• İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C

Göktan Ay: Bakan Sn. M. Ersoy’un “İstanbul Eylem Planı” ancak “eylemci kişilerle” başarılı olur!

Göktan Ay: Bakan Sn. M. Ersoy’un “İstanbul Eylem Planı” ancak “eylemci kişilerle” başarılı olur!

Günün sözü: "Cahillik üç türlüdür; hiç bir şey bilmemek, gerekeni bilmemek ve bir sürü gereksiz şey bilmek."  (Thomas Fuller)

Basında yer alan bilgilere göre (07.08.2018/Hürriyet) Kültür ve Turizm Bakanlığı; İstanbul'un sorunlarına çözüm önerileri getirmek amacıyla, “İstanbul Eylem Planı” hazırlamış. Bizler de bu konudaki düşüncelerimizi yetkililerle/sizlerle paylaşmak istiyoruz.

İbn Sina çok anlamlı bir söz söylemiş; “İlim ve sanat, iltifat görmediği yeri terk eder.” “Kültür” kavramını, sadece; müze, tiyatro veya opera/kültür/sanat merkezi yapmakla, popüler isimlere program vermekle sınırlı zannedersek, bu mekanlar boş kalırken, AVM’lerin ve neden dolup taştığını anlayamayız.

1- “Eski Tarihi İstanbul” yeniden tanımlanarak, sınırları yeniden belirlenecek. İstanbullu ile İstanbul arasında bir yabancılaşmayla kaybolmaya yüz tutmuş şehrin tarihi değerleri, kültür ve inanç zenginliği yeniden yaşatılacak. Avrupa’daki örneklere bakılarak  bir "Eski İstanbul" (Old City Istanbul) bölgesi belirlenecek; küresel dünyadaki gelişmelerin etkisiyle uluslararası alanda ekonominin, sanatın, sporun ve turizmin merkezi olan modern bölgeler ise “Yeni İstanbul” adıyla anılacak.

AY: “Eski-Yeni İstanbul” konusu yine gündeme alınmış gözüküyor. Günümüzde  “sur” içinde kalan “eski İstanbul”, “yeditepe” üzerine kurulmuştur ki, bunu çoğu İstanbul’da yaşayan çok insan bilmemektedir. Tepeler;

  1. Topkapı Sarayı tepesi, 2. Çemberlitaş tepesi, 3. Beyazıt tepesi, 4. Fatih tepesi
    5. Yavuzselim tepesi, 6. Edirnekapı tepesi, 7. Kocamustafapaşa tepesi

Bir ara bu bölgenin trafiğe kapatılması, ücretli olması v.b. çözümlerde konuşulmuştu. Ama siyasi gideri düşünüldüğünden; gerçek çözümler devreye giremedi.

Bugün, çok göç alan ve her geçen gün “İstanbullulaşmaktan uzaklaşan insanlarla” bu nasıl gerçekleşecek? 17 yıl önce İBB  “İstanbullulaşmak” adıyla bir proje başlatmıştı, ama sonu gelmedi. Ütopya gibi gözüküyor. http://www.internethaber.com/2016da-istanbullu-olmak-elbette-mumkun-1557373y.htm

Devamı: http://www.enpolitik.com/kose-yazisi/2429/bakan-sn-m-ersoyun-istanbul-eylem-plani-ancak-eylemci-kisilerle-basarili-olur.html

Bu haber toplam 753 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim