• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Fatih Camii Haziresinde Ulema Bolluğu

Fatih Camii Haziresinde Ulema Bolluğu
Ulemanın sözleşmiş gibi bir araya toplandığı yerlerden biri de Fatih Camii’nin haziresi, Fatih Sultan Mehmet Han’ın dizi dibidir. Burada yatan birçok ismi ve o isimlere ait etkileyici güzellikte mezar taşını en azından senede birkaç defa ziyaret etmek....

Ulemanın sözleşmiş gibi bir araya toplandığı yerlerden biri de Fatih Camii’nin haziresi, Fatih Sultan Mehmet Han’ın dizi dibidir. Burada yatan birçok ismi ve o isimlere ait etkileyici güzellikte mezar taşını en azından senede birkaç defa ziyaret etmek içimizde bazı şeyleri diri tutacaktır.

İstanbul’da yaşayanlar olarak öyle az buz talihli değiliz, kabul edelim. Dibi gözükmeyen bir nankörlük ve kıymet bilmezliğe rağmen hâlâ bu talihten çok bir parçayı koparıp atabilmiş değiliz bir bakıma.

İstanbul’un talihi, yer üstünde görebildiğimiz canlılar ve cansızlar kadar, biraz da yer altındakilerden mütevellittir. Bu şehirde konuşulan güzel şeylerin hemen hepsi onların terekesidir veya bir şekilde mevzuya dâhil olmaktadırlar, illa güzelden ve güzellikten konuşulacaksa.

Tabii ki âlimler, arifler ve velilerden bahsediyoruz. Toplumumuzda her gün birini daha yerüstünden uğurluyoruz gözyaşlarıyla ve gözleri de arkada kalıyor sanki. Ama İstanbul’da insan öyle sanıyor ki yerin altından da şehrin önemli bir bölümünü idareye devam ediyor bu mübarek kimseler.

Ulemanın sözleşmiş gibi bir araya toplandığı yerlerden biri de Fatih Camii’nin haziresi, Fatih Sultan Mehmet Han’ın dizi dibidir. Sözleşmiş gibi toplanmışlardır zira çoğu âlim olan bu kabir sahipleri, aynı zamanda ilim merkezi olan caminin imamı ya da hocası durumundaydılar hayattayken.

“Bugün fıkıh hazinesini buraya defnediyoruz”

Hazirenin tarihi pek uzağa gitmiyor. Dursun Gürlek’in naklettiğine göre buraya ilk defnedilen kişi, 1871’de vefat eden Şeyhülislam Mehmed Refik Efendi’dir. Öyle düşünceli bir zat imiş ki, Yusuf Kâmil Paşa onu gördüğünde “Efendi hazretleri vahiy bekliyor!” diye latife edermiş. Cenazesine İstanbul’un bütün uleması ve devlet adamları katılmış ve Ahmed Cevdet Paşa o gün “Bugün fıkıh hazinesini buraya defnediyoruz…” cümlesini söylemiş.

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/gezi-mekan/25009/fatih-camii-haziresinde-ulema-bollugu

Bu haber toplam 2525 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim