• İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Fahri Tuna’dan Yeni Bir Kitap: 40 Şehir Portresi

Fahri Tuna’dan Yeni Bir Kitap: 40 Şehir Portresi
Fahri Tuna, bu kez de Anadolu’dan Rumeli’ye birbirinden farklı şehirlerin yer aldığı 40 Şehir Portresi kitabıyla okurlarının karşısına çıkıyor.

İnsan portreleriyle tanıdığımız Tuna, 4. Portre kitabında, Anadolu’dan Rumeli’ye; Mardin’den Mostar’a, Adapazarı’ndan Adana’ya, Üsküp’te Ankara’ya, Gaziantep’ten Gümülcine’ye, Diyarbakır’dan Gagauz Yeri’ne, Trabzon’dan Prizren’e, ruhuna nüfuz ettiği 40 ayrı şehrin hikâyesini anlatıyor.

 

Hayy Kitap’tan yayımlanan eseri hakkında konuşan Tuna, “Türkçe bin yıldır Anadolu topraklarında, altı yüz elli senedir de Balkanlar'da yaşıyor. Dini, dili, ırkı ne olursa olsun, Osmanlı nice kadim şehri aynen korumuş, ihtiyaç gördüğü her yere camiler, medreseler, hanlar, köprüler serpiştirerek… Yakmamış yıkmamış, aksine; yaşamış, yaşatmış! Osmanlı şehirlerinde her şehir “kendisi” olmuş, herkesin “kendisi” olduğu gibi. Herkes kendisi kalmış, “bir bütünün özgün bir parçası” olarak. Her şehir Osmanlı kanaviçesinin özgün bir rengi kalmış. Zira Osmanlı medeniyeti ilmek ilmek, eser eser, vakıf vakıf dokumuş tezgâhında bu şehirleri.

Ben bu kırk şehri gittim, gördüm, yaşadım. Kulak kesildim sırlarına. Tanıştık, ahbap olduk onlarla. Neler anlattılar, neler: Osmanlı şehirleri ne besteler terennüm ediyor, onlara kalbini açana.

Kalbim onlarda kaldı, yalnız. Okuyunca sizin de kalabilir, diyeyim baştan.

Bu kitabımda, Osmanlı medeniyetinin izlerini sürecek, bu kırk şehrin portresini okuyacak, nabzını tutacaksınız. Anadolu’dan Balkanlar’a; Mardin’den Mostar’a, Konya’dan Kırcaali’ye, Urfa’dan Üsküp’e.

Kuru bir nostalji kitabı değil elbette bu eser. Okura sorumluluk da yükleyecek; bu şehirleri yaşamak ve yaşatmak gibi.  Osmanlı şehirlerinin ayak izlerini takip etme zamanıdır şimdi.” Diyor.

Bilindiği gibi daha önce Fahri Tuna’nın ‘Akşamın Aydınlığında Portreler’ (2010), ‘Yaşa’yan Portreler’ (2015), ‘Kırk Güzel İnsan’ (2017) adlı portre kitapları yayımlanmıştı. Fahri Tuna halen Türk portre edebiyatında yaşayan on portre yazarı arasında yerini almış bulunmaktadır.

 

Fahri Tuna kimdir?

1959’da Sakarya’da doğdu. İTÜ SMF’den Endüstri mühendisi olarak mezun oldu. 25 yıl kamuda çalıştıktan sonra daire başkanı olarak kültür sanat yöneticiliğinden emekli oldu. GAP’ta ve Balkanlar’da vali kültür sanat danışmanı, İstanbul Kültür A.Ş.’de yayın kurulu üyesi olarak görev yaptı. Çeşitli illerde akademiler ve yazar okulları projeleri yürüttü, yazarlık dersleri verdi.

İzlenim, Yedi İklim, Türk Edebiyatı, Dergâh, Ay Vakti, Hece, Hece-Öykü, Irmak, Ihlamur, Çalı, Balkan Türküsü, Şehir ve Kültür, Kültür Ajanda, Edebiyat Ortamı ve Mahalle Mektebi dergilerinde, portre ve denemeleriyle göründü. Irmak (132 sayı), Abbara (4 sayı) ve Balkan Türküsü (8 sayı) kültür sanat dergilerinin genel yayın yönetmenliklerini yürüttü.

TÜGED 2010 “Yılın Kültür Adamı”, TYB 2011 “Yılın Şehir Kitabı Yazarı” ödüllerine değer bulundu.

Tuna’nın 6’sı biyografi, 4’ü portre olmak üzere yayımlanmış on kitabı bulunmaktadır.

Bu haber toplam 892 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim