• İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Garib-name garip kalmasın

Garib-name garip kalmasın
Âşık Paşa’nın Garib-name adlı eseri, birçok edebiyat tarihçisine göre Muhammediye ve Mevlid’in ilham kaynağıdır. Lakin şöhreti onlarınki kadar büyük olmamıştır. Adı gibi garip kalmıştır. Fatih Kılıçkaya yazdı.

Anadolu'yu aydınlatan gönül erlerinin başında şüphesiz Yunus Emre adı en başta zikredilir. Onun Türkçenin süt dişleri ile açtığı yoldan nice şair geldi geçti. Bu şairlerden biri de Yunus Emre 'den hemen sonra yaşamış Kırşehir’in bozkırını gül bahçesine çevirmiş Âşık Paşa'dır.

Sufiler: “Yunus Emre pişrevimiz Âşık Paşa hüsrevimiz” demişler. Belli ki tasavvuf ehlinin gönlünü biçare Yunus gibi yıllarca ışık olup aydınlatmış Âşık Paşa. Kendisi Moğol zulmünün harabeye çevirdiği idari kargaşa ve çekişmenin had safhaya ulaştığı yıllarda yaşamıştır. Menkıbelerde Âşık Paşa'nın bu zor zamanlarda darı çecinin (yığın) üstüne çıkıp Türkçe hutbeler okuyarak müminlere Hakkı ve hakikati göstermeye çalıştığı anlatılır. Demek ki Âşık Paşa, sadece sufilerin değil yurdu gibi gönlü de harabeye dönmüş Anadolu insanının da güneşi olmuştur.

Âşık Paşa, sadece darı çecinin üstünde okuduğu Türkçe hutbelerde ya da Yunus dilinde söylediği ilahilerinde dile getirmemiş hakikati. On binden fazla beyit beş yüzden fazla konudan oluşan adına Garib-name dediği adı mütevazı içi zengin mesnevisinde mana denizinin derinliklerine inip Hakkı ve hakikati çıkarmış ortaya. Ahmet Hamdi Tanpınar meşhur Beş Şehir isimli kitabında Konya'yı anlatırken 'Sağlam ruhlu ... dışarıdan gösterişsiz, içten zengin Orta Anadolu insanı gibi' der. Garip-name de tıpkı böyledir. Belki o da bir Orta Anadolu şehrinde, bir bozkır çocuğu tarafından yazıldığı için böyledir. Adı gibi gariptir yoksuldur ama içinde de bir hazine saklıdır. Tıpkı doğduğu toprakların, bozkırın kendini saklayan güzelliği gibi esrarlıdır güzelliği.

“Mümin dünyada gariptir”

“Mümin dünyada gariptir” hadisinden ilham alarak adına Garib-name dediği eserini, bu dünyada garip olan müminlere klavuzluk edecek hakikat ansiklopedisine dönüştürmüştür Âşık Paşa. Şöyle ki müminler okusun imanlarını parlatsın yolunu buldursun…

Devamı: https://www.dunyabizim.com/kitap/garib-name-garip-kalmasin-h33167.html

Bu haber toplam 983 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim