• İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Güzide Ertürk ile 'Kaplumbağa Gölgesi' Üzerine Konuştuk

Güzide Ertürk ile 'Kaplumbağa Gölgesi' Üzerine Konuştuk

''Evini bir gölge gibi sırtında taşıyan insanların öyküsünü anlattığım için ismini 'Kaplumbağa Gölgesi' olarak seçtim. Gidecek başka yeri olmayan insanlar, kendi içine çekilir. Sırtlarında taşıdıkları çadırlarıyla sokakta yürürken kaplumbağalar kadar yavaş ve sabırlıdırlar. Yükleri ağır olsa da hiçbir yerde çöküp kalmazlar.'' Güzide Ertürk, 'Kaplumbağa Gölgesi' kitabı etrafında hayata, öyküye ve yazıya bakışına dair Hatice Ebrar Akbulut'un sorularını cevapladı.

Etkisinde kaldığımız öyküler hakkında, “uzun soluklu, çok katmanlı, derinlikli” gibi değerlendirmelerde bulunuruz. Etkisinde kaldığımız öykü, iyi ve başarılı bir öykü demektir aynı zamanda. Dolayısıyla etki alanımıza giren öyküler hakkında söylediklerimiz, iyi ve başarılı öykülerin de özellikleridir bir bakıma. Güzide Ertürk’ün öykülerine genel olarak bakarsak, öykülerini güzelleştiren en önemli unsurun hayal gücü olduğunu söyleyebiliriz.

Ertürk’ün Öbür Dünya Öyküleri’nin kurgusuna dâhil ettiği hemen her şey gözlemimiz dışındadır. İnsan görmediği bir şeye dair birtakım çıkarımlarda, önsezilerde, yorumlarda bulunabilir. Muhayyilesinin sınırlarını zorlayabilir. Kurtulmuşlar ve helâk olmuşların hâllerine dair tasvirler, Kur’an-ı Kerim’de oldukça ayrıntılı anlatılır. Fakat Araf’takiler, o kadar da açık ve ayrıntılı değildir. Ertürk, Araf’takileri konuşturur, hislerini dillendirir ve psikolojik hâllerini anlatır. Bu da onun hayal gücünün, alabildiğine özgür olduğunu gösterir.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/soylesi/26995/guzide-erturk-ile-kaplumbaga-golgesi-uzerine-konustuk

Bu haber toplam 1568 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim