• İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

Fatih Sultan Mehmed Han’ın Mimarı Ayas Ağa ve Yadigârı

Fatih Sultan Mehmed Han’ın Mimarı Ayas Ağa ve Yadigârı

Eyüp Sultan'da Kızıl Mescid’in karşısında bulunan hazireye nakledilen mezarlardan biri Fatih Camii’nin (1463-1471) ilk mimarlarından Mimar Ayas Ağa’ya ait... Ayas Ağa kendi adına biri Afyon’da biri Saraçhane'de olmak üzere iki cami ve bir mektep yaptırmış. 1957 senesine kadar Saraçhane'deki caminin haziresinde bulunan mezarı, o tarihte cami yıktırılınca Eyüp Sultan'a taşınmış. Nidayi Sevim yazdı.

Cumhuriyetin ilk yıllarında kimi vakıf eserlerinin keyfi olarak bazı işgüzarlar tarafından yok edildiği bilinen bir gerçek. Ardından 1950’li yıllarda cadde, bulvar açma ve yol genişletme çalışmaları sebebiyle ortadan kaldırılan, yok edilen onlarca, belki yüzlerce tarihi eser… İstanbul’da Vatan ve Millet caddeleri, Divanyolu, Aksaray’dan Unkapanı’na uzanan Atatürk Bulvarı, Karaköy’den Beşiktaş’a uzanan Meclis-i Mebusan Caddesi kıyımdan nasibini alan güzergâhlardan bazılarıdır. Son olarak 1980’li yıllarda Eminönü’nden Eyüp Sultan’a uzanan sahil şeridinin yeniden düzenlenmesi esnasında ortadan kaybolan tarihi eserler var.

Yapılan bu tahribatlara uzun yıllar sessiz kalındı. Nihayet 1990’lı yıllardan sonra sivil toplum kuruluşlarının da desteği ile bir ihya hamlesi başladı. Onlarca tekke, medrese, çeşme, hamam, cami ve mescid gibi yapılar yeniden hayat buldu. Bulmaya da devam ediyor. Millet Caddesi’nde Fındıkzade Camii, Çapa'da Kazasker Abdurrahman Efendi Camii, Aksaray'da Baklalı Kemaleddin Efendi Camii, Beyoğlu'nda Bereketzade Ali Efendi Camii, Ekmekçibaşı Camii ve Ebul Fadıl Mehmed Efendi Camii ihya edilen camilerden aklımıza ilk düşenler.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/gezi-mekan/27782/fatih-sultan-mehmed-hanin-mimari-ayas-aga-ve-yadigri

Bu haber toplam 1586 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim