• İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Galip Dalay: Cenevre görüşmelerinden muhalefetin dizaynına

Galip Dalay: Cenevre görüşmelerinden muhalefetin dizaynına

Cenevre’de beklenen gerçekleşti ve görüşmeler, bir türlü teknik boyuttan siyasal boyuta geçemedi. Muhalefetin ısrarına ve kendi siyasal yol haritasını sunmasına rağmen bu gerçekleşmeyince, muhalefet de görüşmelerden çekildi.

Cenevre süreci siyaseten ölü doğmuş olmasına rağmen, sürecin işlevselliği ve ABD-Rusya açısından kullanışlılığı nedeniyle görüşmeler, sahici konulara girmeden, siyasal taleplere değinmeden bir şekilde devam edecek gibi görünüyor. Rejim ve muhalefetin hukuk birimlerinin daha etkin olduğu/olacağı, teknik başlıkların konuşulduğu ve muhtemelen konuşulacağı bu süreç, rejime, ABD’ye ve Rusya’ya muhalefeti oyalama imkanı sunuyor.

Herhangi bir müzakere sürecinin akıbeti önemli ölçüde tarafların nasıl bir psikoloji ile masaya geldiğiyle yakından ilgilidir. Tarafların bu süreci sahici bir çözüme giden yol olarak görmeleri veya buna zorlanmaları, sürecin başarısı icin önemlidir. Ancak Cenevre III görüşmeleri bu en temel ilkeyi ihlal ile başladı. Ne rejim Cenevre görüşmelerini sahici bir çözüm adresi olarak gördü, ne de ABD/Rusya rejimi bu yönde zorladı.

Devamı: http://www.karar.com/yazarlar/galip-dalay

Bu haber toplam 523 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim