• İstanbul 14 °C
  • Ankara 11 °C

Fatih Sultan Mehmed ‘Büyük Cihad’ Olarak Neyi Gördü?

Fatih Sultan Mehmed ‘Büyük Cihad’ Olarak Neyi Gördü?
Fatih Sultan Mehmed, İstanbul’u fethettikten sonra şehri ilim, irfan ve kültür bakımından da önemli bir merkez haline getirmek ister. Hemen bu yönde imar ve inşa faaliyetlerine başlar. Fatih’in kendi adını taşıyan Türkçe vakıfnamede bu faaliyetler ‘büyük

Yedikıta dergisi, Mayıs 2016 tarihli 93. sayısında İstanbul’un fethini bir başka açıdan ele alıyor.Fatih Sultan Mehmed, İstanbul’u fethettikten sonra şehri ilim, irfan ve kültür bakımından da önemli bir merkez haline getirmek ister. Hemen bu yönde imar ve inşa faaliyetlerine başlar. Fatih’in kendi adını taşıyan Türkçe vakıfnamede bu faaliyetlerin ‘büyük cihad’ olarak adlandırıldığını bildiriyorİsmail. E. Erünsal.

İlim, irfan, kültür ve medeniyetle ilgili faaliyetleri büyük cihad olarak gören Fatih, fetihten hemen sonra, hiç beklemeden bu yönde çalışmalara başlar. Bazı kiliseler ve Ayasofya’nın bazı odaları medreseye çevrilir. Bu arada Fatih Külliyesi’nin ve medreselerinin de temeli atılır. Fatih’in ilme, ilim adamına verdiği değeri ve bu yöndeki çalışmaları kapağına ‘İstanbul’un İlimle Fethi’ başlığıyla taşıyor dergi. Konuyu aynı başlıkla Prof. Dr.Mehmet İpşirli kaleme almış.

İpşirli Hoca, Fatih’i âlim bir sultan olarak tanımlar. İlme büyük önem verdiğini ve âlimlere çok yakınlık göstererek taltifkar davrandığını dile getirir yazısında. Hocanın verdiği bilgiye göre Fatih, askeri seferlerine bile kalabalık bir ilim adamı topluluğuyla çıkar. Yol boyunca ve dinlenmeler esnasında devamlı olarak ilmi tartışmalar yapılır. Sultan bunları zevkle dinler, sorduğu sorularla da bu tartışmalara, münazaralara iştirak eder çok zaman. Muhasara ve fetih günlerinde toplanan harp meclislerinde de birçok ulema yer alır. Onların görüşlerine müracaat ederek istifade eder. İpşirli, “Sultan Mehmet böylece içindeki ilim aşkını tatmin etmeye çalışmıştır” sözleriyle değerlendirir bu büyük cihangir, âlim, fazıl sultanın davranışını.

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/dergi/24177/fatih-sultan-mehmed-buyuk-cihad-olarak-neyi-gordu

Bu haber toplam 827 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim