• İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

Bulgaristan'da Anadolu esintisi (video)

Bulgaristan'da Anadolu esintisi (video)
Bulgaristan'da Türkçe adıyla Akkadınlar olarak bilinen Dulovo Belediyesi'ne bağlı 27 köy var günümüzde. Anadolu köylerini andıran ve çoğunlukla Türklerin yaşadığı bölge, geçtiğimiz günler folklor festivaline evsahipliği yaptı..
sofya4
Bulgaristan'da Türkçe adıyla Akkadınlar olarak bilinen Dulovo Belediyesi'ne bağlı 27 köy var günümüzde. Anadolu köylerini andıran ve çoğunlukla Türklerin yaşadığı bölge, geçtiğimiz günler folklor festivaline evsahipliği yaptı..

 

Türk Folklor Festivali'ne evsahipliği yapan Dulovo; Kuzeydoğu Bulgaristan’da Deliorman'la Dobruca arasında, Tuna ovasına kadar uzanan bir ilçe. Yoğun olarak Türkler'in yaşadığı Dulovo'nun tarihi oldukça eski. Türkçe-Arapça kitabeler 1573'den itibaren şehrin geçmişine ışık tutuyor. Osmanlı döneminde bir çok kez ateşe verilen Al Bahçe adlı köyün yanına bugün Dulovo olarak bilinen Akkadınlar köyünün temeli atılmış. 1878'de Osmanlı'nın bu toprakları terk etmesiyle Akkadınlar’da 100 Türk ve 25 Bulgar aile kalmış.

 

2 Eylül 1916'ya kadar Romanya idare sınırlarında kalan Akkadınlar, 1940'da Krayova Anlaşması'yla Bulgaristan'ın idaresine geçti. Köyün adı 2 yıl sonra Dulovo oldu ve 30 Ocak 1960'da da şehir ilan edildi.

 

Bulgaristan'da Türk toplumu geleneklerini koruyor

Dulovo kentinde 20. Geleneksel Türk Folklor Festivali düzenlendi. Festival Bulgaristan Kültür Bakanlığı ve Dulovo Belediyesi'nin desteğiyle gerçekleşti. Anadolu ve Balkanlar'ı buluşturan folklor oyunları, türkülerle renklendi. Farklı etnik gruplar da festivalle kültürlerini tanıtma imkanı buldu. Görkemli etkinlik, 20. jübile yılını kutladı ve şehirde faaliyet gösteren Tunahan Türk Kültür Derneği’nin birinci kuruluş yılına adandı. Festivale Kuzeydoğu Bulgaristan’ın 8 ilinden 34 folklor grubu katılırken, Dulovo köylerinden 15 ekip sahne aldı. Türkçe Akkadınlar olarak bilinen kentte adeta folklor şöleni vardı. Bölgedeki etnik grupların gelenekleri, kültürleri rengarenk kostümler, danslar ve şarkılarla sergilendi.


 

Yazının devamı için:http://www.dunyabizim.com/Manset/18050/bulgaristanda-anadolu-esintisi-video.html

Bu haber toplam 1303 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim