• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Fikir tarihimizin ihmal edilmiş kahramanı

Fikir tarihimizin ihmal edilmiş kahramanı
Kendi önemini anlatmayan nâdir insanlardan biri idi... “Bak bu söylediklerim yazdıklarım önemlidir”, demez; yaptıklarının öneminden kendi ehemmiyetine asla gönderme yapmazdı... Önemi, değeri ancak bilenlerince malûmdu...

Hareket, 1945’ten sonra Türkiye’de gündeme gelmeye başlayan rejim yumuşaması, normalleşme ve nihayet çok partili hayata geçiş kararından sonra çıkan bir çok dergiden de fikrî muhalefetinin mahiyeti ve islâmî eğilimleri ile ayrılır. Türkiye’de çok partili rejime geçiş devresinde yeniden yayınlanmaya başlanan dergi (1947-49), bu hâlde de siyasî particilikle sınırlı muhalefetten uzak durur. Bu devrelerden sonra, 1952-53 yayın dönemi derginin bu tavrının tam bir sağlaması olmuştur. 

 

 

 

Demokrat Parti iktidarının o sıralar kültürel faaliyetleriyle Türkiye’nin bir çok yerleşme merkezinde zemin bulan Milliyetçiler Cemiyeti’ne karşı tavrı ve bu derneği “Malatya suikasti” olarak bilinen hadisenin ardından sudan bir bahaneyle kapatması, derginin bu devre yayınının kısa ömürlü olmasının belli başlı sebebi olmalıdır. Derginin 1953 mart sayısında Hareket imzasıyla, muhtemelen Nureddin Topçu tarafından kaleme alınmış olan “Son hadiselerin tahlili” başlıklı yazı yer almaktadır. Bu yazıda, Malatya hadisesi sonrasındaki durum değerlendirilmekte ve milliyetçilik ve dindarlığın katiyen siyasî bir partiye mal olmaması gerektiği belirtilmektedir.

PARTİLERE GÜVEN OLMAZ

 

“Son hâdiseler gösteriyor ki, dindarlık ve milliyetçilik müdafaası Türkiye’de çok zor bir duruma girmiştir. Bütün bunlar dindarlara ve milliyetçilere azami ihtiyatı tavsiye eden hakikatlerdir. Partiler çok çabuk fikir ve kanaat değiştiriyorlar. Bundan dolayı onlara asla güven olmaz. Milliyetçilik ve dindarlık katiyen siyasî bir partiye mal olmamalıdır. Bu iki kıymet serbest bir fikir olarak kalplerde yaşamalıdır. Bugünkü matbuata da güven olmadığını açıkça görmüş bulunuyoruz. Bunlara rağmen din ve milliyetçilik kalplerde tesirini gösterebilir. Dostluk, insanlık, ilim ve sanat yolları açıktır. Dindarlar ve milliyetçiler siyasilere ve gazetecilere karşı, imanlarını muhafaza ederek son derece sâkin bir tavır takınmak mecburiyetindedirler.” 

Hareket, 1950 sonrası DP iktidarı sırasında da temel doğrultusunu değiştirmeden, daha çok Nureddin Topçu tarafından geliştirilen fikirlerin yayılmasına devam etmiştir.

Yeni dönem ve yeni isimler

Seçimle gelen Demokrat Parti iktidarının askerî bir darbe ile yıkılmasından sonra, bürokrasinin iktidar organlarını parçalayarak uzun vadeli hükümranlığını pekiştirmek çabaları yanında, millî ve islamî eğilimlerin güçlenmesine karşı da sosyalist/komünist hareketleri el altından destekleme yoluna gittiği görülmektedir. 1960’dan sonra gelişen olaylar, Türkiye’de entelektüel gelişmeleri sola kanalize etme şeklinde belirmiştir. 1966’da derginin Fikir ve San’atta Hareket adıyla yeniden yayınlanması, böyle bir devreye rastlamıştır. 

Yeni dönemin ilk sayısında, “Hareketin sakladığı sır” başlıklı ve “Hareket” imzalı sunuş yazısında bir taraftan geçen zamanla ilgili değerlendirmeler yapılmakta, diğer taraftan bir hareketin, mücadelenin felsefî temelleri üzerinde fikir yürütülmekte ve tekâmülcülük, Anadolu toplumculuğu, İslâm ruhçuluğu ve ferdiyetçiliği esas olarak kabul eden idealizm prensipleri üzerinde durulmaktadır. 

“Tabiata karşı asıl anlaşılmaz olan ölümdür. Biz muvaffakiyetin değil, hareketin sırrını arıyoruz. Bu sır hiç bir kuvvetin yok edemediği sonsuz rahmetle beslenen ümittir.” 

Ölçüsüz tenkitlere maruz kaldı

Hareket, bu devresinde islâmî ve millî tezleri fikir planında müdafaa etmekle kalmamış, tarihî temellerini inceleme ve araştırmaya da yönelmiştir. Eski dönemlerden intikal eden isimler yanında yeni isimlerin katkısı giderek artmış ve dergi son yıllarına doğru kendi yetiştirdiği yazar kadrosunun etkili olduğu bir yayın hâline gelmiştir. 

Topçu, bu dönemde, Türkiye’de gelişen ve istismara yönelen sol ve komünist akımlara karşı, İslâmiyetin sosyal yönünü vurgulayarak, İslâmda bir kul hakkı dâvası olarak da görülen insan-iktisat ilişkilerini ortaya koymuştur. “İslâm sosyalizmi, ruhçu sosyalizm, müslüman Anadolu’nun ruhçu sosyalizmi” gibi tanımlamalarla orta konulan bu fikirler, devrinde muhtevasına bakılmadan, ölçüsüz tenkitlere maruz kalmıştır. 

Nureddin Topçu’nun Hareket değerlendirmesi

 

TOPÇU, Hareket dergisinin 30. yılında (37. sayı ocak 1969), “Hareketin otuz yılı” başlığı altında dergi ile ilgili bir değerlendirme yapar. Topçu, yazıya, vicdanında mes’uliyet yükü taşıyan bir insan olarak “Otuz yıldan beri ne yapmak istedik? Ne yaptık? Dâvamızı nereye kadar götürdük?” sorusunu sorarak başlamaktadır. 

Topçu, bu yazıda mücadelesini üç safhaya ayırmaktadır. Birinci safhada işe “ahlâk ve iman kavramı” ile başlanmıştır. İlahî prensipleri Kur’an da bulunan bir kalb ahlâkının felsefi temelleri denenmiş, insanın içine çevrilinmiş, kâinat bilgisi veya siyasî muvaffakiyet için çaba sarfetmek yerine insanı tanıtma ve sevdirme yolu seçilmiştir. Teknik ihtirasının içinden boğduğu insana, kurtuluşun kendimize kavuşmakla olacağı anlatılmıştır. İki asırdır nesillerin ruhunu felce uğratan materyalizm, pozitivizm, sosyolojizm, pragmatizm gibi cereyanların ancak Yunus’un “Bir ben vardır bende benden içeri” sezgisi ile aşılabileceği gösterilmiştir. “İnsan ne kadar kendinden kaçsa da, kendini arayacaktır.” Topçu’nun birinci safha olarak takdim ettiği dönemin derginin ilk yayın devresi olduğunu söyleyebiliriz (1939, 1942-43). 

Devamı için: http://www.gazetevahdet.com/fikir-tarihimizin-ihmal-edilmis-kahramani-26726h.htm

Bu haber toplam 864 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim