• İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Erol Yılmaz: Kütüphaneciler, kütüphanelerin ve arşivlerin kalbidir!

Erol Yılmaz: Kütüphaneciler, kütüphanelerin ve arşivlerin kalbidir!
Arşivler ve kütüphaneler, koleksiyonlarındaki bilgi kaynaklarını ve belgeleri etkin biçimde hizmete sunarak, farklı boyutlardaki araştırmalara destek ve imkân veren bilgi, eğitim ve kültür kurumlarıdır.

Söz konusu kurumlar, geçmiş dönemlere ve günümüze ait çok çeşitli tür ve biçimdeki bilgi kaynaklarını ve belgeleri sağlayıp, uluslararası yöntem ve standartlar çerçevesinde düzenleyerek, gereksinim duyan bireylere yüz yüze ve teknolojik kolaylıklar aracılığıyla uzaktan erişim yoluyla sunmaktadırlar.

“Kütüphane” ve “arşiv” adlı bilgi sistemlerini oluşturan unsurlar; ‘koleksiyon’, ‘bina’, ‘bütçe’, ‘kullanıcı’ ve bu unsurların mütemmim cüzü (tamamlayıcısı) olarak uluslararası düzeyde kabul görmüş olan ‘kütüphaneci’dir.

Kütüphaneler ve arşivlerin “olmazsa olmaz”ı olarak kabul edilen kütüphaneciler, üniversitelerimizin bilgi ve belge yönetimi (BBY) bölümlerinde lisans öğrenimi görmüş olan uzman ‘bilgi ve belge yöneticileri’dir.

Dört yıllık eğitim-öğretim süreci içerisinde bilgi kaynakları ve belgelerin sağlanması, uluslararası yöntem ve standartlar çerçevesinde düzenlenmesi ve etkin biçimde hizmete sunulması konusunda çok sayıda ders alan kütüphaneciler, aynı süreç içerisinde devlet arşivleri, kurum arşivleri, halk kütüphaneleri, Milli Kütüphane, özel kütüphaneler ve üniversite kütüphanelerinde stajlar yapmakta ve farklı boyutlardaki mesleki projelerde görev almaktadırlar.

Kütüphaneciler, lisans öğrenimleri süresince Osmanlı Devleti dönemine ait belgeler, güncel basılı ve elektronik belgeler, elektronik belge yönetimi, kurum arşivleri ve birim arşivleri gibi arşivcilik alanına yönelik yoğun bir ders programıyla birlikte; bilgi kaynaklarının sağlanması, düzenlenmesi ve etkin biçimde hizmete sunulması konusunda ve ayrıca, halk kütüphaneleri, okul kütüphaneleri, araştırma kütüphaneleri ve çocuk kütüphaneleri odaklı bilgi hizmetleri bağlamında öğrenim görmektedirler. Bilgi ve iletişim teknolojileri ve ortamları da, lisans programı kapsamında yer alan önemli başlıklardandır.

İçinde bulunduğumuz dönemde, ülkemizde yaklaşık yirmi üniversitede BBY bölümü bulunmakta ve bunların on tanesinde eğitim-öğretim faaliyetleri sürdürülerek, bilgi ve belge yönetimi uzmanları mezun edilmektedir.

Bununla birlikte, dünyanın gelişmiş ülkelerinin aksine, bu alana dair bilgi eksikliğine de bağlı olarak, ülkemizde kütüphanecilik ve arşivcilik, diğer bir ifadeyle bilgi ve belge hizmetleri, adeta herkesin yapabileceği bir “iş” olarak görülmekte ve farklı alanlarda lisans ve hatta önlisans öğrenimi görmüş kişilerin kütüphanelerde ve arşivlerde görevlendirildiği bilinmektedir.

Devamı: http://www.enpolitik.com/kose-yazisi/2751/kutuphaneciler-kutuphanelerin-ve-arsivlerin-kalbidir.html

Bu haber toplam 1191 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim