• İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Gençler Kültür Kervanında

Gençler Kültür Kervanında
Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın GPDP kapsamında desteklediği, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile Türkiye Yazarlar Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği “Gençler Kültür Kervanında” projesinin ikinci etabı tamamlandı.

İlk gezi 25 Nisan-2 Mayıs 2019 tarihleri arasında İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde gerçekleşmişti.

28 Haziran 2019 Cuma günü başlayan ve 40 gencin katıldığı ikinci gezide de gençler, milli ve kültürel değerlerimizi ve tarihi köklerimizi yerinde görme imkânı buldular.

Ankara’dan başlayan kervanın ilk durağı Çorum oldu. Çorum Müzesi, Tarihi Saat Kulesi, tarihi Belediye binası gezildi. Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan ziyaret edildi.

Gençlerin ikinci durağı Samsun oldu. Burada “Bandırma Vapuru” ziyaret edildi.

Daha sonra Ordu’ya geçildi. Fatsa'da yöresel kahvaltıdan sonra 570 metre yüksekliğinde 2700 metre uzunluğundaki Boztepe teleferiğinden Karadeniz manzarası seyredildi. Giresun’da ise kale ziyaretinde bulunuldu. Pontus Kralı Pharnakes zamanında yapılan ve "Bronz Duvarlı Kale" olarak bilinen Giresun Kalesinin denize bakan kuzey yamacında Şehitlik ve Hacı Bektaşi Veli Hazretleri'nin müridi Kurbandede’nin türbesi bulunuyor.

Karadeniz’in önemli şehirlerinden biri olan Trabzon'da ise Sümela, Ayasofya Müzesi, Atatürk Köşkü, Şehir Müzesi gibi şehrin tarihi mekânları gezildi.

TYB Trabzon Şube Başkanı Kamuran Tuna gençlerle bir araya geldi. Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesislerinde yemek ikramında bulundu. Yemeğe; Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yanık, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Hüseyin Saran ve Belediye Başkan Danışmanı Emre Gülsever de katıldı.

Kervan yolcuları daha sonra 1 Temmuz 2019 tarihinde Rize’ye geçti. Burada tarihi çarşısı gezildi.

Gençler, Recep Tayyip Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman’ı ziyaret etti. Çaylı toplantıda Rektör Karaman gençlerle tanışarak bir süre sohbet etti. İkinci gün ise Ayder Yaylasına çıkıldı. Karadeniz'in simge şehirlerinden olan Artvin'de ise bir doğa harikası olan Karagöl ziyaret edildi. Katılımcılar bol bol fotoğraf çekti.

Erzurum Aziziye Tabyaları ve Mecidiye Tabyaları gezildi. Erzurum Teknik Üniversitesi

Rektörü Bülent Çakmak gençlerle bir süre sohbet etti ve yemek ikramında bulundu.

Çifte Minareli Medrese, Ulucami, Erzurum kalesi, Rüstempaşa Çarşısı, Lalapaşa Camisi ve Abdurrahman Gazi Türbesi ziyaret edildi.

Akşam yemeğinde Divan-ı Gazide Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Yardımcısı Burhan Salın, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Müdürü Ergün Engin, Divan Başkanları, TYB Erzurum Şube başkanı Hanefi İspirli, başkan yardımcısı Yusuf Kotan, yönetim kurulu, kadın ve gençlik kolları katıldılar. Aşıklar geleneğinin yaşatıldığı Temelli Kıraathanesinde “Aşıklar Şöleni” aşıklar İhsan Yavuzer ve Rahim Sağlam tarafından icra edildi.

Erzincan Üzümlü İlçesinde Erzincan Şube Başkanı Hali İbrahim Özdemir tarafından bahçesinde Üzümlü ilçesinde kahvaltı yapıldı. Altıntepe, Ekşisu ve Girlevik Şelaleleri ziyaret edildi.

Sivas Divriği (Ulu Cami), Çifte Minareli Cami ve Sivas Kongresi Binası'na gidildi.

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, üniversitenin senato salonunda gençlerle bir araya geldi.  Rektör Yıldız’a gezinin amacı hakkında bilgiler verildi.

Kervan yolcularının bir sonraki durağı Yozgat oldu. Burada, Tarihi Saat Kulesi ve Çamlık Milli Parkı görüldü. Dönüş yolunda medeniyetlerin beşiği olan Hattuşa-Boğazkale, Hattuşa Ören Yeri ve Boğazkale Müzesi ziyaret edildi ve ardından Sungurlu ilçesine geçildi, şehrin esnaflarından Uğur Altun'un rehberliği ve yardımları ile Sungurlu'nun tarihî ve kültürel yerleri görülerek gezi tamamlandı.

Tuğba Gönülal

dsc_0001-001.jpgdsc_0015-001.jpg

dsc_0431.jpgdsc_0185.jpgdsc_0138.jpgdsc_0125-001.jpgRecep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, kervana katılan gençlerle bir araya geldi, sohbet etti.

 

Gezi için kim ne dedi?

 

9d180fd5-b8b8-41a4-a519-5cf47afb76e5-002.jpgHüseyin Türk: Her şehrin bir tarihi vardır.

Tarihi ve kültürel değerleri ile ülkemiz dünyada il sırada yer almaktadır. İki gezide de şunu gördüm: Doğudan batıya, güneyden kuzeye kadar her bölgemizde doğal güzellikleri, farklı mimari yapıları, zengin tarihi ve farklı kültürleri buluşturan eşsiz şehirlerimiz var. Tüm gençlerimize imkanları dahilinde bu şehirlerimizi görmelerini tavsiye ediyorum.  Bize bu imkanı tanıyan öncelikle Gençlik ve Spor Bakanlığı'na, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'ne, Türkiye Yazarlar Birliği'ne ve bizi şehirlerinde ağırlayan belediye başkanlarına, üniversite rektörlerine, TYB şubelerine teşekkür ederim.

 

 

3d505134-7b8b-43bf-adfe-6a30d50ad1bf.jpg

Ali Altun: Her şehrimizin kültürel değerleri vardır. 

Doğal güzellikler, tarihî mimarî yapılar, farklı ve zengin kültürel değerlere sahip  şehirlerimiz var, bunları gezdik, gördük.

Gezdiğimiz her şehirlerde gördüğümüz camiler, medreseler, bedestenler, hanlar, şadırvanlar, sokaklar ve evler şehir kültürümüzün ne kadar canlı olduğunu gösteriyor. Bu kültür varlıklarımızın bugünlere kadar gelmesini sağlayan ve bundan sonrada gelecek kuşaklara bırakılması için çaba gösteren herkese teşekkür ediyorum. Tüm gençlerimizin bu yerleri ve değerleri görmelerini isterim. Bizlere bu imkanları tanıyan Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı'na ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'ne, destek veren Türkiye Yazarlar Birliği'ne ve diğer kişi ve kuruluşlara teşekkür ediyorum.

 

tugba-gonulal-001.jpgTuğba Gönülal: Ülkemiz gerçekten büyük zenginlikleri içinde barındırıyor.

Amacına uygun bir gezi oldu. Daha önce gitmediğim şehirlerimizin önemli mekanlarını, tarihi kalıntılarını ve doğal zenginliklerini gördüm. Gezilip görülecek çok sayıda tarihi ve doğal güzellik var. Medeniyetlerin şehirler üzerinden varlığını sürdürdüğüne şahit oldum. Ülkemiz gerçekten büyük zenginlikleri içinde barındırıyor. Günümüz gençliğinin kültürel değerlerimizi yerinde görmeleri için yoğun bir çaba gösteren Gençlik ve Spor Bakanlığı'na teşekkür ediyorum.

Bu haber toplam 1514 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim