• İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Günü Gününe Tutulan Notlarla Medine Müdafaası ve Fahreddin Paşa

Günü Gününe Tutulan Notlarla Medine Müdafaası ve Fahreddin Paşa
Medine Müdafaası’nda bizzat bulunan gazeteci Feridun Kandemir, ''Fahreddin Paşa’nın Medine Müdafaası & Peygamberimizin Gölgesinde Son Türkler'' adlı kitabında, günü gününe tuttuğu notlarla bu kutlu direnişi geleceğe taşımış. Beytullah Çakır yazdı.

Geçtiğimiz Aralık ayında Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed’in, Iraklı bir kişinin paylaştığı tiviti retivit etmesi gündemi fazlasıyla meşgul etti. Söz konusu tivitte; “1916 yılında Türk Fahri Paşa’nın Medinetü’l Münevvere halkının hakkına girdiğini ve onların mallarını çaldığı­nı, onları kaçırdığını, Şam’dan İstanbul’a “Se­ferberlik” ilan ederek Medine’deki el yazma­sı eserleri çaldığını biliyor muydunuz? İşte Erdoğan’ın dedelerinin Müslüman Araplarla ilişkisi buydu” ifadeleri yer alıyordu. Zayed’in bu yakışıksız açıklamaları, aslında “olanda hayır vardır” denilen şeyi doğruladı. Zira bu vesileyle, bakanın hırsız diye hedef tahtasına oturtmaya çalıştığı, düşmanlarının bile “Çöl Kaplanı” olarak anmaktan kendilerini alamadığı Medine Müdafii Ömer Fahrettin Türkkan Paşa, hem ülkemizde ve hem de İslâm dünyasında yeniden hatırlandı.

Zayed’in bu paylaşımı birtakım siyasi amaç­lar güderek yaptığı muhakkak fakat bize bu yazıyı kaleme aldıran temel nokta bu değil! Meselenin siyasi boyutuyla gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerekse de Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın pek güzel bir şekilde il­gilendiler ve Zayed’e cevabı pek mahir şekilde verdiler. Bizim bu meselede ilgimizi çeken esas nokta ise Mustafa Kemal Paşa’nın; “Henüz ya­şarken adını tarihe altın harflerle yazdırmış ku­mandan” diye nitelediği Fahrettin Paşa’nın aslın­da kim olduğu ve neden bu ve benzeri iltifatlara mazhar olduğuyla ilgili. Onu tanımaya çalışırken faydalanacağımız ana kaynak ise, yakın tarihe dair çalışmalarıyla tanınan, Medine Müdafaası’nda bizzat bulunan ve günü gününe tuttuğu notlarla bu kutlu direnişi kitap haline getiren ga­zeteci Feridun Kandemir’in “Fahreddin Paşa’nın Medine Müdafaası & Peygamberimizin Gölgesin­de Son Türkler” kitabı olacak. Ama daha evvel, I. Dünya Savaşı esnasında Hicaz bölgesinin genel panoramasının kısa bir özetini yapmanın faydalı olacağını düşünüyorum.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/kitap/28049/gunu-gunune-tutulan-notlarla-medine-mudafaasi-ve-fahreddin-pasa

Bu haber toplam 1304 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim