• İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Yıldıray Oğur'dan: Hacı Bayram-ı Veli’ye 100 yard uzakta…

Yıldıray Oğur'dan: Hacı Bayram-ı Veli’ye 100 yard uzakta…
Çaru Mazumdar, 68 kuşağını etkileyen liderlerden biriydi. Hindistan Komünist Partisi (Marksist-Leninist)’nin kurucusu olan Mazumdar, kırsaldan şehirlere ilerleyecek bir halk savaşıyla devrime gidileceğini savunuyordu.

yildirayogur1Çaru Mazumdar, 68 kuşağını etkileyen liderlerden biriydi. Hindistan Komünist Partisi (Marksist-Leninist)’nin kurucusu olan Mazumdar, kırsaldan şehirlere ilerleyecek bir halk savaşıyla devrime gidileceğini savunuyordu. Ama bu halk savaşında ateşli silahlar yasaktı. Sadece köylüler gibi oraklar, tırpanlar kullanılacaktı. Feodalizm köy ağalarını köy meydanlarında oraklarla öldürerek yıkılacaktı.

 
Çaru Mazumdar’ın mistik halk savaşı fikri 60’ların sonunda Türkiye’de de taraftar bulmuştu. Hem de Robert Koleji’nde. Çaru Mazumdarcı grup, Boğaziçi Kimya öğrencisi Banu Ergüder’in 1972’de bir sandıkla birlikte Boğaz'ın kenarında beklerken dikkat çekip, yakalanmasıyla ortaya çıktı. Sandığın içinden öldürdükleri arkadaşlarının cesedi çıkmıştı çünkü.


Yazının devamı için: http://www.turkiyegazetesi.com.tr/yildiray-ogur/582316.aspx

Bu haber toplam 1156 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim