• İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

Evini bir Çanakkale savaşı müzesine çevirdi

Evini bir Çanakkale savaşı müzesine çevirdi
Türkiye’nin tek resmi Çanakkale koleksiyoneri, elinde Çanakkale Savaşı ile ilgili yüzlerce gerçek obje bulunan ama yeteri kadar tanımadığımız Seyit Ahmet Sılay’ı yazdı Muaz Ergü...

Malum olduğu üzere her 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü olarak kutlanır. Çeşitli törenler yapılır, hamaset köpürtülür. Türlü menkıbelerle savaşa dair gerçeklerin üzeri örtülür. Şüphesiz ki, Çanakkale’de büyük bir zafer kazandık, yedi düveli dize getirdik. Ama olayı sahiplenişimiz, zaferi anış şeklimiz bir takım sıkıntılar barındırıyor. Biz gerçeği, hakikati direkt kabul eden bir zihne sahip değiliz. Kurguların, efsanelerin süzgecinden süzülen bilgiler daha çok hoşumuza gidiyor. Çoğu zaman hilaf-ı hakikat, hakikatten daha çok ilgimizi çekiyor.

Böyle bir girişten sonra Türkiye’nin tek resmi Çanakkale koleksiyoneri, elinde Çanakkale Savaşı ile ilgili yüzlerce gerçek obje bulunan ama yeteri kadar tanımadığımız Seyit Ahmet Sılay’dan bahsetmek istiyoruz. Gerçi koleksiyoner dediğimizde tarihi objeleri parayla alıp satanlar akla gelir. Sılay böyle bir anlayışın çok uzağında. Gerçek bir Çanakkale âşığı… Sılay’ın tek amacı, kendi ifadesiyle, “bir şey yapabildim aziz hatıralarına” diyebilmek. Evet, Çanakkale’de vuruşan, şehit düşen kınalı kuzuların hatıralarını yaşatmak… Seyit Ahmet Bey evini bir müzeye çevirmiş. Çanakkale Savaşı ile ilgili binlerce orijinal materyali burada muhafaza ediyor. Aslında devletin, bürokrasinin yapması gereken bir işi omuzlamış. Her yıl denetlenen ve Topkapı Sarayı Müzesi’ne kayıtlı koleksiyoner.

Bir iki derken bugüne kadar bir müzelik malzeme topladı

Seyit Ahmet Sılay Ankaralı, 1967 doğumlu. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Resim İş Eğitimi Grafik Bölümü mezunu. 1995 yılında ilk defa gittiği Çanakkale’de Büyük Anafartalar Ovasında bulduğu bir mermi, savaşla ilgili malzeme toplama merakını artırıyor. Daha sonra burayla ilgili malzemelerin rastgele, ulu orta satılması ve dolaşıma sokulması canını sıkıyor. Bir iki derken bugüne kadar bir müzelik malzeme topluyor. Savaşla ilgili kimi malzemeler hediye olarak geliyor, kimini de bölgeye gidip geldiğinde satın alıyor. Sahip olduğu malzemeler sadece silah, kurşun, top mermisi ya da daha başka malzemelerden ibaret değil. Çeşitli belgeler, hatıratlar, asker mektupları, fotoğraflar ve diğer yazılı evraklar da mevcut. Aslında onun ne kadar büyük işler yaptığını anlamaya, geçen yıllarda ortaya çıkarıp yayınlanmasını sağladığı Çanakkale Savaşı’nda şehit düşenTeğmen İbrahim Naci’nin günlüğü bile yeter.

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/19933/evini-bir-canakkale-savasi-muzesine-cevirdi.html

Bu haber toplam 1896 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim