Erdem ve Ödev -Batı Ahlak Tarihinin Serencamı

Erdem ve Ödev -Batı Ahlak Tarihinin Serencamı
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türkiye Yazar Birliği Genel Sekteri Dr. Muhammed Enes Kala’nın “Erdem ve Ödev - Batı Ahlak Tarihinin Serencamı” başlıklı eseri çıktı.

Kadim Yayınlarının siyaset serisinden 2018 tarihinde yayımlanan eser, Batıda cereyan eden ahlak düşüncesinin serencamını gözler önüne seriyor.

“Tarihsel Arkaplan ve Kavramsal Çerçeve”, “Wıllıam Davıd Ross’un Ahlâk Felsefesi” ve “Alasdaır Macıntyre’ın Ahlâk Felsefesi” ana başlıkları altında üç bölümden oluşan kitap içeriği kadar mükemmel kapak tasarımı ile dikkat çekiyor.

Ülkemizde son yıllarda yazılan ahlâk felsefesi konusundaki kitapların en önemlilerinden biri olarak değerlendirebileceğimiz eserde; hem batı ahlak düşüncesi derinlemesine inceleniyor hem de ahlak, erdem, ödev, kural, yasa, niyet, ilke gibi kavramların analizi yapılıyor.

54df1476-62f4-4f24-9790-e70434962d42.jpg

Uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olan kitap, ahlak felsefesi üzerine çalışan, bu konuda araştırmalar yapanlar için kaynak niteliği taşıyor.

Kişiden beklenen, insanlığını beşerliği üzerine ikame ve inşa etmesidir

Kitabın tanıtım yazısında ise şu ifadeler yer alıyor:

 “Ademoğlunun, verili/vehbî ve kazanılmış/kesbî olarak karşılık bulabilecek iki boyuta sahip olduğunu söylemek mümkündür. Verilen tarafıyla o, beşerdir ve bu yönüyle tabiat sahasında var olur, kazanılan tarafıyla ise o insandır, bu yönüyle de ahlak/değer sahasının varlığıdır. Kişiden beklenen, insanlığını beşerliği üzerine ikame ve inşa etmesidir. Bunun yolu ise ahlâktan geçer. Kişiden, şehvet, öfke ve hikmet güçlerini onu hakikat soruşturmasına açan ve vahiyle irşad olan aklın hizmetine sokması beklenir. Dolayısıyla insan dediğimiz vakit biz, değer-ahlâk varlığını anlıyoruz, zira onun, varlığını ve var olanı duyumsaması ancak değerler üzerinden olduğunda insanî bir anlama isabet eder. Ahlâk ise yapısı gereği kendisini insanın bütüncül doğasına sunar. Hal böyleyken insanın varlığa olduğu gibi, ahlâka yaklaşması da varlık ve bilgi açısından bütüncül olmalıdır.”

Çağımızda yaşanan maddi ilerleme nispetinde manevi ilerleme sağlanmıyor

 “Ahlâkî olan; erdem, ödev, kural, yasa, niyet, ilke gibi unsurlara nihai anlamda bölünemez, yaşamın odağında yer alan insanı çepeçevre kuşatabilmesi, onun bütüncül doğaya sahip olabilmesine bağlıdır. İnsan da böylesi bir doğayı, tutum ve varlığı duyumsama yolu olarak kavrayabilmesi için kendi doğasının his, duygu ve düşünce boyutlarını tek düzeye indirgemekten kaçınmalıdır. Eserde ahlâka ve ahlâk öznesine böylesi bir yaklaşımın önemi vurgulanmaktadır. Neredeyse her çağda olduğu gibi çağımızda da yaşanan maddi ilerleme nispetinde manevi ilerlemenin söz konusu olduğunu söylemek oldukça zordur. Bu bağlamda çağımız belki de her zamankinden daha çok değerlerin vurgulandığı, merkeze alındığı ve bu nispetle insanlığın araçsallaştırılmadığı bir çağa hasrettir. Değerler üzerine yapılan her bir çalışma bu özlemin tınısını kulaklara taşıma vazifesini ifa etmektedir. Çalışma da bu minvalde ele alınabilir. Eserde ahlâkın varlık düzleminde kurgulanma yollarını Batı ahlâk düşüncesi ekseninde tahlil edilmeye çalışılmaktadır.”

img_2164.jpg

“Dolayısıyla çalışma hem sistematik olarak batı ahlak düşüncesi tarihinin bir şekilde geniş ve derin halini hem de söz konusu düşüncenin özellikle erdem ve ödev ekseninde almış olduğu yeni halleri ortaya koymayı denemektedir. Ahlak felsefesi tarihine hasredilmiş olan çalışmanın bu manada oldukça büyük boşluğu doldurabileceği düşünülmektedir.”

Üniversitedeki görevinin yanı sıra, birçok sivil toplum kuruluşunda sosyal faaliyetlerde yer alan, yurt içinde ve dışında düzenlenen panellere, konferanslara konuşmacı olarak katılan,  dergi ve gazetelerde makaleler yazan, televizyon programları yapan Dr. Muhammet Enes Kala’nın “Erdem ve Ödev - Batı Ahlak Tarihinin Serencamı” eseri kitapçılardaki yerini aldı.

Erdem ve Ödev Batı Ahlak Tarihinin Serencamı / Kadim Yayınları / Kategori: Felsefe / Yayın Tarihi: 2018/Baskı/ Sayfa Sayısı: 480 / ISBN: 9759000967

Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 1557 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim