• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

‘Gençliğimizdeki dergiler edebiyatı bize sevdirdi’

‘Gençliğimizdeki dergiler edebiyatı bize sevdirdi’
Türkiye Yazarlar Birliğinin (TYB) kuruluşunun 40. yılı kapsamında, sanat ve düşünce alanının 40 önemli ismiyle yapılan "40'lar Meclisi Edebiyat ve Hayat " söyleşisinin konuğu Prof. Dr. Nabi Avcı oldu.

Avcı, TYB’nin 1987 yılında yapılan 5. Olağan Genel Kurulunda Yönetim Kuruluna seçilmiş, 1989 da ki 6. Olağan Genel Kurulunda oluşan yeni yönetimde Başkan Yardımcısı ve  1991 deki genel kurulda ise yine yönetim kuruluna seçilerek görev yapmıştı.

13.02.2019 tarihinde TYB Genel Merkezi Mehmet Akif Divanı'ndaki etkinlikte, eğitim ve kültür eski bakanı, gazeteci, yazar, üyemiz Prof. Dr. Nabi Avcı hikayeci ve eleştirmen Necip Tosun’un sorularını cevaplandırdı.

Edebiyat severlerin büyük ilgi gösterdiği söyleşide konuşan Nabi Avcı, ortaokul ve lise öğrenimi sırasında edebiyata ilgi duymaya başladığını söyledi.

Deneme dergisi bir okul gibiydi

1970-1971’de Eskişehir’de yayınlanan ve kendisinin de yazılarının yer aldığı Deneme dergisinde Atasoy Müftüoğlu, Alaattin Gül, Ahmet Kot ve Bekir Şahin’in bulunduğunu söyleyen Avcı sözlerini şöyle sürdürdü: “ Deneme, Eskişehir’de basılıyordu, o zamanlar bir öğrenci kooperatifi olarak kurulmuş olan Akçağ Kitabevi destekliyordu. Dergi tam bir okul gibiydi. Gençler için gerçekten özendirici, yönlendirici, yüreklendirici bir tarafı vardı. Biz de bir grup arkadaş olarak bu Deneme dergisinde o zaman bir araya gelmiştik. Kalabalık bir kadro gibi görünürdü; fakat öyle değildi çoğu müsteardı. Sonra, Ahmet Kot, Bekir Şahin biz Ankara’ya gelince dergi kapandı. Ankara’da da  Gelişme adıyla üç ayda yayınlanan bir dergi çıkardık.”

Necip Tosun’un gazetecilik hayatına ilişkin sorularını da cevaplandıran Avcı, Yeni Şafak gazetesinde tirajı artırıcı önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti. Bu gazeteden ayrıldıktan sonra Zaman gazetesine geçtiğini ifade eden Nabi Avcı bu sürece ilişkin olarak da şunları söyledi.

“Fehmi Koru “Yeni bir teklif var.” dedi. Ankara'da Alattin Kaya ve arkadaşları yeni bir gazete çıkaracaklar. Teklifi kabul ettik. Anlaşmazlık olduğunda da patronun tanıdığı bir ismin hakem olacağı belirlendi. Fehmi Koru, o hocayı tanıyorum, onun hakemliğine uyarız dedi.  Bir süre sonra yayın politikamıza karışmaya başladılar ve Hakan Albayrak'ın bir fotoğrafını bahane ederek İhsan Arslan bizi işten çıkardı. Gazetesinin tirajında düşmeye başlayınca  Alaattin Kaya bizi tekrar davet etti. Yazılı bir anlaşma yaptık. Gazetenin genel yayın politikasını Fehmi Koru, Nabi Avcı, D.Mehmet Doğan, Adnan Tekşen’den oluşan yayın kurulu belirliyor. Bir süre sonra gazetenin Ankara’dan İstanbul’a taşınacağını başkalarından duyduk. Biz itiraz edince de  “hakeme sorduk biz haklıyız” dediler. Gerçek mahkeme bizi haklı buldu, alamadığımız maaşları bu yolla aldık.”

Ümmet size müteşekkirdir

Konuşmasında sık sık anekdotlarla anlatan Nabi Avı, Milli gazetede merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan’la olan anısına da yer verdi.

“1983 yılıydı. Rahmetli Erbakan, Fehmi Koru ile beni davet etti ve 'Millî Gazete'yi adam edin' diye talimat verdi. Biz de 'olur ama bize üç ay müsaade edin dedik. Tamam, dedi. Biz de üç çok çalışıp gazeteyi değiştirdik. Çok güzel bir gazete yaptık. Ancak maddi anlamda bir katkı olmadığı için  işi bırakıp ailelerimizin yanına da gidemiyoruz. Üç ayın sonunda karar için gittiğimizde, merhum Erbakan kurdurduğu safrada bizi ağırladı. Konu durumumuza gelince de ““Ümmet size müteşekkirdir. dedi. Böylece oradan da ayrılmış olduk.”

Söyleşide,  1995 ve 1996 yıllarında Kanal 7 Televizyonunda 360 derece isimli program yaptığını da belirten Nabi Avcı, önemli eserlerinden biri olan ve Rehber Yayınlarından çıkan “Kitle Kültürü: Enformatik Cehalet” hakkında da bilgiler verdi.

Programın sonunda selamlama konuşması yapan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, 40’lar meclisine konuk olarak katılan Avcı’ya teşekkür etti ve günün anısına TYB yayınlarından hediye etti.

Mahmut Erdemir

img_0864.jpgimg_0865.jpgimg_0918.jpg,

untitled-18-001.jpg

TYB Yönetim Kurulu toplantısından: Mehmet Çetin, Nabi Avcı, M. Cemal Çiftçigüzeli, D. Mehmet Doğan, B. Bilge Tokel, Şükrü Karaca, Mustafa Everdi, İrfan Çalışan Ali Akbaş. (1987)

Bu haber toplam 1388 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim