• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Fransa'da şehir adlarında bile Osmanlı var

Fransa'da şehir adlarında bile Osmanlı var
Osmanlı tüccarlarının modayı da birlikte getirdikleri Fransa'nın Caen şehrinde Türk tarihine dair bir ize rastlamaktayız. Melih Turan yazdı..

Osmanlı Fransa’da da şaşırtıyor bizi. Bir bakıyorsunuz, ecdad Fransa’nın İngiltere’ye bakan Manş denizi sahillerinde, başka bir adıyla Normandiya sahillerinde dahi günümüze çeşitli izler bırakmış.

17. yüzyılda Osmanlı ticaret gemileri Cherbourg limanına uğrayarak İpek yolu ticaret mallarını Fransa’nın Caen (Kan) adlı şehrindeki büyük ticaret merkezine getiriyorlar ve pazarlıyorlardı. Çin’den, Hindistan’dan gelen mallarla birlikte Osmanlı yerli ürünleri Büyük Türk Pazarı (Pasajı) adı verilen yerde teşhir ediliyordu. Osmanlı Avrupa’nın Doğu ticaretindeki en mühim yolu idi. Bu sebeple doğudan gelen mallar Caen adlı Avrupa’nın büyük bir ticaret şehrinde ilgi görüyor ve dağıtımı yapılıyordu.

Cherbourg limanına inen mallar ile Osmanlı tacirleri ve gemicileri, hâlâ isimlerini koruyan Turqueville (Türkşehri) ve Osmanville (Osmanşehri) kervansaraylarında konaklayarak Caen şehrine gidiyorlardı. Halihazırda küçük birer köy olarak hizmet veren bu kentler şüphesiz Osmanlı devletinin Avrupa’da zamana bıraktığı derin bir izdir. Bu muhitler aynı zamanda İkinci Dünya Savaşı sırasında Normandiya Çıkarması'nda Amerika tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmıştır, bu sebeble hâlâ Amerikan bayrağı dalgalanmaktadır.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/mercek-alti/fransa-da-sehir-adlarinda-bile-osmanli-var-h17076.html

Bu haber toplam 570 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim