• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Filistin davasını dünyaya edebiyatla anlattılar

Filistin davasını dünyaya edebiyatla anlattılar
'Sürgündeki Sevda Filistin' adlı belgesel, Filistin direnişi ve edebiyatının yüz akı isimlerin izini sürüyor. Muaz Ergü yazdı.

Etrafımızda olup bitenler koyu bir siyasa gölgesine gizlenmiş olarak bizlere yansıyor. Olayları, toplumları, savaşları, göçleri, yaşamları yalnızca siyasi açıdan ele alıyoruz. Komşu olduğumuz, bizi yakından ilgilendirdiğini düşündüğümüz insanların edebiyatlarını, geleneklerini, yeme içme kültürlerini derinden araştırıp, o insanları bir arada tutan moral değerleri tanımadan değerlendirmelerde bulunuyoruz. Aslında çok iyi bildiğimizi zannettiğimiz birçok mevzuyu hiç bilmiyoruz. Ortadoğu halklarının kültürel dinamikleri hakkında ciddi bir araştırmaya rastlamak zor. Bosna Hersek’i sadece Başçarşı, Boşnak böreği ve Mostar Köprüsünden ibaret zannediyoruz. Filistin’i hakeza…

Bir dostla böyle hasbıhal ederken yukarıdaki çizdiğimiz olumsuz tabloyu paramparça eden ve tabii ki bizi sevindiren bir haber aldık. Usta Film ve onun değerli yönetmeni Ramazan Mut, Filistin ile ilgili bir belgesel hazırlamış. Yalnız bu belgesel hepimizin ezberlediği Yahudi işgalini ve Müslümanların duçar olduğu sıkıntıları anlatmıyor. Zaten bunlardan yeterince var. Bildiğimiz ve bizi kahreden bir acı… Mut, gündemimizden düşmeyen Filistin konusuna edebiyat penceresinden bakıyor: Filistin direniş edebiyatı penceresinden… Ramazan Bey, Filistin direnişini asıl ateşleyen ve özgürlük kavgasının menbaı olan sanat ve edebiyatın yeterince bilinmediğini, Türkiye’de bu konuda derli toplu çalışmaların yapılmadığını belirtiyor.

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/21319/filistin-davasini-dunyaya-edebiyatla-anlattilar.html

Bu haber toplam 834 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim