• İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C

Namık Kemal´in Tarih Kitabı Yayınlandı

Namık Kemal´in Tarih Kitabı Yayınlandı
Tanzimat döneminin ünlü edibi Namık Kemal\'in ömrü vefa etmediği için yarım kalan eseri "Osmanlı Tarihi" iki cilt olarak yeniden yayınlandı.

Tanzimat döneminin ilk ediplerinden gazeteci Namık Kemal'in Midilli ve Rodos mutasarrıflığı döneminde kaleme aldığı, ömrü vefa etmediği için tamamlayamadığı ve ancak ölümünden çok sonra, 1908'de dört cilt olarak yayınlanan 'Osmanlı Tarihi' adlı eseri Bilge Yayıncılık etiketiyle iki cilt olarak yeniden yayınlandı. Dönemin aydınlarının 'fikri reisi' olarak kabul gören ve samimi bir Osmanlı yanlısı olarak bilinen Namık Kemal'in eserin girişi için kaleme aldığı ve padişaha sunduğu 'Roma Tarihi' adlı bölüm, Sultan 2. Abdülhamid tarafından sakıncalı görülüp yasaklanıyor. Bu durumdan derinden etkilenen Namık Kemal, Osmanlı Tarihi eserini ancak Sultan 2. Beyazıd döneminin sonuna kadar getiriyor ve 2 Ocak 1888'de vefat ediyor.

Tarih, ilimlerin önde geleni! Türk târihine ciddi alâka duyan ilk Tanzimat ediplerinden Namık Kemal, günümüz târihçilik anlayışına çok yakın bir tarz ortaya koyduğu eserine Osmanlı Devleti'nin ortaya çıkışı öncesinde Anadolu'daki siyasi haritadan söz ederek başlıyor. Roma Devleti'nin teşkili, ünlü Kartaca, Gal ve İspanya savaşlarının ardından Osmanlıların ortaya çıkışı ile meseleye giren yazar, Ertuğrul Bey ve Osman Gazi dönemlerini anlattıktan sonra ilk ciltte fetihlerin ivme kazandığı Sultan Orhan dönemini geniş bir şekilde ele alıyor. Kitabının başında "Tarih, geçmişten geleceği haber verir. Tarih, zâhirde bir hikâyeden ibaret... Fakat hakikatte ilimlerin en önde gelenidir ve hükûmetlerin en büyük yardımcılarındandır.

Hakikatte bir milletin târihi bilinmezse yaşaması, ilerlemesi için gerekli olan âmillerin varlığı nereden öğrenilecek?" diyerek tarihin önemini ortaya koyan Namık Kemal'in mukayese yapma metodunu kullanarak gerçeği bulmaya çalışan üslubu göze çarpıyor. Ünlü edip, Sultan 1. Murad ve Sultan 1. Bayezıd dönemlerini kaleme aldıktan sonra Fetret dönemi olarak adlandırılan Timur'un Anadolu'yu işgali sonrası iktidar boşluğuna kitabında özetle yer veriyor. Osmanlı Tarihi'nin Mücahit Demirel tarafından sadeleştirilerek bugünkü Türkçe'ye çevrilen yeni baskısı Çelebi Sultan Mehmed dönemi ile tamamlanıyor. Toplam 1060 sayfa tutan eserin ikinci cildi Sultan Murad ve dönemi ile başlıyor. Şehzade Mustafa Olayı, Drakula'nın itaat altına alınması, Sırbistan Seferi, Varna Savaşı ve 2. Kosova Muharebesi, dönemin önemli gelişmeleri.

Namık Kemal, bölümün sonunda Sultan 2. Murad'ın siyasi ve askeri kişiliği ile dönemin önemli kişiliklerine de yer veriyor. Sultan 2. Mehmed dönemi bir sonraki ana başlık. İstanbul fatihi 2. Mehmed dönemine Karamanoğulları'nın itaat altına alınması ile giriş yapan yazar, büyük fethin öncesi ve sonrasındaki tüm politik gelişmeleri ve siyasi atmosferi ayrıntılı bir şekilde anlatıyor. Namık Kemal'ın ele almaya ömrünün vefa ettiği son sultan 2. Bayezıd. Sultan Bayezıd'ın Cem Sultan'la mücadelesi, İtalya ve Macaristan seferleri, Bosna ve Venedik akınları, Safeviler ve Akkoyunlularla ilişkiler bölümde ele alınan başlıklardan birkaçı.

Bilgi tel: 0 212 520 72 53

 

Bu haber toplam 7163 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim