• İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

Erdal Tanas Karagül: Ekonomi savaşından çıkartılacak dersler

Erdal Tanas Karagül: Ekonomi savaşından çıkartılacak dersler
Türkiye ekonomisinin son yıllarda Gezi olayları, 17-25 hukuk darbesi, 15 Temmuz darbe girişimi ve en son kur üzerinden ekonominin hedef alınması gibi olaylarla karşı karşıya kalması, ekonomi savaşının devam ettiğini gösteriyor.
Öncelikle sürekli olarak kur ve faiz üzerinde oluşturulan bir baskı var. Bu süreçte oluşturulmaya çalışılan algı ve bunu fırsat bilen kredi derecelendirme kuruluşlarının not indirimleri ise ekonominin baskı altında tutulmak istendiğine işaret ediyor.
Ekonomik kriz tetikçiliği yapan kredi derecelendirme kuruluşlarına ise özellikle ayrı bir sayfa açmak gerekiyor. Çünkü en ufak bir söylentide gece yarısı not indirimi silahını kullanarak nasıl yangına körükle gittiklerine sürekli şahit oluyoruz.
 
Tabi Türkiye ekonomisi bu şoklara karşı gerçekten büyük direnç gösterdi ve göstermeye devam ediyor. Bu direncin temelini de 2001 krizi ve geçmişte yaşadığı birçok ağır ekonomik krizden alınan dersler oluşturuyor.
 
ÇIKARTILACAK DERSLER
 
Türkiye’nin son dönemlerde yaşadığı ekonomik darbeden hem Türkiye özelinde hem de küresel anlamda çıkartması gereken bazı dersler var.
 
Peki nedir bu dersler?
 
Kamu maliyesini ve bankacılık sektörünü çok güçlü tutan ve özellikle düşük kamu borcu ve bütçe açığı konusunda taviz vermeyen Türkiye bunun faydasını, dünyayı saran ve birçok ülkeyi iflas noktasına getiren 2008 küresel ekonomik krizinde gördü.
 
Yeni dönemde ekonomiyi hedef alan bu operasyonların tekrarlanma ihtimali göz önünde bulundurularak hem kamu maliyesinde bu duruşun devam etmesi hem de ekonominin dışarıya bağımlılığını azaltacak dolayısıyla uluslararası sermayeye ihtiyacı azaltacak adımları zaman kaybetmeden atması gerekiyor.
 
Bu kolay mı? Tabi ki de kolay değil ama imkansız da değil. Türkiye geçmişte savunma sanayinde hemen hemen yüzde 20 gibi bir oranda kendi üretimini yapıyordu. Bu durum da sürekli olarak belli silahların ve makine teçhizat alımlarının yapıldığı ABD ile sorunlara neden oluyordu.
 
Türkiye’nin bugün savunma sanayinde kullandığı ürünlerdeki yerlilik oranı ise yüzde 65. Yani Türkiye mevcut potansiyelini en iyi şekilde kullanarak stratejik sektörlerde son derece önemli atılımlarda bulunabilen bir ülke.
Bu haber toplam 427 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim