• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Erdem Bayazıt'ı vefatının 10.yılında rahmetle anıyoruz

Erdem Bayazıt'ı vefatının 10.yılında rahmetle anıyoruz
Şair, yazar, düşünce adamı ve eski milletvekili Erdem Bayazıt’ı vefatının 10’uncu yılında rahmetle anıyoruz.

TYB'nin kurucuları arasında  da yer alan Türk edebiyatının önemli ismi Beyazıt, gezi izlenimlerini topladığı "İpek yolundan Afganistan'a" adlı eseriyle, 1983'te Türkiye Yazarlar Birliği Basın Ödülü'nü kazandı.

1988 yılında "Risaleler" adlı şiir kitabıyla da Türkiye Yazarlar Birliği tarafından şiir ödülüne değer görülen Bayazıt, yine TYB tarafından gerçekleştirilen "Türkçe'nin 5. Uluslararası Şiir Şöleni" kapsamında Yahya Kemal adına düzenlenen büyük ödülün sahibi oldu.

TYB, "Yaşayan Yazarlara Vefa" programı kapsamında da Erdem Bayazıt için özel bir program hazırladı.  Daha sonra vefat eden  Bayazıt'a karşı vefasını bir kez daha gösteren TYB, 2009 yılında bir de hatıra kitabı yayımladı.

D. Mehmet Doğan'ın yayınladığı, Yusuf Turan Günaydın'ın düzenlediği “Erdem Bayazıt Kitabı”,  Beyazıt’ın hayat hikayesini, dostluklarını, Maraş hatıralarını, eserlerini, vefatından sonra onun hakkında kaleme alınanları ve kendisi ile yapılan söyleşileri ihtiva ediyor.

Erdem Bayazıt Kimdir ?

18 Aralık 1939 yılında Kahramanmaraş'ta doğdu. 1959 Maraş Lisesi'ni bitirip ardından Dil Tarih Coğrafya Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü 1971 yılında bitirdi. MEB Basın Bürosu'nda, Milli Kütüphane'de 1967 ve 1972 yılları arasında memur olarak çalıştı.

Kahramanmaraş'ta lisede bir süre öğretmenlik yapan Bayazıt, İl Kütüphanesi müdürlüğü vazifesini de yürüttü. Bunların yanı sıra Devlet Planlama Teşkilatı'nda memurluk, İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı genel sekreterliği görevinde bulundu. 1987 yılında Kahramanmaraş milletvekili olan Erdem Bayazıt, gazetelerde köşe yazarlığı da yaptı.

İlk şiirleri, 1958 yılında, Kahramanmaraş'ta yayımlanan ''Hamle'' dergisi ve ''Gençlik'' gazetesinin sanat ekinde okundu. Sonraki şiir ve yazılarını Büyük Doğu, Edebiyat, Mavera ve Yedi İklim dergilerinde yayımladı.

'' Edebiyat'' ve ''Mavera'' dergilerinin kurucuları arasında yer aldı. Sahibi olduğu ''Mavera'' dergisinin yazı işleri müdürlüğü görevini yürüttü. Bir müddet sonra ''Akabe'' yayınevini kurdu ve sonrasında radyoda şiir programları yaptı.

Beyazıt,  5 Temmuz 2008 tarihinde İstanbul'da vefat etti.

 

Eserleri

Sebeb Ey (1972) 
Risaleler (1987) 
Şiirler (1992) 
İpek Yolundan Afganistan'a (1982)

Aldığı Ödüller

1983: İpek Yolu'ndan Afganistan'a/ TYB Ödülü

1988: ''Risaleler''/ TYB Ödülü

2004: TYB Türkçe'nin Uluslararası Şiir Şöleni “Yahya Kemal Ödülü”

Bu haber toplam 1411 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim