• İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Ferit Edgü, Hamid Aytaç'ın Ardından Yazmış: Son Hattatın Ölümü

Ferit Edgü, Hamid Aytaç'ın Ardından Yazmış: Son Hattatın Ölümü
''Gazetelerde, her gün karşılaştığımız düzinelerce ölüm ilanından birinden öğrendik Hattat Hamid Bey’in (Hamid Aytaç) dünyamızdan göçtüğünü.

Yılda birkaç sergi açan, ödüller alan, kendinden söz ettirmesini bilen bir ressam olmadığı için, bilmiyorum, radyolarımız, televizyonumuz son hattatımızın ölüm haberini olsun verdi mi?'' Ferit Edgü'nün Milliyet Sanat'ta 1982 Mayıs'ında yazdığı yazıyı alıntılıyoruz.

Gazetelerde, her gün karşılaştığımız düzinelerce ölüm ilanından birinden öğrendik Hattat Hamid Bey’in (Hamid Aytaç) dünyamızdan göçtüğünü.
 
Yılda birkaç sergi açan, ödüller alan, kendinden söz ettirmesini bilen bir ressam olmadığı için, bilmiyorum, radyolarımız, televizyonumuz son hattatımızın ölüm haberini olsun verdi mi?
 
Acaba, TRT’nin arşivlerinde, Hamid Bey’in (yalnız, yaşayan son büyük hattat olması dolayısıyle değil, bu önemli sanatımızın kurallarını, gizlerini bilen ender kişilerden olması dolayısıyle de) yaşamı, zengin anıları ve yapıtlarıyla ilgili bir belgesel var mı?
 
Yoksa Hamid Bey’in sanatı da elli yıldır yanlış anlaşılan, yanlış yorumlanan laiklik kavramının kurbanlarından biri mi?
 
Umarım yanılgıya düşen benimdir ve Hamid Bey’le ilgili bir belgeseli ulusal televizyonumuz günün birinde övünçle yayımlar da ben de yıllardan sonra ilk kez TV aygıtının karşısına geçerim.
 
Hayır, bir sanatçının ölümü dolayısıyle kitle iletim araçlarının politikaları konusunda bir polemik yaratmak değil amacım. Yalnızca bir yanlışlığın altını çizmek. Aslında bu çizgiyi derinleştirmek, demokratik bir tartışma alanına getirmekte sonsuz yararlar var. Ancak, bunun yeri, bu küçük “saygı yazısı” değil.
Bu haber toplam 2135 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim