• İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C

Genç Hanımlara Zeynep Gazali'yi ve Mücadelesini Sorduk

Genç Hanımlara Zeynep Gazali'yi ve Mücadelesini Sorduk
Hatice Ebrar Akbulut, genç hanımlara Zeynep Gazali’nin etkisini, hayatı ve mücadelesinden neler çıkarılabileceğini, Zeynep Gazali denilince nelerin hatırlarına geldiğini sordu.

Üniversite hazırlık sınıfındayken mızmızlanmalarımdan, şikâyetlerimden olacak, ev arkadaşım Zeynep Gazali’nin “ Hatıraları”nı vermişti okumam için. O an’a kadar Zeynep Gazali ismini hiç duymamıştım; hem onu tanımakta geç kaldığım düşüncesi, hem de Zindan Hatıraları’nda anlatılan o çileli, mücadeleci hayat karşısında öylece kalakalmak duygusu gerçekten anlatılamaz. Yazının, sözün, kitabın gücüdür, etkisidir aslında bu. Yaşanılanların bizatihi yaşayan tarafından kayda geçirilircesine anlatılması daha sarsıcı oluyor ve insanda uzun soluklu etkiler bırakıyor. Zeynep Gazali’nin yaşamöyküsünü ister ibretamiz bir şekilde okuyalım, ister roman gibi okuyalım, neresinden tutup nasıl okursak okuyalım bir kadının destansı ve aynı zamanda da şiirimsi duruşunu görürüz. Ve deriz, işte kadın olmak budur! Evliliğiyle, çalışmalarıyla, eserleriyle mümessil bir kadındır Zeynep Gazali. Yalnızca, zorba hükümet karşısındaki mücadelesi değil, okumak uğruna verdiği mücadele de çok değerlidir. Aile fertlerinden okuma konusunda kendisini destekleyenler olduğu gibi karşı çıkan bir abisi de vardı. Boyun eğmeyip hem İslâmî ilimleri hem de pozitif ilimleri öğrendi. Okulda öğrendikleriyle yetinmedi, ekstra enerji harcayarak okul dışında da eğitim-öğretim faaliyetlerinde bulundu, ekstra okumalar yaptı.

Sıkıntılı, ama bir o kadar da cesaret bulduğumuz, “biz buradayız, biz varız” dediğimiz, dişimizle, tırnağımızla, canımızla sarf ettiğimiz, asla gocunmadığımız, aksine övündüğümüz, Allah’ın takdirini her şeyden üstün tutup hamd ettiğimiz bir zaman sürecinden geçiyoruz. Şerrin içinde hayır vardır diyerek, o hayrın felâkını beklediğimiz, o hayrın husule gelmesi için sabahlara kadar dua ettiğimiz bir zamanın içinde, Zeynep Gazali’nin zalim yönetime karşı mücadelesini okumak, konuşmak içimizdeki imanı, inancı, direnişi harlıyor. Zeynep Gazali, bütün sindirme, yıpratma, tahrik, işkence ve zulüm karşısında metanetini koruyarak sabrıyla devleşti, özgürleşti. Zeynep Gazali’nin etkisini, hayatı ve mücadelesinden neler çıkarılabileceğini, Zeynep Gazali denilince nelerin hatıra geldiğini arkadaşlarımıza sorduk. Böylece, soruşturmamız vesilesiyle Zeynep Gazali’yi birazcık olsun tanıma imkânı bulmuş insanlarda Zeynep Gazali’nin neler bıraktığını görmek ve okumak istedik.

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/soylesi/24596/genc-hanimlara-zeynep-gazaliyi-ve-mucadelesini-sorduk

Bu haber toplam 1005 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim