaret merkezi olması için hayata geçen doğal gaz boru hatları ne kadar önemliyse bu alanda gerçekleşecek yeni projeler de bir o kadar önemli. Türkiye mevcut durumda Rusya ile Mavi Akım ve Batı Hattı’ndan gaz tedarik ederken, 2019 sonu itibariyle Batı Hattı’nın sona ermesiyle, yerine doğal gaz akışını sağlayacak TürkAkım doğal gaz boru hattından gaz alacaktır.

TürkAkım projesi bir hattıyla Türkiye’nin enerji arz güvenliğini diğer hat ve olası hatlar ile de Avrupa ülkelerinin enerji arz güvenliğini sağlayacaktır.

TürkAkım sadece gaz transferi sağlaması bakımından öne çıkıyor ama bu proje aynı zamanda diğer doğal gaz kaynaklarına sahip olan ülkelerin de hayata geçireceği yeni projelerle sahip oldukları doğal gaz kaynaklarını Türkiye’ye ulaştırmalarını sağlayacak ve buradan da uluslararası piyasalara erişimini sağlama çabalarına hız katacaktır.

Bakü-Tiflis-Erzurum doğal gaz boru hattı, TANAP üzerinden sağlanan Azeri gazı ve İran tarafından Türkiye’ye gelen doğal gaz, Türkiye’nin enerji arz güvenliğinin yanında enerjideki rolünü de değiştirmektedir.

Diğer yandan boru hatlarının dışında LNG ile taşınan doğal gaz, Akdeniz’de bulunacak yeni kaynaklar ve Türkiye’nin sunduğu uygun rota fırsatını değerlendirmeye alacak söz konusu kaynak sahibi ülkelerle, yeni dönemde arz fazlası kaynakların depolanması sağlanacaktır.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/erdaltanaskaragol/turkiyenin-enerjide-ticaret-merkezi-olma-hedefi-2048579

Bu haber toplam 439 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim