• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Farabi'den udu devşiren adam!

Farabi'den udu devşiren adam!
Udu Farabi'nin el yazmasını keşfederek geliştiren udi.

Naseer Shamma 1963 yılında Irak'ta tigrit nehri yakınındaki Al-Kut kasabasında doğdu. Bağdat Müzik Enstitüsünden 1987 yılında mezun olan Naseer, Jamil Bashir ve Munir Bashir gibi udi hocalarının tavsiyesi üzerine kendisini Ud alanında geliştirmeye adadı. 1990larda Tunus'ta yüksek müzik enstitüsünde kendini geliştirdi ve artık Kahire'ye Mısır'a geldi. Körfez savaşından çok etkilenmiş olan sanatçı, Irak'taki yakınlarının baskılarından dolayı Irak'a gidemedi. Hala Udunun akordunu Nil nehrine bakarak yapan sanatçı dünyanın bir çok yerinde konser vermeye devam etmekte. 

Udu yeniden tasarlayan sanatçı

Naseer, Farabi'nin ud üzerine yazdığı el yazmalarını keşfettikten sonra onlar üzerinden udu geliştirebileceğini düşündü. Önce Udun normalde 6 bağlamda çalınma işlemini 8 bağlama çıkardı. Bu sayede hem klasik müziği hem de modern müziği birlikte icra edebileceğini keşfetti. Ayrıca udu ilk kez tek elle çalma işlemini konserlerinde gerçekleştirdi. Ud alanındaki bu tür farklılıklar onun çabucak tanınmasına sebep oldu. 

Devamı: https://www.dunyabizim.com/muzik/farabi-den-udu-devsiren-adam-h1001.html

Bu haber toplam 495 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim