• İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

Güngör Uras'tan: ‘Oxi’ demek kolay da... Çık bakalım işin içinden !

Güngör Uras'tan: ‘Oxi’ demek kolay da... Çık bakalım işin içinden !
Yunan halkının çoğunluğu, “Oxi” dedi diyerek, “eski hamam, eski tas” durumu sürecek mi? Alacaklılar alacaklarından vazgeçecek, kemer sıkma zorunluluğu ortadan kalkacak, Yunan halkı rahatlayacak mı?

“Yunan halkının derdi ne?”
- Halk daha fazla kemer sıkmak istemiyor... Bugüne kadar alıştığı hayatı sürdürmek istiyor...
“İyi de... Bu kemer sıkma işi nereden çıktı?”
- Yunan halkının bugüne kadar alıştığı hayatı sürdürmesi, kemer sıkmaması için devletin parasının olması lazım.
“Devletin parası yok mu ? Bugüne kadar nasıl para buldu?”
- Devletin parası yok. Bugüne dek AB ülkelerinden hibe, bolca kredi aldı. Hibeler kesildi. Kredi borcu dağ gibi oldu. Şimdi alacaklılar paralarını geri alma telaşında.
“Yunanlılara yazık değil mi?”
- Bu durumda borçlar uzun vadeye yayılır. Borç taksitleri, faiz ödemeleri ertelenir. Daha olmazsaYunanistan “Ben borçları ödeyemiyorum” diyerek dertten kurtulur!
Borçlanmadan yapamazlar
- Yunanistan’ın “borçları zamana yayma, erteleme, ödememe” alternatiflerinin hiçbiri işe yaramıyor. Çünkü Yunanlıların  alıştıkları hayatı kendi kaynaklarıyla sürdürmeleri imkansız. Kemeri sıkılmış hayatı sürdürmeleri için bile borç bulmaları gerekiyor. Açık anlatımıyla “Eski borçları bir günde silinse, borçların taksidi ve faizinden kurtulsalar bile” Yunanlıların eski güzel yaşamı sürdürmelerini sağlayacak kaynakları yok. Eskisi gibi borçlanmaları şart.
- “Oxi” oyları, Çipras’a verilmiş “güvenoyu”dur. Çipras’ın AB, IMF ve AB Merkez Bankası ile pazarlığa devamına yeşil ışıktır.
- “Oxi” oyları Yunanlıların “AB üyeliğinden çıkmayı, euro’dan drahmi’ye geçmeleri” için verilmiş oylar değildir. “AB, IMF ve AB Merkez Bankası üçlüsünün kemer sıkma şartlarına hayır!” oyudur. Bundan sonraki pazarlıkta Çipras’ın AB’den çıkma, Euro’dan Drahmi’ye geçme kozlarını masaya koymasına imkan veren oylardır.
Çipras’ın işi zor
Acaba AB, IMF ve AB Merkez Bankası adına pazarlık masasına oturanlar, “Yunan halkı daha fazla kemer sıkmaya ‘hayır’ dedi” diyerek, pazarlık şartlarını yumuşatırlar mı? Bugüne kadar Çipras’ın aşırıklıklarından  bunalanlar, bıkanlar”, bundan sonra şımarıklığı artacak Çipras’ın isteklerine “evet” derler mi?
Batılılar, herşeye rağmen, “Keselim şu Yunanlılar ile ilişkiyi... Ne halleri varsa görsünler!” diyemezler. Demeyeceklerdir.

Devamı için: http://www.milliyet.com.tr/-oxi-demek-kolay-da-cik/ekonomi/ydetay/2083701/default.htm

Bu haber toplam 1221 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim