• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Mehmet İsmail 65 Yaşında

Mehmet İsmail 65 Yaşında
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Merkezi, bugüne kadar yaptığı faaliyetler arasına Azerbaycanlı Türk şairi Mehmet İsmail vesilesi ile bir yenisini daha ekledi.

 

Şimdiye kadar yazarlar hakkında değişik faaliyetlerde bulunan Birlik ilk defa bir şairi muayyen bir yaş dönemi ile gündeme getirdi. Bu şair, altmış beşinci yaşını idrâk eden Azerbaycan Türk şiirinin seçkin kalemi Mehmet İsmail'dir.

Bu faaliyet, 20 Aralık 2004 akşamı saat 19.00'da, "Mehmet İsmail 65 Yaşında" adı altında, iki celse hâlinde Ankara'da Millî Kütüphâne Salonu'nda gerekleştirildi. Celse arasında ise çay ve pasta ikram edildi.
Program Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Dr. Yakup Deliömeroğlu'nun açış konuşması ile başladı. Ardından Birlik'in kurucu ve eski genel başkanlarından, yazar ve hâlen RTÜK üyesi D. Mehmet Doğan bir konuşma yaptı. Daha sonra oturumlara geçildi.

İlk oturum, şair, Türkiye Yazarlar Birliği genel sekreteri ve Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Dr. Ersin Özarslan başkanlığında gerçekleşti. Bu celsede Azerbaycan Demokratik Kongresi Türkiye temsilcisi eski Iğdır milletvekillerinden Abbas Bozyel ve yazar Nevruz Hasan Bozalganlı birer konuşma yaptılar. Doç. Dr. Hanım Halilova ile Nevruz Hasan Bozalganlı zaman zaman yükselen bir heyecanla irticalen konuştular; Abbas Bozyel ise "Mehmet İsmail'in Şiirlerinde Vatan ve Millet Temi" konulu duygu tonu oldukça yüksek, ilgi çekici bir tebliğ sundu.

İkinci oturumu şair, eski TYB genel başkanlarından Dr. Lütfü Şehsuvaroğlu yönetti. Bu celsede, Dr. Ersin Özarslan, Dr. Lütfü Şehsuvaroğlu ve Mehmet İsmail'in Türkiye Yazarlar Birliği çevresinde tanınmasını sağlayan kadîm dostu, 1960 sonrası Türk şiirinin önemli isimlerinden ve Hacettepe Üniversitesi'nin emekli hocalarından Ali Akbaş konuştu. Ali Akbaş, Mehmet İsmail'le tanışmalarını, Azerbaycan'ı ziyaretini, şairle ortak hatıralarını anlattı. Mehmet İsmail'in Türkiye'de neşredilen kitaplarından "….." 'ın önsözünü Ali Akbaş yazmış ve şair dostunu Türk okuyucusuna takdim etmişti.
Dr. Ersin Özarslan ise "Memmed İsmail Hakkında Bir Nice Söz" başlıklı bir tebliğ verdi. Tebliğde şairin işlediği temlere dikkat çekilmekle birlikte, ferdî ve beşerî temalı şiirlerin muhteva bakımından tahlili, tebliğin ağırlık noktasını teşkil ediyordu.

Bu celsenin sonunda Dr. Lütfü Şehsuvaroğlu program dışı söz almak isteyen Azerbaycan Kültür Derneği Kadın kolları Başkanı Nesrin Ünal'a söz verdi. Nesrin Ünal yaptığı kısa konuşmada Rus işgali üzerine Türkiye'ye göçen Azerbaycan Türklerinin vatanlarını unutmadıklarını kalplerinin orası için çarptığını söyledi ve "Mehmet İsmail 65 Yaşında" toplantısı için Türkiye Yazarlar Birliği'ne teşekkür etti.

Son söz Mehmet İsmail'e verildi. Şair, D. Mehmet Doğan, Ali Akbaş, Yakup Deliömeroğlu, Lütfü Şehsuvaroğlu ve Ersin Özarslan'ın şahıslarında kendisine gösterilen ilgiye ve Türkiye Yazarlar Birliği'ne, teşekkür etti. Program Mehmet İsmail'in okuduğu şiirlerle sona erdi. Programa ilgi yoğundu, salon dolduğu için birçok dinleyici programı ayakta takip etmek zorunda kaldı. "Mehmet İsmail'in Altmış Beşinci Yaş Şenliği", katılımcıların şairin yüzüncü yaşının Bakü'de kutlanması şeklindeki ortak dilekleri ile sona erdi. Dışarıda soğuk Ankara havası içerden taşınan şiir sıcaklığı ile kırılmış gibiydi.

 

Bu haber toplam 2959 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim