• İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Ergün Diler: Afrika safarisi

Ergün Diler: Afrika safarisi
ABD ile ilişkilerimizde şu an için yeni bir frekans söz konusu değil.

 Pastör Brunson verilse dahi gündelik İYİLEŞMENİN ötesine geçilemez. Çünkü ABD ortak, dost, müttefik nedir bilmiyor, bilmek de istemiyor. Her şeye kendisinin karar verdiği bir dünya hayal ediyor...
Bunu hem New York sokaklarında hem de PENTAGON'da yapılan gizli toplantılarda görebiliyorsunuz... Çok zor değil.
Açalım... Geçtiğimiz hafta yazmıştım.
Devam edelim...
Trump görevden almak için fırsat kollasa da ABD Savunma Bakanı James Mattis, Pentagon'un yeni adımlarını tek başına yönetiyor. Mattis, Arap NATO'su fikrini ortaya ilk atan kişiydi. Ağustos sonunda Pentagon'da bunun startını verdi.
Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, Katar, Kuveyt, Umman, Ürdün ve Fas'ın temsilcilerini toplayan Mattis, Arap NATO'su için imzayı attırdı. Arap NATO'su aslında Akdeniz planı için gerekliydi. Çünkü Pentagon, uluslararası arenada Akdeniz'i gizli şekilde kendi denizine çevirmek istiyor.
Bunun için Arap NATO'sunun en büyük üslerini inşa edeceği Mısır ve Fas, Akdeniz'in kontrolünde önemli bir nokta olacak.
Pentagon, bu büyük maliyetli planı da Suudi Arabistan, Bahreyn, BAE ve Kuveyt'ten alacağı 620 milyar dolarla tamamlayacak. Güzel iş değil mi! Elin taşıyla elin kuşunu vurmak!
ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, geçtiğimiz günlerde Ortadoğu Stratejik İttifakı toplantısında Arap NATO'su için toplanacak paranın ilk bölümünü transfer işini de bitirdi! Pompeo da aslında bu projenin Akdeniz'in güvenliğini sağlayacağını, geri kalan bölümünde de Afrika ve Körfez'in güvenliği için adımlar atacağını anlattı.
Terörle mücadele adı altında başlatılan Afrika operasyonlarında çok önemli aşama kaydedildi. Afrika'nın en hızlı büyüyen 10 ülkesine terörle mücadele adı altında yerleşen Pentagon, enerjinin 50 yıllık geleceğini almak üzere. Arap NATO'su da bu enerji kaynaklarının güvenliğini sağlayacak. Bu plan 40 yıl önce yapılmıştı.
Ancak değişen dünyadaki bazı sorunlar, bu planın belki 10 yıl gecikmesine neden oldu. Şimdi Pentagon bu gecikmeyi bir derece azaltmak için girişimlerini hızlandırdı. Pentagon, Kuzey Afrika dışındaki Sahraaltı ülkeleri Somali, Cibuti ve Moritanya için çok önemli adımlar atacak. Bu bölge çok ama çok önemli..

Devamı: https://www.takvim.com.tr/yazarlar/ergundiler/2018/10/02/afrika-safarisi

Bu haber toplam 456 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim