• İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Fahri Sarrafoğlu: "Yıldız Şale" Köşkünün İlginç Hikayesi

Fahri Sarrafoğlu: "Yıldız Şale" Köşkünün İlginç Hikayesi
2.Abdülhamit Han'ın birçok özellikleri hep sayılır ama onun ne kadar misafirperver olduğu hatta bu misafirperverliği o derecede idi ki o dönemde İstanbul'a ziyarete gelecek olan Alman İmparatoru 2.Wilhelm için özel köşk bile yaptırmıştı.
Evet, bir zamanların hasta adam dedikleri, Osmanlı batıyor dedikleri o dönemde 2.Abdülhamit Han bizzat köşkün yapılmasını her gün denetleyerek kısa sürede bitirilmesini sağladı.
 
 NEDEN BU KADAR HASSASİYET?
 
Abdülhamit Han'ı Yıldız Sarayı'nın içinde böyle güzel ve farklı bir köşkü yaptırmasına götüren sebep neydi? 2.Abdülhamit Han o dönemde, Batılıların tek başına bırakarak adeta çöksün diye bekledikleri İmparatorluğu yalnızlaştırma politikasından kurtarmak için atağa geçer ve Alman İmparatoru Wilhelm II ile sıkı bir dostluk kurarlar.  2.Wilhelm'de Türk-Alman dostluğu ve işbirliğine, Almanya'nın çıkarları yönünden özellikle önem verdi.  Abdülhamit Han, Almanya ile bu kadar yakınlaşmasının esas sebebi İngiltere'nin oyunlarını boşa çıkartmaktı. İngiltere o dönemde Osmanlı'nın ölmek üzere olduğunu ve hatta paylaşılması için bir araya gelinmesi gerektiğini sık sık dile getiriyordu. Ama Abdülhamit Han'ın ince politikasıyla bu boşa çıkartılmış oldu.
 
 YILDIZ SARAYI'NIN ÖNEMİ NEREDEN GELİYOR?
 
2.Wilhelm, Tahta geçtikten bir yıl sonra, 21 Ekim 1889'da, ayrıca 5 Ekim 1898 tarihinde İstanbul'u iki kez ziyaret etti. Her iki gelişinde de Osmanlı Padişahı Abdülhamit II tarafından büyük törenlerle karşılandı. Wilhelm II'nin İstanbul'da Sultanahmet Meydanı'nda yaptırdığı ve Abdülhamit II' ye armağan ettiği Çeşme (Alman Çeşmesi-Sebil) ile bu dostluk anıtlaştırıldı. İstanbul'da Alman okulları ve hastahaneleri açılıyor, birçok Türk subayları Almanya'da eğitim görüyorlardı. XVIII. yüzyıldan sonra Osmanlı Devleti'nde giderek etkisini artıran Fransız hayranlığı, yavaş yavaş Alman hayranlığına dönüşüyor, özellikle devletin askerî kanadı Almanların etkisi altına giriyordu. 2. Wilhelm, Abdülhamit Han sonrasında da 1.Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru, Sultan Mehmet Reşat'ın davetlisi olarak 15 Ekim 1917'de üçüncü kez İstanbul'a geldi. Yaşlı Padişah, konuğunu Sirkeci Garı'nda karşıladı. Wilhelm II, Türk üniforması ve Türk kalpağı giyerek ziyaretlerini yaptı.
Bu haber toplam 320 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim